Denník N

Vlastný pohreb ako protest: prečo dánsky princ nechcel, aby po smrti ležal vedľa kráľovnej

Dánska kráľovná Margrethe a princ Henrik, ktorý zomrel minulý týždeň vo veku 83 rokov. Foto - AP
Dánska kráľovná Margrethe a princ Henrik, ktorý zomrel minulý týždeň vo veku 83 rokov. Foto – AP

Svetové udalosti nového týždňa: nemeckí sociálni demokrati rozhodujú o Európe, Dáni pochovajú princa Henrika a Rusi budú spomínať na zavraždeného lídra opozície.

Už v utorok sa v Nemecku začne dráma, na ktorej záver s napätím čaká celá EÚ. Členovia Sociálno-demokratickej strany Nemecka (SPD) začnú hlasovať vo vnútrostraníckom referende, či súhlasia s pokračovaním veľkej koalície (GroKo) s konzervatívnou úniou CDU/CSU.

Ak náladu v SPD správne vystihuje prieskum medzi sociálnodemokratickými starostami, tak to vyzerá nádejne. A teda, že Nemecko by sa po septembrových voľbách konečne mohlo v marci dočkať vlády a kancelárka Angela Merkelová by sa ujala svojho štvrtého mandátu v rade. Alternatívou sú predčasné voľby.

Nemecká dráma bez plánu B

Podľa prieskumu, ktorý urobil nemecký bulvár Bild, sa 26 starostov z veľkých miest vyslovilo za GroKo. Zvyšní (7) buď nechceli odpovedať, alebo (2) boli nezastihnuteľní. Definitívne slovo však bude mať 464-tisíc členov strany.

Aby to vyšlo, ako napísala agentúra Reuters, musela veľké ústupky voči SPD urobiť aj Merkelová. Pustila im napríklad kľúčové ministerstvo financií, ktorého sa ujme starosta Hamburgu Olaf Scholz. Či to bude nemeckým ľavičiarom stačiť, je stále otvorené.   

Test to bude aj pre nadchádzujúcu novú 47-ročnú šéfku SPD Andreu Nahlesovú, ktorá vyzvala kolegov v strane hlasovať za. Referendum sa skončí 2. marca, výsledok oznámia o dva dni neskôr.

Ako povedala Nahlesová pre Spiegel, ak to nevyjde, plán B pripravený nemá.

Preferencie SPD medzitým stále padajú, momentálne sú na hranici 16,5 percenta. Ako podčiarkuje Financial Times, len 1,5 percenta pred treťou najsilnejšou stranou v Bundestagu – populistickou AfD (Alternatíva pre Nemecko). Práve jej pozícia ako najsilnejšej strany v opozícii odrádzala časť SPD od účasti vo veľkej koalícii.

„Potrebujeme nový štart. Nedostatok disciplíny sa musí zastaviť,“ komentoval smutný vývoj v strane jej podpredseda Ralf Stegner.

Koaličnému finále predchádzal prudký pád šéfa SPD Martina Schulza, ktorý sa kvôli voľbám vzdal postu šéfa Európskeho parlamentu. Avšak prvotné nadšenie z jeho osoby po návrate do Nemecka rýchlo vyprchalo, SPD skončila síce druhá, ale s veľmi slabým výsledkom (20,5 %), ktorý sa pri terajších preferenciách zdá celkom fajn. V roku 1998 pritom získali vyše 40 percent (!).

Schulz doplatil na to, že sľuboval, ako pôjdu do opozície, a potom zmenil svoj postoj, keď skolabovali vyjednávania o jamajskej koalícii. Tiež urobil chybu, keď chcel byť ministrom zahraničia, hoci ten post už zastával bývalý predseda SPD Sigmar Gabriel. Schulz nakoniec prišiel nielen o účasť vo vláde, ale aj o post predsedu strany.

„Takto sa jednoducho o koalícii nevyjednáva,“ napísal Spiegel. Nemecko podľa týždenníka jednoducho vstúpilo do novej éry nestability, na ktorej opak boli po dlhé desaťročia veľké strany zvyknuté. Trend, ktorý už veľmi dobre poznajú britskí, talianski aj španielski lídri tradičných veľkých strán.  

„Myslím, že stranícke referendum bude teraz jednoduchšie. Veľký problém bola Schulzova kredibilita, a tento problém tu už nie je,“ povedala pre FT profesorka politiky Andrea Römmele. Teraz SPD podľa nej musí držať líniu a ukončiť handrkovanie a vnútorné rozbroje.

Princ Henrik – pohreb ako protest

V utorok, týždeň po smrti, pochovajú dánskeho princa Henrika. Polovicu jeho popola rozprášia nad morom a druhú uložia v záhradách na kráľovskom zámku Fredensborg neďaleko Kodane, kde princ rád trávil čas so svojimi psami. Neuložia ho teda do sarkofágu, ktorý nachystala jeho manželka – kráľovná Margreth II. v katedrále Roskilde.   

Henrik zomrel vo veku 83 rokov po ťažkej chorobe. V januári dostal pľúcnu infekciu a našli mu aj nezhubný pľúcny nádor, keď zároveň trpel demenciou.

S korunnou princeznou Margrethe sa oženil v roku 1967. Sám sa nevedel zmieriť s tým, že mu ostal len titul princa, hoci sa jeho manželka stala kráľovnou. Aj preto sa rozhodol, že nechce byť pochovaný s Margrethe, kým sa táto „kráľovská rodová nerovnosť“ nevyrieši.

„Manželku kráľa vždy nazývajú kráľovnou. Ale manžel panujúcej kráľovnej sa svadbou nestane kráľom,“ citovala agentúra ČTK jeho slová z roku 2007. Aj preto jeho oficiálne povinnosti začal postupne preberať jeho syn Frederik.

Dánska verejnosť však, ako napísal New York Times, bola na strane kráľovnej. Prečo by mala vymýšľať pre svojho manžela titul, ktorý neexistuje. A tak sa francúzsky šľachtic Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, ktorý hovoril šiestimi jazykmi, hral na klavíri a mal skúsenosť vojnového pilota na strane Francúzska v alžírskej vojne, musel zmieriť s tým, že ostane vždy len princom. 

Summit EÚ

Budúce usporiadanie europarlamentu po voľbách v roku 2019, možné nadnárodné kandidátky či voľba hlavných pozícií v EÚ (Spitzenkandidaten) bude témou neformálneho summitu hláv 27 štátov EÚ v piatok. Hovoriť sa bude aj o rozpočte po roku 2020 a zrejme aj spore Únie s Poľskom pre obavy o jeho právny štát.

Ak všetko pôjde hladko, šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker bude mať tlačovku o 18.00 h.

Za Nemcova

Na záver týždňa sa ruská opozícia chystá pochodovať Moskvou – budú to už tri roky, čo pri múroch Kremľa zavraždili Putinovho najprominentnejšieho kritika – Borisa Nemcova. Chystal veľkú demonštráciu proti vojne na Ukrajine, z ktorej vinil priamo ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten sa chystá už štvrtý raz kandidovať na prezidenta 18. marca.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie