Denník N

7 dobrých správ: Dvaja Slováci lietali nad Antarktídou

Špeciálny tím obnovuje vypálený les v Čile, v bratislavskej nemocnici otvorili herňu pre deti, v Šali plánujú obnoviť lesopark a do Starej Ľubovne sa po takmer 300 rokoch vrátilo stratené pečatidlo. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Sýrski futbalisti dokázali, že nie sú vagabundi

Konflikt v Sýrii vyhnal z domovov milióny ľudí. Tisíce našli svoje útočisko v susediacom Libanone. V jednom z táborov na severe krajiny založili muži futbalový tím, aby si občas mohli zahrať s miestnymi.

Hoci sú futbalové zápasy celkom bežné v akejkoľvek krajine, tieto sú iné, pretože jeden z tímov tvoria jedine sýrski utečenci. Pre mnohých z nich sú to najlepšie chvíle z celého týždňa.

„Futbal podporuje dobrú disciplínu, utužuje kontakty,“ povedal pre BBC Sýrčan, ktorý tento tím založil. „Niektorí Libanončania o nás zvykli hovoriť, že sme divosi, pretože žijeme v stanoch, že sme hlúpi. Ale vďaka futbalu sme im dokázali, že sme rovnakí a možno mnohí aj lepší ako Libanončania. Mysleli si o nás, že sme vagabundi, ale nie sme.“

Niektorí futbalisti sú bývalí univerzitní študenti, ktorí pre vojnu museli ukončiť štúdium a utiecť z krajiny. Mnohí snívajú, že sa do Sýrie opäť vrátia.

Utečenecký tábor v Libanone. Foto – AP

2. Čile obnovujú psy

Najhoršie lesné požiare v Čile zničili vlani 1,4 milióna akrov pôdy, najmenej 11 ľudí prišlo o život. Keď požiar nakoniec vyhasol, krajina bola do veľkej miery spálená. O niekoľko mesiacov neskôr sa objavil jedinečný tím, ktorý pomáha obnoviť poškodený ekosystém. Jeho členovia majú štyri nohy a po lese sa pohybujú veľkou rýchlosťou.

Tri borderské kólie dostali na chrbty špeciálne ruksaky so semenami a s veľkou radosťou sa prechádzajú po zničenom území. Ako sa naháňajú, z batoha vysypávajú semená. Neskôr z nich má vyrásť nový les. Pre psy je to však stále len zábava.

„Naozaj sa im to páči,“ povedala ich majiteľka a trénerka psov Francisca Torresová. „Je to pre nich výlet, kde sa môžu naháňať najrýchlejšie, ako vedia, a užívajú si to.“

Francisce Torresovej v projekte pomáha jej sestra Constanza, ktorá zháňa semená a plní nimi ruksaky.

Francisca Torresová so svojimi psami a sestrou Constanzou. Foto – mnn.com

3. Jednoduchšie opravia pokazený výrobok

Francúzska firma Groupe SEB, ktorá má na českom trhu výrobky značky Tefal, Rowenta či Krups, predstavila v Prahe projekt Opraviteľný výrobok počas desiatich rokov. Ten sľubuje desaťročnú opraviteľnosť výrobkov a zároveň bojuje za obmedzenie množstva elektroodpadu a jeho negatívneho vplyvu na životné prostredie.

„S našou iniciatívou sme začali v roku 2008, a to prvým dôležitým krokom – redizajnom našich výrobkov tak, aby boli jednoduchšie a lacnejšie opraviteľné. Od tohto momentu takto navrhujeme a vyrábame všetky naše produkty,“ povedal Alain Pautrot zo spoločnosti Groupe SEB.

V minulosti sa totiž často stávalo, že servisy nemali dostupné náhradné diely a oprava výrobkov bola taká drahá, že sa im to vôbec neoplatilo. Zákazník si preto radšej kúpil nový výrobok namiesto toho, aby mu ho opravili.

„Pre naše značky Tefal, Rowenta či Krups sme vytvorili skvelé podmienky pre prípad potreby opravy. Zlacnili sme náhradné diely a vytvorili sme fungujúcu logistickú sieť s ohľadom na fakt, že eventuálna oprava je lacnejšia než nákup nového produktu,“ povedal Patrout.

4. Dvaja Slováci zdolali Antarktídu zo zeme aj zo vzduchu

Dvaja Slováci zvládli expedíciu na Antarktíde. Ako prví na svete zliezli horu, na ktorej doteraz nebol žiadny človek, a zleteli z nej na padákoch až k moru.

Horolezec Michal Sabovčík a slovenský šampión v paraglajdingu Juraj Koreň sa najskôr doplavili k ľadovcu, ktorý vystupuje z mora. Na panenský vrchol s výškou 1057 metrov im cesta trvala približne sedem hodín, dolu sa však dostali oveľa rýchlejšie – na padákoch im to trvalo len sedem minút.

„Bolo to najkrajších a najemotívnejších sedem minút v mojom živote, a to môžem povedať, že som lietal už kade-tade,“ povedal pre RTVS Juraj Koreň.

Najväčšie problémy mali členovia expedície na mori, keď sa k Antarktíde plavili plachetnicou. Bojovali s vysokými vlnami a veľkým náklonom lode.

Zdolaný vrch Antarktídy dostal slovenský názov Divoká a je to prvý zo siedmich plánovaných neprekonaných vrcholov na Zemi.

5. Pre deti s rakovinou otvorili herňu

Na Klinike detskej hematológie a onkológie v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb pribudla nová multifunkčná herňa pre deti, ktoré sa liečia na rakovinu.

„Po projekte Dennej kliniky, ktorá s pozitívnym ohlasom funguje od mája minulého roka, je táto herňa ďalším spoločným úspechom a krokom k zlepšovaniu prostredia pre našich pacientov a rodičov,“ povedala prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie Alexandra Kolenová.

Miestnosť sa bude používať na rôzne aktivity, najmä artterapiu, muzikoterapiu či fyzioterapiu, a deti tam tiež môžu pozerať filmy alebo sa hrať spoločenské hry.

Miestnosť otvorili symbolicky 15. februára počas medzinárodného dňa venovaného deťom s rakovinou. Vynovili ju za 67-tisíc eur, z toho najvyššiu čiastku (47-tisíc) poskytla z vlastných zdrojov nezisková organizácia Deťom s rakovinou.

Nová multifunkčná herňa pre pacientov Kliniky detskej hematológie a onkológie. Foto – TASR

6. Šaľa plánuje obnoviť lesopark

Šalianska radnica plánuje oživiť lesopark. Približne šesťhektárový priestor medzi dvoma hrádzami má slúžiť na trávenie voľného času pri Váhu.

Využitie tohto priestoru na rekreáciu sa naplánovalo už v 80. rokoch minulého storočia.

„Teraz je cieľom tento priestor skultúrniť a sprístupniť. Dnes je lesopark zarastenou džungľou, ktorá je neprístupná ľuďom. Kedysi tam bolo inštalované aj verejné osvetlenie, preveríme možnosti jeho oživenia. Okrem toho chceme opraviť úseky chodníkov, ktoré sú v zlom stave,“ povedal pre TASR primátor mesta Jozef Belický.

V budúcnosti by v parku malo byť vybavenie pre všetky vekové kategórie.

„Malo by ísť o ihrisko pre deti, fit prvky pre strednú generáciu a možno exteriérové fitnes zariadenia pre seniorov. V prvom rade však treba zabezpečiť, aby toto miesto bolo čisté a bezpečné. Je tam veľa invazívnych drevín, treba ich nahradiť správnou výsadbou. Poradí nám v tom lesný hospodár,“ dodal primátor, podľa ktorého by sa prvé práce v parku mali začať už na jar.

Ilustračné foto – TASR

7. Do Starej Ľubovne sa po takmer 300 rokoch vrátilo vzácne pečatidlo

Nadšencovi zo Starej Ľubovne sa podarilo získať vzácne pečatidlo z roku 1749, ktoré odkrýva históriu mesta. Je totiž jediným dôkazom, že v meste existovalo Bratstvo svätej Anny.

Pečatidlo sa pôvodne snažili predať na aukcii v Česku, ale nakoniec sa po 269 rokoch vrátilo späť do Starej Ľubovne.

„Doteraz sme vôbec nevedeli, že niečo také je. Vedeli sme, že bolo bratstvo, ale nevedeli sme, že malo takúto pečať,“ povedal pre RTVS Pavol Mišenko, ktorému sa ho podarilo získať.

Zo 17. až 18. storočia sa zachovalo v meste len málo artefaktov, pretože mestský archív v roku 1919 zničilo vojsko. O Bratstve svätej Anny hovoria staré testamenty, podľa ktorých mu miestni odkazovali peniaze.

„Tak ako dnes, ľudia hľadali nejaké istoty. Potrebovali mať istotu, že keď budú chorí alebo keď sa im niečo stane, niekto im pomôže. Bratstvo svätej Anny fungovalo na princípe akejsi archaickej sociálnej poisťovne, kde mešťania za svojho života dávali svoje peniaze, a keď začali mať nejaký problém – ochoreli alebo sa im nedarilo v živnosti, bratstvo im pomohlo,“ vysvetlil Mišenko.

Foto – sme.sk

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie