Denník N

Ak ste už počuli o kandidátovi SaS na prezidenta, nie ste typický slovenský volič

Robert Mistrík, prvý zľava, ako člen prípravného výboru SaS v roku 2009. Foto - TASR
Robert Mistrík, prvý zľava, ako člen prípravného výboru SaS v roku 2009. Foto – TASR

Minulosť dobrého vedca vám asi pomôže, aby ste boli dobrým prezidentom, ale ešte z vás nerobí dobrého kandidáta na prezidenta.

Úspech chemika Jiřího Drahoša, ktorý získal v českých prezidentských voľbách 48,6 percenta hlasov a len tesne prehral so skúseným populistom Milošom Zemanom, možno inšpiroval SaS, aby u nás vyskúšala podobný recept.

Aj keby nešlo o priamu inšpiráciu, vychádza SaS z rovnakého predpokladu, ktorý stál za Drahošovou kandidatúrou: voličom treba ponúknuť nad- a mimostraníckeho nepolitika, ktorý je uznávaný už z minulosti a nikoho nepopudí. Vedec sa zdá byť ideálnou voľbou.

Neznamená to nutne, že by Robert Mistrík nebol dobrým kandidátom, treba však upozorniť, že jeho prípad je iný a aj základný výber SaS môže byť mylný.

Česká v zásade stredostavovská spoločnosť si vzdelanie i vedcov pravdepodobne váži viac ako slovenská. Stačí si pozrieť posledný prejav Zemana na zjazde sociálnych demokratov. Prekladal ho citátmi nielen zo samoľúbosti, ale i preto, lebo vedel, že takéto predvádzanie sa ocenia jeho sympatizanti – aj keď sami obvykle nedokážu rozlíšiť medzi skutočnými vedomosťami a ich verbálnym predstieraním.

Podstatnejšie však je, že ani Drahoš v Česku nebol známy a uznávaný ako chemik (málokto tušil, čo to skúma), ale ako bývalý predseda akadémie vied – ako človek verejne činný, ktorý vďaka svojej funkcii často vystupoval v médiách.

Do tretice, Drahoš bol skutočne nepolitický kandidát, možno až príliš, keď na veľa otázok nemal odpovede. Mistrík by bol stranícky kandidát a je bývalý stranícky politik, ale len natoľko, aby mu to protivníci mohli otĺkať o hlavu. K jeho pozitívnej známosti krátka politická kariéra príliš neprispela.

Hlavný problém je celkom prostý – ak už ste niekedy v živote počuli o kandidátovi SaS na prezidenta, automaticky sa tým radíte k výraznej menšine, k drobnému zlomku slovenských voličov. To síce spočiatku platilo aj pre Andreja Kisku, ten však ukázal dostatok politických (!) schopností, aby tento hendikep prekonal.

Je otázka, či tieto vlastnosti má aj Mistrík. Svoj odchod z SaS každopádne sám odôvodňoval i tým, že politika vyžaduje iný typ talentu, než aký má on.

Je to paradox: vlastnosti, ktoré z vás robia dobrého vedca, z vás môžu urobiť i dobrého prezidenta, od ktorého sa tu očakáva hlavne zásadovosť a rozvaha v krízových situáciách. Nie sú to však práve tie isté vlastnosti, ktoré vám umožnia osloviť širokú škálu voličov a vyhrať priame prezidentské voľby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Komentáre

Teraz najčítanejšie