Denník N

Fico o Smere: Ak prestane fungovať bordel, treba vymeniť dievčatá, nie postele

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie o absolvovanom pracovnom programe predsedu vlády SR Roberta Fica v Banskobystrickom kraji. Tisovec, 20. marca 2017. Foto TASR – Branislav Račko
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie o absolvovanom pracovnom programe predsedu vlády SR Roberta Fica v Banskobystrickom kraji. Tisovec, 20. marca 2017. Foto TASR – Branislav Račko

Premiér na zjazde ČSSD v Hradci Králové ohlásil zmeny na okresných úrovniach Smeru a kritizoval európskych socialistov. Podľa neho produkujú bláboly.

Politická strana je bordel a jej členovia sú „dievčatá“. Takéto prirovnanie použil v nedeľu na zjazde ČSSD v Hradci Králové premiér Robert Fico, keď hovoril o naštartovaní strany Smer.

Video: Fico naživo v Hradci Králové
Zdroj: DVTV

„Dámy mi, dúfam, prepáčia jedno pravdivé prirovnanie, keď sa hovorí, že – ak prestane fungovať bordel, treba vymeniť dievčatá, nie postele,“ povedal Fico o Smere.

ČSSD vyzval, aby sa personálnych zmien nebála. „Ideme do polovičnej výmeny krajských predsedov, ideme zmeniť spôsob riadenia strany, chcem ísť do veľkej výmeny okresných predsedov,“ povedal Fico.

Premiér sa pritom veľkým výmenám v strane v skutočnosti vyhýba. Odmieta odvolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý bol zodpovedný za kauzu Bašternák, a jediný, kto sám z vedenia Smeru odišiel, bol minister kultúry Marek Maďarič, ktorý sa v ňom už necítil dobre.

Politici podľa premiéra musia byť atraktívnejší a opísal delegátom snemu, ako slúžil nočnú, keď chcel spropagovať príplatky za prácu v noci a cez víkendy. „Ešte doteraz ma bolia nohy, ale tá nočná zmena stála za to, lebo celé Slovensko vedelo, že hovoríme o nočných príplatkoch,“ povedal Fico.

Premiér tiež ďakoval Čechom za podporu a sťažoval sa, že inde ju nemá.

„Keď ma nepodporíte vy, tak to neurobí nikto iný. Pamätám sa na jeden rozhovor, ktorý dal jeden významný rakúsky sociálny demokrat slovenskému opozičnému denníku s názvom Fico nie je ani demokrat, ani sociálny. Veľmi pekne ďakujem za takú podporu od rakúskych sociálnych demokratov,“ povedal Fico o rozhovore, ktorý Denníku N pred dvomi rokmi poskytol bývalý šéf európskych socialistov Hannes Swoboda. 

„Skúste ísť do socialistickej frakcie Európskeho parlamentu. Keď máte nejaké autentické názory, tak vás tam budú považovať za vyvrheľa, ktorého treba dať nabok,“ sťažoval sa Fico. ČSSD vyzýval, aby spolu niečo vymysleli. 

Bláboly od európskych socialistov

„Čakajú nás voľby do Európskeho parlamentu, keby som zobral zo strany európskych socialistov tie bláboly, ktoré tam píšu, a mal by som s tým ísť niekam na míting, tak mi nikto nebude rozumieť,“ povedal Fico.

Delegáti snemu mu viackrát zatlieskali. Na pódiu sedel aj český prezident Miloš Zeman.

Fico svoj prejav začal tým, že o Českej republike vie veľmi veľa. „Kvôli zachovaniu fyzického a duševného zdravia ja nečítam noviny a nepozerám televíziu a prikázal som môjmu šéfovi kancelárie, aby mal neustále pustenú českú spravodajskú televíziu – ČT24. Veľmi veľa viem o Českej republike,“ povedal Fico.

Svojej budúcnosti sa vyhol

Robert Fico bol v nedeľu aj v diskusnej relácii TA3. Nepovedal jasné nie kandidatúre na predsedu Ústavného súdu a vyhol sa priamej otázke, či bude lídrom Smeru do volieb v roku 2020. Povedal, že niekto môže otvárať otázku jeho nástupu na Ústavný súd, „vzhľadom na moju kvalifikáciu“, ale jeho ambíciou je vyhrať ďalšie voľby. Fico nemá záujem pokračovať v kariére v zahraničí, napríklad v rámci EÚ.

„Mám jasnú ambíciu a tou je vyhrať piatykrát za sebou voľby a zostaviť štvrtú vládu. Smer je najúspešnejší politický projekt na Slovensku, ešte tu nikto zatiaľ nevyhral štyri parlamentné voľby za sebou a bol by som rád, keby sme tento rekord prekonali a išli ďalej.“

Podľa Fica „netreba teraz šíriť žiadne špekulácie“. Premiér verí, že voľby budú v roku 2020.

„Mal som to šťastie, že som popri svojom profesionálnom živote stihol veľa, v rokoch 1993 až 2000 som zastupoval Slovensko na Európskom súde pre ľudské práva, robil som aktívne v trestnom práve, niekto môže túto otázku otvárať, či by som, vzhľadom na moju kvalifikáciu, nemal o túto prácu záujem, ale opakujem, že mojou ambíciou je vyhrať ďalšie voľby.“

Robert Fico nechce prijať funkciu v zahraničí. „Nikdy ma to nezaujímalo. Dunaj v Bratislave je Dunaj v Bratislave, ja tu chcem zostať, nechcem nikam ísť. Táto cesta ma vôbec nezaujíma.“

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie