Denník N

Fico chce písať rodičom, ako sa im páčil lyžiarsky výcvik, na ktorý štát prispel. Smer zháňal kontakty

reprofoto Facebook
reprofoto Facebook

Oľga Nachtmannová od škôl pýtala kontakty na deti a rodičov, ktorí dostali podporu na lyžiarske výcviky. O pár hodín túto požiadavku zrušila.

Štátna tajomníčka na ministerstve školstva Oľga Nachtmannová zo Smeru v piatok pred obedom rozoslala na školy list. Riaditeľov požiadala, aby jej poslali kontakty na rodičov, ktorých deti sa zúčastnili na štátom dotovaných lyžiarskych výcvikoch. V liste školám píše, že ich oslovuje ako štátna tajomníčka, ale aj v mene Úradu vlády SR.

„Úrad vlády má záujem na zlepšení kvality pobytov, keďže mieni v lyžiarskych pobytoch s podporou štátu pokračovať. Z tohto dôvodu si Vás dovoľujeme požiadať o zaslanie kontaktných údajov na zákonných zástupcov žiakov, respektíve študentov, ktorí sa zúčastnili počas rokov 2016, 2017, 2018 lyžiarskych kurzov s podporou štátu za Vašu školu,“ napísala do listu Nachtmannová.

Školy mali kontakty poslať v Exceli, vzor im poslala ako prílohu e-mailu. Riaditelia teda mali sprístupniť adresy rodičov školákov pre ministerstvo školstva.

Zdroj: Facebook Roberta Fica

Nachtmannová ustúpila

Riaditeľom dala Nachtmannová na poslanie kontaktov – ak budú chcieť – lehotu päť dní. Takáto požiadavka od štátnej tajomníčky je podľa Petra Kundera z Aliancie Fair-play nezvyklá. „Veľmi ma takáto požiadavka prekvapuje,“ povedal. Úrad na ochranu osobných údajov by sa podľa neho mal pozrieť na to, či nejde o porušenie predpisov o ochrane osobných údajov.

Nachtmannová však svoju iniciatívu veľmi rýchlo zrušila. Prečo, nevysvetlila. Ministerstvo školstva, ktoré vedie nominantka SNS Martina Lubyová, napísalo, že „išlo o iniciatívu pani štátnej tajomníčky Oľgy Nachtmannovej, ktorú po prehodnotení v piatok vo večerných hodinách zrušila“.

Na otázku, či zrušiť iniciatívu odporučila Nachtmannovej ministerka Lubyová, ministerstvo odpovedalo, že sa štátna tajomníčka „sama rozhodla túto situáciu prehodnotiť“. Nachtmannová má na ministerstve na starosti medzinárodné vzťahy, lyžiarske kurzy teda medzi jej kompetencie nepatria.

Listy chce písať teraz premiér

Nachtmannová na otázky Denníka N neodpovedala. Ani úrad vlády neodpovedal, či išlo o iniciatívu premiéra. V pondelok poobede však predseda Smeru Robert Fico zverejnil na svojom profile na Facebooku video, kde vo veste s olympijským logom chváli projekt podpory lyžiarskych kurzov, vďaka ktorým sa podľa neho dostalo na lyžovačku 276-tisíc študentov.

Práve podporu lyžiarskych zájazdov predseda Smeru v nedeľu spomínal na volebnom sneme českých sociálnych demokratov ako príklad témy, ktorou je možné zaujať verejnosť.

Premiér teraz zvažuje, že rodičom pošle osobný list, aby mu dali k projektu pripomienky. „Veľmi rád by som sa s osobným listom obrátil na rodičov, aby nám dali spätnú väzbu, či je to dosť peňazí, či sa stretli s technickými problémami, ktoré im vadia,“ hovorí premiér vo videu.

Po tom, čo štátna tajomníčka za Smer rýchlo zrušila zámer získať zoznam rodičov od riaditeľov škôl, chce rodičov oslovovať samotný premiér. Vo videu však uznáva, že osobné listy by mohli byť problémové, a tak bude hľadať aj iné spôsoby. „Ak to nepôjde cestou osobných listov, lebo to môže vyvolať diskusie, budem hľadať iné spôsoby, ako osloviť ľudí, ktorí sa dostali do kontaktu s týmto projektom, aby sme ho vylepšovali.“

Ide o ďalšiu tému, v ktorej sa Smer a SNS komunikačne pretláčajú. Podobne ako to bolo pri kvalite potravín alebo peniazoch na internáty, teraz je to dotovanie lyžiarskych kurzov.

Začiatkom februára bol premiér spolu s ministerkou školstva na na kontrolnom dni v lyžiarskom stredisku v Hodruši-Hámroch, kde rozdali deťom na výcviku diplomy a sladkosti. Na projekt ide ročne 14 miliónov eur.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie