Denník N

Boris Valábik: Ramsay mi povedal, že Slováci sú veľmi zlatý národ, ale chcú všetko včera

Boris Valábik. Foto N – Tomáš Benedikovič
Boris Valábik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nový tréner učí hráčov hrať účelne, zodpovedne a obetavo. Aj keď nemáme takú kvalitu ako v minulosti, toto je cesta, ktorá môže byť úspešná, hovorí Valábik.

S Borisom Valábikom sme sa rozprávali pred osemfinálovým zápasom Slovenska s Amerikou. Bývalý hokejový reprezentant hovorí, že bez ohľadu na výsledok utorkového zápasu je jasné, že príchod trénera Ramsayho je pre slovenský hokej pozitívnou zmenou.

Slovenskí hokejisti uhrali v skupine štyri body, chýbal im gól k priamemu postupu do štvrťfinále, no napriek tomu skončili v skupine poslední. Ako zatiaľ hrali z vášho pohľadu?

V prvom rade treba povedať, že všetko by bolo iné, ak by sa hralo inak. Čo chýbalo k tomu, aby sme boli prví? Všetky zápasy boli o gól, dokonca sme hrali lotériu v podobe samostatných nájazdov. To len ukazuje, aký je svetový hokej vyrovnaný. Ak si odmyslíme hráčov z NHL, každý môže vyhrať nad každým. Slovinci vyhrali nad Američanmi, my nad Rusmi. Skupina bola taká prepletená, že rozhodovali maličkosti, jedna malá chyba.

Zatracovať náš tím je z môjho pohľadu nezmysel. Páčilo sa mi, ako chalani bojovali. Hrajú tímovo, nikto sa nepovyšuje. Veľmi sa mi páči, že hrajú zodpovedne, vďaka čomu zatiaľ neutrpeli žiadnu hanbu. Mne osobne sa obetavý výkon, hádzanie sa do striel, povzbudzovanie sa navzájom a vzájomné rady páčia. Ramsay ich tlačí do vzájomnej komunikácie na ľade, čo je ďalší detail, ktorý nebol zvykom.

Craig Ramsay nám po nástupe k reprezentácii povedal, že by chcel vytvoriť systém, ktorý by mohli hrať Slováci roky. Sú podľa vás na správnej ceste?

Určite áno, takáto je cesta svetového hokeja. Keď som sa s trénerom Ramsaym rozprával, on veľmi dobre povedal, že Slováci sú veľmi zlatý národ, ale chcú všetko včera. Fanúšikovia si myslia, že príde tréner a už je hotovo – je tu nový systém, hráči sú s ním už zžití. Je to však zatiaľ veľmi krátky čas na veľkú zmenu. Hráči teraz prídu naspäť do svojich klubov a budú hrať pod trénermi, ktorí vnímajú hokej inak ako Ramsay.

Na minulých majstrovstvách sveta sme mali hráčov, ktorí neboli takí zodpovední v obrane, boli veľmi dobrí v útoku, ale stalo sa, že sme prehrali s veľkým rozdielom. Teraz máme hráčov, ktorí si plnia defenzívne všetky povinnosti, a hráme vyrovnané zápasy s obrovskými favoritmi. Zápas so Slovinskom bol smolný. Stačilo máličko, aby sme ho vyhrali, ale aj prehrali v riadnom hracom čase. To len potvrdzuje, že svetový hokej je taký vyrovnaný, že rozhoduje jeden gól.

Osemfinále budeme hrať proti Američanom. Sú pre nás zdolateľným súperom?

Ak sa ohliadneme na náš prvý zápas s Američanmi, tak zdolateľní určite sú, ale favoritom nie sme. Zdolateľný je každý, ale ide o to, či sa tím dostal z nešťastnej porážky so Slovincami. Mali teraz dva dni voľna, takže psychicky by už mali byť pripravení. Američania budú hrať podobný štýl, aký chce hrať tréner Ramsay.

V prvom zápase urobili veľmi dobrú vec – vyčkávali v strednom pásme a vracali nám puky naspäť. Naši hráči potom chytili trošku ruský štýl, snažili sa prechádzať individuálne, čo nie je dobre. Myslím si, že Craig Ramsay na to prihliadne a bude vedieť, čo máme spraviť. Prvý zápas vyhrali Američania práve tým, že už v strednom pásme zastavovali našich útočníkov a kazili im krátke prihrávky, ktoré vychádzali proti Rusom.

Do akej miery môže zápas ovplyvniť fakt, že tieto dva tímy sa už na turnaji stretli?

V prvom zápase bolo vidieť, že Američania si naštudovali náš zápas s Ruskom. Podarilo sa im to, čo chceli – prehusťovať stredné pásmo a otáčať puky. Teraz je na nás, ako si naštudujeme, ako prekonať stredné pásmo. Podľa mňa budeme jednoducho len puky tečovať do pásma, v strednom pásme nebudeme vôbec kombinovať a budeme agresívne napádať ich obrancov.

Nahodenia musia byť rozumné – tak aby sme puky vedeli získať. V Európe si tréneri myslia, že nahodenie je stratený puk. Áno, ak ho nahodíme zle, je to stratený puk, ale ak ho nahodíme tak, aby naši útočníci mali šancu ho získať, máme šancu tráviť viac času v pásme Američanov. V obrane by sme mali hru trochu zjednodušiť, lebo proti Slovincom bola na hráčoch badateľná frustrácia a zabúdali na to, čo im Ramsay hovoril – začali sme viac špekulovať pri vychádzaní z pásma, ale individuálne prieniky do pásma, následné upokojenie hry a rozohrávku zvládne na svete len veľmi málo hráčov.

Nech to dopadne v osemfinále akokoľvek, ako by sa mala verejnosť postaviť k tomuto tímu a novému trénerovi?

Racionálne. Prišiel nový tréner, ktorý chce nastoliť nový systém. Niektorí hráči počujú také detaily, aké im hovorí, prvý raz v živote. Celý život hrali v Európe. Tu sa neučí, ako nahodiť puk, ako mať nastavenú korčuľu pri oslabení alebo aké dôležité je dostať na útočnej modrej puk do pásma. Na striedačke nikdy nepočuli, že to bola chyba, a inkasovaný gól pramenil z chyby na útočnej modrej čiare.

Ako by mali ľudia tím vnímať? Ako vraví Craig Ramsay, tak ako Slováci chcú všetko včera, aj úspech chceli už včera. Úspech pre nás je už však len to, že sme odohrali kvalitné vyrovnané zápasy s takýmito obrovskými favoritmi. Videli sme, ako o nás svetové médiá písali po víťazstve nad Ruskom. To je úspech.

Ja som bol desať rokov v Amerike a dlho som ľuďom vysvetľoval, kde je Slovensko. Nehovorím, že by sme mali chalanov vítať na letisku, ale už len to, že sme porazili giganta ako Rusko, je úspech. Medaily získavala stará generácia, ktorá je už preč, a s tým sa musí každý fanúšik zmieriť. Nemôžeme si myslieť, že budeme dosahovať takéto úspechy. Začíname od nuly, sme maličká krajina a treba byť v očakávaniach skromnejší. Nedávno som si pozeral počet registrovaných hráčov vo svete. Američania ich mali dokonca tuším milión, to je obrovský nepomer. Že sme s nimi hrali vyrovnaný zápas, áno, to je úspech. Chalani robili všetko, čo mohli, a nedá sa im nič vyčítať.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie