Denník N

Nedajme sa uspať medailami

Foto - TASR
Foto – TASR

Smer sa porátal s Galkom a fašisti s Facebookom. Slovensko bude mať za sebou úspešnú olympiádu a bude sa môcť tváriť, že je všetko v poriadku.

  • Polícia údajne navrhla stíhanie Ladislava Bašternáka.
  • Andrej Babiš definitívne prehral súd s Ústavom pamäti národa, ktorý ho vedie ako agenta ŠTB.
  • V Tvrdošíne pochodovalo 1500 ľudí proti Istanbulskému dohovoru.

Eduard Chmelár vyhlásil, že dostáva veľa mailov a začína zvažovať kandidatúru na prezidenta, na čo si mnohí ľudia povedali, že veľa mailov dostávajú aj oni a nech sa ozve, keď prestane začínať zvažovať.

Koalícia si zrazu spomenula, že predseda parlamentného výboru na kontrolu NKÚ Ľubomír Galko mal pred siedmimi rokmi aféru s odpočúvaním, tak teraz žiadala jeho odstúpenie. Ľubomír Galko mal vec vysvetliť, ale vyšlo najavo, že trpí onkologickým ochorením.

Martin Glváč povedal, že toto načasovanie nemusí byť náhodné, ale ostatní koaliční poslanci boli ľudskejší. Povedali, že hoci Ľubomír Galko vypovedať chce, oni mu to však z čistej ohľaduplnosti nedovolia. Namiesto toho ho rovno vyzvali, aby odstúpil, pretože ak neodstúpi, tak sa rokovania výboru zúčastňovať nebudú.

Zhrnuté, podčiarknuté: koaliční poslanci si síce mysleli, že nejde o náhodu, zároveň však Galka ľutovali, zároveň ho však nenechali vypovedať, hoci on vypovedať chcel, a rovno ho požiadali, aby odstúpil. No a s kauzou nákupu transportérov to naozaj vôbec nijako nesúviselo a dialo sa to z ohľaduplnosti.

Robert Fico tiež označil SaS za hrozbu pre demokraciu a vystúpil na sneme českých sociálnych demokratov, kde povedal, že personálnych výmen sa báť netreba, čo nedávalo zmysel, keďže Kaliňák aj Richter boli stále ministrami. Tiež povedal, že ak nefunguje bordel, treba vymeniť ženy, nie postele, a to sa bralo tak, že ako dobre to povedal. A bolo sa o čom rozprávať.

Kotlebovci riešia skutočné problémy.

Fašisti, ktorých ľudia volili, lebo sa venujú skutočným problémom ľudí, vyriešili Facebook a potom podali za hanobenie rasy žalobu aj na novinára Arpáda Soltésza, takže polícia stíhanie začala a hneď aj ukončila.

Povzbudený týmto úspechom sa fašistický poslanec Schlosár vzápätí vrhol na ďalší skutočný problém, a to obavu, že imigranti, ktorí na Slovensku nie sú, znásilnia jeho manželku. Historik Milan Mazurek zas hovoril o Rímskej ríši, a to všetko pri diskusii o zahraničných zamestnancoch.

Korunu tomu všetkému však nasadil Marian Kotleba, ktorý vytiahol, že Anastasia Kuzminová má aj izraelský pas, a poslancovi Dostálovi vyčítal, že je to len ďalší dôkaz, že Dostálových ľudí, teda Židov, kritizovať nemožno. No a to bol taký zamotaný nezmysel, že nikto nevedel, čo ďalej.

Ako to vyzerá, keď sa politici montujú do športu, predviedol aj poslanec Blaha, ktorý po slovenskom víťazstve nad Rusmi povedal sláva víťazom, česť porazeným, ale po americkom víťazstve nad Slovenskom to náhle videl úplne inak.

Spojiť nespojiteľné dokážu len najväčší majstri. A potom ešte Ľuboš Blaha.

A vôbec, bola olympiáda.

Ruskí športovci nemohli pre rozsiahly doping pretekať pod svojou vlajkou a prvým športovcom obvineným z dopingu bol Rus. V curlingu. Anastasia Kuzminová, ktorú si Slovensko adoptovalo, robila všetko pre to, aby skončila úspešne a aby sme aj naďalej mohli úspešne ignorovať realitu. Tá totiž vyzerala takto:

Všetky tri medaily zatiaľ pre Slovensko získala práve Kuzminová, rovnako ako jedinú na predchádzajúcej olympiáde v Soči. Celkovo získalo Slovensko na posledných troch olympiádach sedem medailí, z nich šesť práve ona. Nebyť jej, Slovensko by malo medailu jedinú.

Kuzminová však po olympiáde končí, rovnako ako končí dlhoročná medailová nádej Veronika Velez-Zuzulová. V jej šľapajach ide Petra Vlhová, ale tá je úspešná skôr napriek, a nie vďaka podpore štátu. Povedané inak, Slovensko má na jej úspechu pramalý alebo žiaden podiel.

Hokejisti možno ešte niekedy nejakú medailu získajú, ale na olympiáde sotva. A ďalej – ďalej je riedko. Olympiáda bude nevyhnutne vyhodnotená ako úspešná, bude sa nevyhnutne hovoriť, že čísla nepustia, ale nenechajme sa pomýliť.

Rovnako ako kedysi pri hokejistoch končí jedna generácia, ktorá nosila medaily, a rovnako ako pri hokejistoch sa môže stať, že ju nikto nenahradí. Slovensko najprv vychovávalo, potom importovalo. A ďalej?

Zaiste, ako vravieval estét a filozof Pavol Paška, bez dobrej nálady krízu neporazíme, ale medaily len zakrývajú dlhodobý a hlboký problém. Ak sa budú funkcionári opäť nadchýnať a politici opäť priživovať (budú sa), treba sa ich opýtať, ako to vidia o štyri roky.

Tu je Andrej Danko na tento týždeň, páčiť sa vám môžem tu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie