Denník N

Bratislavská Stanica Nivy je rozobratá, developer už rúbe stromy v jej okolí

Vyrúbané stromy pri stanici. Foto – N
Vyrúbané stromy pri stanici. Foto – N

HB Reavis dal vyrúbať stromy v okolí Stanice Nivy pre rekonštrukciu ciest a inžinierskych sietí. Tvrdí, že boli v zlom stave, invazívne alebo náletové.

Cestujúci, ktorí vystúpia z trolejbusu na zastávke bratislavskej autobusovej stanice, môžu byť trochu v šoku. Miesto rozľahlého námestia bývalej Stanice Nivy sa ocitnú v úzkom koridore vedľa staveniska. Za panelmi je už rozobratá stará budova stanice a developer HB Reavis sa už púšťa aj do širšieho okolia.

V poslednú nedeľu dal vyrúbať aj niekoľko stromov medzi bývalou budovou stanice a VÚB Bankou na viacerých miestach, pri zastávke a aj na zelenom ostrovčeku.

Išlo o posledné stromy v bezprostrednom okolí stanice. Stáli na mestskom pozemku, no podľa vizualizácií chce HB Reavis prerábať aj tieto miesta ako súčasť nového nákupného centra a stanice.

Vizualizácia Stanice Nivy s obchodným centrom. Zdroj – HB Reavis

Invazívne stromy a nová zeleň ako dve ihriská

„Výrub sa týka invazívnych, náletových, chorých či prestarnutých drevín a je realizovaný len v nevyhnutnej miere na základe dendrologického posudku,“ tvrdí hovorkyňa HB Reavis Martina Jamrichová.

Stromy, ktoré cez víkend vyrúbali, nemali choré kmene. Pracovník, ktorý dohliadal na drevorubačov, tvrdil, že boli cudzokrajné, a tak tam ani nemali čo robiť.

Mesto aj mestská časť Ružinov dostali podľa developera po výrube 100-tisíc eur ako spoločenskú náhradu hodnoty stromov.

„Po dostavbe novej autobusovej stanice pribudne v oblasti zeleň s rozlohou dvoch futbalových ihrísk, ktoré budú slúžiť verejnosti, obnovená bude aj zelená plocha pri riaditeľstve zboru väzenskej a justičnej stráže, bulvár Mlynské nivy budú taktiež lemovať stromy.“

Video: Ako rúbu stromy pri zbúranej autobusovej stanici

Po stanici je jama

Developer tvrdí, že má povolenie z roku 2017 a výrub je štandardná súčasť prípravných prác a výstavby Stanice Nivy s priľahlou infraštruktúrou.

Nákupné centrum s autobusovou stanicou je taký veľký projekt, že kvôli nemu budú prerábať časť ulice Mlynské nivy, kde má padnúť tiež niekoľko ďalších stromov.

Zatiaľ nie sú známe ďalšie termíny a podrobnosti, ako bude výstavba novej stanice pokračovať. Verejnosť čaká najmä na to, ako sa developer spolu s mestom a políciou postavia k rekonštrukcii rušnej cesty Mlynské nivy. Pri rozkopávkach bude buď celá zatvorená na 14 mesiacov, alebo čiastočne na tri roky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie