Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O manželkách a matkách ruských žoldnierov, ktorí zahynuli v Sýrii, ale Moskva sa k nim nehlási

Pohreb ruského pilota Romana Filipova, ktorý spáchal samovraždu, aby nepadol do zajatia po zostrelení svojho lietadla. Na rozdiel od Filipova sa k desiatkam mŕtvych Rusov najatých firmou Vagner Moskva nehlási. Foto – TASR/AP
Pohreb ruského pilota Romana Filipova, ktorý spáchal samovraždu, aby nepadol do zajatia po zostrelení svojho lietadla. Na rozdiel od Filipova sa k desiatkam mŕtvych Rusov najatých firmou Vagner Moskva nehlási. Foto – TASR/AP

Médiá prinášajú reportáže o pozostalých po zabitých ruských bojovníkoch, ktorých do Sýrie vzala ruská firma Vagner.

Dnes už je jasné, že v Sýrii začiatkom februára zahynulo po americkom leteckom útoku možno až 200 Rusov (Moskva to popiera), ktorí bojovali ako žoldnieri najatí súkromnou ruskou firmou Vagner. Podrobností je málo a novinári urobili dobrú prácu, keď sa vydali za manželkami a matkami zabitých ruských bojovníkov.

Server Rádia Slobodná Európa priniesol reportáž o Jelene Matvejevovej, manželke jedného z týchto žoldnierov, ktorá sa o smrti svojho muža Stanislava dozvedela od jeho spolubojovníka.

Stanislav mal už každú chvíľu prísť domov, Jelena sa preto vybrala do obchodu kúpiť si nové šaty, aby ho privítala. Práve tam jej zavolala jej priateľka, ktorej manžel bol so „Stasom“ tiež v Sýrii, že dostala správu: „Stasa a Igor sú mŕtvi.“

Jelena žije v Asbeste (meste na východ od Moskvy), kde firma Vagner najala deviatich bojovníkov vrátane Stanislava.

Podľa ruského denníka Kommersant najala firma Vagner do bojov v Sýrii celkovo 600 ruských žoldnierov.

Jelena zatiaľ nedostala žiadnu oficiálnu správu o smrti svojho manžela. Má s ním dve malé deti, ale nebude žiadať od firmy odškodné. Chce len, aby „každý vedel o tom, čo sa môjmu manželovi stalo. Nielenže tam on a jeho druhovia zomreli celkom bezdôvodne. Je to celé šialené. Posielali ich kamkoľvek a vždy bez zabezpečenej obrany. Posielali ich do bojov ako prasce (na porážku)“.

Jelena si myslí, že vláda by ich mala „nejako pomstiť“. Mala by sa k nim priznať a vyhlásiť ich za hrdinov, aby sa „ich ženy nemuseli hanbiť a ich deti mohli byť hrdé na svojich otcov“. A rovnako by sa mala postarať o to, aby do Ruska priviezla Stasovo telo, aby ho mohla Jelena pochovať.

Jelena ukázala reportérom Kríž sv. Juraja, ktorý jej manžel dostal za to, že pred tým, než odišiel do Sýrie, bojoval na východe Ukrajiny na strane proruských separatistov. Dostal ho od „Únie kozákov“ za „hrdinstvo pri obrane rusky hovoriaceho obyvateľstva Novoruska“.

Keď sa Stanislav vrátil z Donbasu, živil sa nejaký čas renovovaním bytov. Potom sa opäť prihlásil ako žoldnier do vojny v Sýrii. Pred manželkou takmer nikdy o svojich zážitkoch z bojov nehovoril.

Reportáž v podobnom duchu prináša aj agentúra AP o matke Ruslana Gavrilova, ktorá tiež dostala telefonát od Ruslanovho kamaráta z bojov a ten jej oznámil, že Ruslan je mŕtvy, jeho telo bolo roztrhané na kusy po leteckom útoku.

Aj Ruslan, podobne ako ďalších šesť mužov z dediny Kedrovoje (neďaleko mesta Asbest), sa prihlásil do služieb firmy Vagner. Ruslanova matka hovorí, že to bolo kvôli peniazom. Ruslan, na rozdiel od Stasu, nemal ani vojenský výcvik.

Rodiny mŕtvych teraz čakajú na príchod tých, čo prežili, aby im podali správu o tom, ako ich synovia a manželia zomreli. Oficiálne správy nemajú žiadne. A kým čakajú, tak smútia. „Spočiatku sme všetci nahlas nariekali, ale ako dlho vydržíte plakať?“ pýta sa Ruslanova matka.

Agentúra AP prišla okrem osobných príbehov aj s informáciou, že nahliadla do zmluvy medzi sýrskou vládou a agentúrou Vagner, podľa ktorej ak sa ruskej firme podarí obsadiť ropné polia, budú mať 25-percentnú zľavu z ceny vyťaženej ropy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie