Denník N

Zahraniční manažéri chcú prísť do Nitry bývať rovno s kufríkom, ďalší mieria do ubytovní, hovorí šéf realitky

Juraj Šimeg, majiteľ nitrianskej realitnej kancelárie. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Šimeg, majiteľ nitrianskej realitnej kancelárie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Automobilka Jaguar zmenila nitriansky trh s realitami a mení aj tvár mesta, hovorí majiteľ Nitrianskej realitnej kancelárie Juraj Šimeg.

Odkedy do Nitry zamierila automobilka Jaguar Land Rover, ukazujú makléri Nitrianskej realitnej kancelárie byty na prenájom manažérom zo Španielska, Británie a často aj z Poľska. Ľudia na nižších pracovných pozíciách sa v Nitre skôr sústreďujú v ubytovniach. Juraj Šimeg hovorí aj:

  • ako sa v Nitre staršie rodinné domy prerábajú na ubytovne,
  • ako ochotne prenajímajú domáci byty zahraničným pracovníkom,
  • aké sú s nimi reálne skúsenosti, 
  • ako zdraželi nitrianske nehnuteľnosti a kto na tom najviac získal. 

Akí zahraniční pracovníci majú najväčší záujem o prenájom bytov v Nitrianskom kraji? 

Zatiaľ prevažujú zahraniční pracovníci na vyšších pracovných pozíciách. V poslednom období sme ubytovali Britov, dvaja si zobrali jeden rodinný dom. Jeden si dokonca zobral celý rodinný dom sám. Bolo to v dobrej lokalite, kde sa ceny nájmov pohybujú na úrovni okolo 1000 – 1200 eur mesačne. Z toho môžeme dedukovať, že ide o ľudí na vyšších pracovných pozíciách.

Zjavne ide o ľudí pre priemyselný park, v ktorom bude vyrábať Jaguar Land Rover, ale napríklad aj španielsky Gestamp (výrobca dielcov do áut). Hľadáte bývanie najčastejšie pre Britov?

Ide hlavne o Španielov, Poliakov, Britov. Pre každého z nich sme hľadali dvoj- až trojizbové byty.

Politici hovoria, že je problém nájsť ľudí na nižšie pracovné pozície. Takých neevidujete? 

Nehovorím, že ich tu nevidíme, ale slabšie zarábajúci do takýchto domov väčšinou nepôjdu. Skôr realitné kancelárie obchádzajú, smerujú po vlastnej ceste do ubytovne.

Juraj Šimeg (1987)

Narodil sa v Nových Zámkoch, vyštudoval Gymnázium v Šuranoch. Dva roky pôsobil na pozícií Regional Training Manager a 5 rokov na pozícii Sale Manager v medzinárodnej obchodnej spoločnosti Zepter. Päť rokov sa venuje realitnej činnosti v Nitrianskej realitnej kancelárií. Od novembra 2016 je majiteľom spoločnosti Nitrianska realitná kancelária, s. r. o.

Evidujete problém s čiernym trhom? Že sa päť-šesť ľudí ubytuje v jednom byte bez zmluvy?

Naši klienti v Nitre sú veľké firmy a ich vyššie postavení zamestnanci, títo si toto nemôžu dovoliť. Pri ubytovaní ľudí zo zahraničia si preverujeme všetky možné dostupné informácie, aby celý proces nájmu prebehol bez komplikácií. Sú to klienti, ktorí sú riadne evidovaní na úradoch.

Doteraz ste neubytovali nikoho, o kom by sa dalo povedať, že je zo zahraničia a nepatrí medzi riadiacich pracovníkov?

Áno, ale nie pre nitriansky priemyselný park. V Šali sme mali skúsenosti s ubytovaním Bulharov, Srbov aj Grékov. Boli ubytovaní po 5 – 6 ľudí v jednom byte. Tiež sme tam preverovali všetky doklady a povolenia.

Ich agentúry riešili ubytovanie cez vás?

Aj agentúry, ale stalo sa, že aj vedúci partie hľadali ubytovanie pre svojich ľudí. Boli situácie, keď do Šale prišlo 30 Bulharov, tak sme ich umiestnili. Vznikol tam raz aj problém, pretože fajčili v byte, vnútri bol hluk a podobne. Napokon sme s nimi rozviazali zmluvu. Po bytoch sme umiestňovali aj Rumunov, približne 20 až 25 ľudí.

Sú takéto problémy skôr výnimka?

Natrafili sme aj na takéto problémy, nielen s Bulharmi, aj s Ukrajincami, ale nie je to pravidelné. Mali sme stavbárov, ktorí platili nájomné 5 dní pred splatnosťou a všetko bolo v poriadku vrátane hygieny.

Stretávate sa s týmto problémom aj pri ubytovaní domácich pracovníkov?

Pri domácich sme takéto problémy nemali, ale samozrejme, výnimky sú. Nedá sa všeobecne povedať, že po Slovákoch je poriadok.

Na ako dlho sem podľa vašej skúsenosti zahraniční pracovníci prichádzajú?

Bulhari sa zdržali pol roka, Gréci trištvrte roka alebo rok. Boli to nárazové stavebné akcie, ktoré si investori potrebovali riešiť, tak si zavolali zahraničné firmy.

Prenajímatelia zdieľajú často diskutovanú obavu zo zahraničnej pracovnej sily?

Zo začiatku, keď sa investícia Jaguar Land Rover rozbiehala, mali obavy. Teraz si sami často vyžadujú, aby sme u nich ubytovali niekoho zo západu.

Majú takíto nájomníci špeciálne očakávania?

Tí, ktorí prídu do realitnej kancelárie zháňať ubytovanie, majú často predstavu, že prídu rovno bývať takpovediac „iba s kufríkom“. Žiadajú si plnú výbavu bytov, umývačku, pračku. Nájomcovia ich vnímajú ako istotu, že takýto človek si zoberie trojizbový byt, nezničí ho, platí riadne nájomné. Je pravda, že pri lacnejších pracovných silách bývajú prenajímatelia opatrnejší, ale prijmú ich. Stáva sa aj to, že majiteľ rodinného domu dopredu povie, že si nepraje nájomníkov z východných krajín s tým, že mu to nestojí za to nechať si rozbiť dom.

Pribudlo v poslednom čase ubytovní?

Pribudlo a podľa informácií ešte aj pribudnú. Dokončuje sa napríklad projekt s kapacitou 50 až 70 lôžok. Realitné kancelárie evidujú klientov, ktorí napríklad kupujú staršie domy, a potom ich prerábajú na ubytovne.

Ľudí na ubytovanie im podľa toho, čo hovoríte, nedohadzujete.

Spolupracujeme aj s ubytovňami, keď je taká príležitosť. Momentálne sú však ubytovne také žiadané a preplnené, že spoluprácu s realitnými kanceláriami nepotrebujú. Mám aj známych, ktorí majú ubytovne, sú plné, na pol roka dopredu vyplatené. Niektorí ubytovaným poskytujú aj predaj potravín a kompletných služieb. Dokonca ich rozvážajú do práce. Ľudia na nižších pracovných pozíciách využívajú skôr ubytovne, pretože byty sú drahé a máloktorý majiteľ odsúhlasí, aby mal šesť Rumunov v jednom byte. Takže k realitným kanceláriám sa skôr uchyľujú vyššie postavení pracovníci alebo ľudia, ktorí zháňajú staršie domy, ktoré prerobia na ubytovňu.

To sú tie rodinné domy s garážami prerobenými na ubytovanie, ktoré vidieť v Nitre? 

Napríklad, obvykle sú to klasické rodinné domy. Viete tam dať aj dvojposchodové postele, potom máte hneď 6 ľudí do jednej izby. Sú aj také prípady.

Takže sa zmenila tvár mesta?

Podľa reakcií z môjho okolia sa zmenil hlavne večerný život. V zábavných kluboch a na diskotékach vraj vidieť viac ľudí zo zahraničia. Niektorí hovoria, že viac než domácich.

Podľa debaty z miestnej ubytovne večer nehýria, skôr si po práci pripravia jedlo a idú spať.

Vonku v meste vídať Španielov, Poliakov, ale aj ľudí z Rumunska alebo z Bulharska. To budú možno skôr tí, ktorí majú v prenájme spomínané dvoj-trojizbové byty. Cudzincov v montérkach stretnete skôr večer v potravinách, keď sa premiestňujú do ubytovní.

Nie sú v tejto situácii pri hľadaní bývania znevýhodnení študenti?

Študenti si zvyknú prenajať jednu izbu. Problém s ich ubytovaním býva skôr v obavách prenajímateľov. Študenti majú letné aj vianočné prázdniny, a stáva sa, že buď odídu, alebo nezaplatia. Ale nemám pocit, že by mali zásadný problém ubytovať sa. Sú na trhu izby na prenájom, pre ktoré prenajímatelia nevedia aj dva mesiace nikoho nájsť.

Ten, kto si v roku 2015 kúpil byt v Nitre, asi urobil dobre…

Takíto kupujúci skôr rozmýšľali o investícii, ktorú neskôr využijú. Zameriavali sa na kúpu a následný prenájom pozične vyššiemu človeku.

Keby takýto byt chceli teraz predať, tak dobre zarobia.

Určite, cena jednoizbového bytu v roku 2015 v Nitre časť Klokočina sa pohybovala medzi 41 000 – 45 000 eur, v roku 2016 bola na úrovni 52 000 eur, ku koncu roku 2016 sa vyšplhala na 68 000 – 73 000 eur. V tomto období sa dá takýto byt kúpiť v cene 61 000 – 65 000 eur. Najviac by zarobili ľudia, ktorí si byt kúpili pred rokom 2015 alebo začiatkom roka 2015.

Teda ešte predtým, ako bolo oficiálne, že Jaguar Land Rover bude v Nitre (v lete Briti zámer verejne oznámili, v decembri sa podpísala aj zmluva s vládou o investičnej pomoci). 

Ceny sa dostali na rekordnú sumu v druhej polovici roka 2016.

Čo zdraželo najviac?

Najväčší nárast bol pri garsónkach, tých je aj na trhu veľmi málo. Výrazne išli hore aj ceny jednoizbových a dvojizbových bytov.

Foto N – Tomáš Benedikovič

O koľko v priemere zvýšili veľké investície v priemyselnom parku ceny nehnuteľností?

O približne 20 až 40 percent. Napríklad dvojizbový byt na sídlisku, ktorý sa v minulosti ponúkal za 67-tisíc eur, teraz nájdete na webe aj za 83-tisíc eur, povedal.

Aký vývoj očakávate tento rok?

Ceny bytov sa momentálne stabilizovali, je to aj dôsledkom pribúdajúcich novostavieb, ktoré sa v Nitre dokončujú. Nečakáme turbulentný nárast, rátam, že ceny ešte pôjdu hore, ale nebude to nič extrémne.

O koľko vzrástli ceny prenájmov?

V poslednom roku o 10 až 15 percent.

Pôjdu ešte hore ceny nájmov? Pýtam sa preto, že pracovníci na vyšších pozíciách môžu byť predvoj pre ľudí na nižších pozíciách, keďže výroba v priemyselnom parku sa ešte naplno nerozbehla a zároveň platí, že ubytovní pribúda.

V roku 2018 neočakávame nárast cien v prenájme nehnuteľností. Priemerná cena prenájmu bytu v Nitre sa momentálne nachádza na úrovni 500 – 700 eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie