Denník N

Žitňanská chce miernejšie tresty za marihuanu aj napriek odporu SNS

Má byť takéto množstvo marihuany trestné? Foto – Fotolia
Má byť takéto množstvo marihuany trestné? Foto – Fotolia

Koaličná SNS odkazuje ministerke spravodlivosti, že tvrdé tresty sú dobré a že je proti dekriminalizácii.

Až doteraz platilo, že žiadna slovenská vláda si netrúfla vôbec rokovať o miernejších trestoch za marihuanu.

Premiér Robert Fico o dekriminalizácii iba hovoril, SaS Richarda Sulíka sa pri krátkom vládnutí témy úplne vzdala a predchádzajúci minister spravodlivosti za Smer, Tomáš Borec, hotovú novelu odložil do šuflíka.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) napísala úplne novú reformu drogovej politiky, o ktorej bude vláda rokovať už túto stredu. Napriek takým ústupkom, že nejde o dekriminalizáciu, ako ju poznáme zo západných krajín, je veľmi pravdepodobné, že jej návrh stroskotá na SNS.

Hoci ministerstvá SNS nemali k zneniu zákona zásadné pripomienky a návrh cez vládu môže prejsť, ťažšie sa mu budú hľadať hlasy v parlamente.

SNS: Nie kokaín ani heroín

„SNS nepodporí predmetný návrh, ktorým by sa dekriminalizovali drogy ako napríklad kokaín alebo heroín. Myslíme si, že dôraz by sa mal klásť na prevenciu,“ tvrdí predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Bernaťák hovorí o tom, že v návrhu je aj malé množstvo heroínu a kokaínu.

Strana SNS zvolala na utorok, iba jeden deň pred rokovaním vlády, brífing s témou: „SNS nesúhlasí s dekriminalizáciou drog“. Na tlačovke vystúpi Bernaťák s poslancom Štefanom Zelníkom a so štátnym tajomníkom ministerstva vnútra Rudolfom Urbanovičom.

Po prípadnom schválení zákona by držanie nepatrného množstva drogy bolo iba priestupok, za ktorý hrozí pokuta. Ak by však niekoho prichytili druhýkrát v tom istom roku, hrozilo by mu už stíhanie a súd.

Nepatrné množstvá sú pre každú drogu iné a vychádzajú z praxe, aké množstvá pri sebe nosia bežní užívatelia drog. Prevratnosť tohto návrhu je aj v tom, že by stanovil, čo je toto množstvo.

Jeden gram marihuany, výrazne menej kokaínu

Pri marihuane je to jeden gram, z ktorého sa dajú ušúľať zhruba tri marihuanové cigarety. Silnejšie drogy ako kokaín a heroín majú podstatne nižšiu hranicu.

Maximálne priestupkové množstvo kokaínu je v tomto návrhu 0,3 gramu – čo môže byť viac ako jedna dávka. Odberné weby uvádzajú, že pre pravidelných užívateľov kokaínu to už je jedna dávka.

Žitňanská navrhuje, aby priestupková hranica bola pri ostatných drogách takáto: 0,2 gramu pervitínu, 0,5 gramu heroínu či 0,8 gramu alebo 3 tablety MDMA (látka v extáze).

Na návrhu spolupracovala napríklad aj generálna prokuratúra, ktorá dlhodobo podporuje úpravu trestov pre užívateľov smerom k nižším sadzbám, a ďalší odborníci. Mimovládky venujúce sa pomoci závislým hovoria, že výsledný návrh je malým posunom a v skutočnosti neochráni ľudí, ktorí s drogami len experimentujú

Združenie Odyseus, ktoré v Bratislave pomáha závislým a rozdáva im injekčné striekačky, tvrdí, že priestupkové hranice pre drogy sú príliš nízke a neodrážajú realitu.

SNS aj tak s návrhom nesúhlasí, podľa poslanca Štefana Zelníka nepodporujú žiadne zjemňovanie trestov za drogy. „Prísny zákon je vyhovujúci. Drogy sú obrovským rizikom pre spoločnosť. Je našou povinnosťou chrániť všetkých, najmä mladých ľudí.“

Pre SNS priveľa, podľa mimovládok málo

Zelník tvrdí, že sa ešte rozhodnú, keď sa novela dostane do parlamentu, zatiaľ sú však proti akémukoľvek uvoľneniu trestov.

Ministerstvo spravodlivosti neodpovedalo, ako má vyrokovanú podporu s SNS, no spolieha sa na to, že návrh je postavený na programovom vyhlásení vlády, prešiel pripomienkovaním a aj cez legislatívnu a protidrogovú radu vlády.

„V procese neboli vznesené také pripomienky, na ktorých by sme sa nevedeli s inými rezortmi dohodnúť,“ odpísalo ministerstvo.

Združenie Odyseus v pripomienkovom konaní kritizovalo priestupkovú recidívu. Spolu s ďalšími združeniami upozornili, že zákon nemal byť namierený proti ľuďom, ktorí s drogami experimentujú, alebo závislým a podmienka je v rozpore s vyhláseniami vlády aj s apelmi medzinárodných inštitúcií, ktoré podporujú pragmatickú drogovú politiku. Závislí podľa združenia budú mať drogu pri sebe takmer určite častejšie ako raz ročne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dekriminalizácia marihuany

Lucia Žitňanská

Slovensko

Teraz najčítanejšie