Denník N

Slovinec Jeglič vraj dopoval, bývalého hráča Slovana vylúčili z olympiády

Foto – TASR
Foto – TASR

Dvadsaťdeväťročného útočníka pozitívne testovali na fenoterol, ktorý je na zozname zakázaných látok na liečbu proti astme.

Slovinského hokejistu Žigu Jegliča vylúčili z olympijského turnaja v Pjongčangu. Dvadsaťdeväťročného útočníka pozitívne testovali na fenoterol, ktorý je na zozname zakázaných látok na liečbu proti astme.

Jeglič v sobotňajšom súboji proti Slovensku v základnej B-skupine rozhodol duel premeneným samostatným nájazdom. Slovinci vďaka výhre 3:2 obsadili konečné druhé miesto.

Liek mi predpísali na Slovensku

„Látku fenoterol obsahuje môj liek proti astme a je určený na určité ochorenia dolných dýchacích ciest. Beriem tento liek na astmu na odporúčanie lekára. Predpísali mi ho po spirometrických testoch na Slovensku v roku 2017. Bohužiaľ som ho zabudol nahlásiť ako terapeutickú výnimku,“ povedal Jeglič pre slovinský denník Delo.

„Prehliadol som rozdiel medzi povolenými porovnateľnými liekmi, čo by mi umožnilo používať ho aj v prípade problémov s dýchaním, aj počas olympijských hier. Z dôvodu mojej nedbanlivosti sa ospravedlňujem všetkým postihnutým a prijmem ďalšie antidopingové postupy. Kým nebudú ukončené všetky antidopingové postupy, nevydám žiadne ďalšie vyhlásenie,“ dodal.

„Liek, ktorý užíval, mal byť nahlásený. Nerozumiem tomu, prečo sa tak nestalo. Znepokojuje ma to, pretože to neustále opakujeme športovcom. Neviem, čo máme urobiť, aby sa to neopakovalo,“ dodal riaditeľ Slovinskej antidopingovej agentúry Jani Dvoršak.

Vlani bol oporou Slovana

Jeglič v sobotňajšom súboji proti Slovensku v základnej B-skupine rozhodol duel premeneným samostatným nájazdom. Slovinci vďaka výhre 3:2 obsadili konečné druhé miesto.

Jeglič vlani odohral za Slovan Bratislava 58 zápasov a s 27 kanadskými bodmi patril k najproduktívnejším hráčom tímu. V aktuálnej sezóne pokračoval v KHL, kde hral za Novgorod a Nižnekamsk.

Slovinec je tretím športovcom, ktorý v Pjongčangu neprešiel dopingovou kontrolou. Jeglič bol vylúčený z hier a dostal príkaz, aby do 24 hodín opustil olympijskú dedinu, informuje AP.

Ďalšie rozhodnutie bude známe po skončení ZOH. Uviedla to antidopingová komora Športového arbitrážneho súdu (CAS). Tá zverejnila správu o dopingu Jegliča iba pár minút pred utorkovým kvalifikačným zápasom Slovincov proti Nórsku o postup do štvrťfinále hier.

Prípad už sleduje aj IIHF, ktorá bude rozhodovať o prípadných sankciách.

Branislav Konrád po góle Jegliča v samostatných nájazdoch, ktoré rozhodli zápas Slovenska so Slovinskom. Foto – AP

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie