Denník N

Hovoria jej Mini Merkelová, z novej generálnej tajomníčky CDU môže byť raz kancelárka

Nemecká kancelárka a líderka Kresťansko-demokratickej únie (CDU) Angela Merkelová (vľavo) a premiérka spolkovej krajiny Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová. Foto – TASR/AP
Nemecká kancelárka a líderka Kresťansko-demokratickej únie (CDU) Angela Merkelová (vľavo) a premiérka spolkovej krajiny Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová. Foto – TASR/AP

Uvoľnený post v najsilnejšej nemeckej strane prevezme obľúbená líderka zo Sárska Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Doterajší generálny tajomník nemeckej konzervatívnej strany CDU Peter Tauber sa pre zdravotné problémy nezúčastňoval na povolebných koaličných rokovaniach so sociálnymi demokratmi (SPD). Kritizovali ho tiež za chyby v predvolebnej kampani, či podporu homosexuálnych manželstiev a nového migračného zákona.

Po piatich rokoch tak zo svojho postu v nedeľu odstúpil.

„Pre Nemecko je požehnaním, že na jeho čele stojí Angela Merkelová, predovšetkým vzhľadom na to, čo sa deje v okolitých štátoch. V učebniciach dejepisu bude Angela Merkelová stáť vedľa veľkých kancelárov CDU, Konrada Adenauera a Helmuta Kohla. O tom som presvedčený,“ nešetril Tauber chválou v rozlúčke na svojom blogu.

Na strane Merkelovej

Angela Merkelová bola na tento krok očividne pripravená (nemecké médiá tvrdia, že Tauber ju o rezignácii informoval už pred minuloročnými voľbami) a už v pondelok navrhla na tento post krajinskú premiérku Sárska – Annegret Krampovú-Karrenbauerovú.

Politička z juhozápadného Nemecka patrí k najbližším spojencom nemeckej kancelárky v strane. Stála pri nej najmä pri utečeneckej kríze.

Veľkú popularitu v CDU získala v minulom roku. V marcových lokálnych voľbách v Sársku (blízko Francúzska a Luxemburska) jednoznačne porazila SPD, ktorá v tom čase upínala nádeje na čerstvého nového šéfa strany Martina Schulza.

55-ročná sárska premiérka preukázala v roku 2012 veľkú odvahu. S „Jamajskou koalíciou“ (CDU, FDP a Zelení) v Sársku sa rozlúčila a vzoprela sa aj názoru samotnej Angely Merkelovej, pretože v rozpore s jej odporúčaním stavila na predčasné voľby, ktoré aj vyhrala.

Napriek tomu, že v tomto prípade Merkelovú neposlúchla, nemecké médiá ju často označujú za „Mini Merkelovú“ a o Krampovej-Karrenbauerovej sa nahlas hovorí ako kandidátke na jej miesto.

Podobnosť s Merkelovou je aj v tom, že aj Merkelová zastávala funkciu generálneho tajomníka CDU, a to medzi rokmi 1998 a 2000. Potom sa na prelome milénia stala šéfkou strany.

„Poznáme sa už veľmi dlho a môžeme sa vzájomne na seba spoľahnúť. Túžba kandidovať prišla od samotnej Annegret a táto myšlienka sa ma osobne dotkla. Okamžite som sa jej chytila, pretože ani zďaleka nie je samozrejmosťou, že úspešná ministerská predsedníčka, ktorá práve vyhrala voľby, vymení štátnu funkciu za stranícku,“ povedala Merkelová na pondelkovej tlačovej konferencii podľa nemeckého denníka Die Zeit.

Nemecká kancelárka narážala na to, že o Krampovej- Karrenbauerovej sa hovorilo ako o ministerke vo štvrtej vláde Angely Merkelovej, a preto je jej nominácia na post generálneho tajomníka strany prekvapením. Je mimoriadne obľúbená – podľa decembrového prieskumu ju väčšina prívržencov CDU vidí ako nástupkyňu Angely Merkelovej.

Spokojní aj Merkelovej kritici

Na spoločnej pondelkovej tlačovej konferencii Krampová-Karrenbauerová uviedla, že jej cieľom je stranu zjednotiť a v ďalších parlamentných voľbách získať viac ako 40 percent, čo je o sedem percent viac ako v minuloročných septembrových voľbách.

„Nie je to iba o CDU, ide o zabezpečenie politickej stability. Máme príležitosť kontrolovať udalosti, ktoré sa stanú počas ďalších štyroch rokov,“ povedala líderka podľa servera Politico.

S voľbou Krampovej-Karrenbauerovej vyjadrilo spokojnosť aj ekonomické krídlo strany, ktoré nešetrí kritikou na adresu Angely Merkelovej. Carsten Linnemann, predseda organizácie MIT, ktorá v rámci CDU/CSU združuje malé a stredné podniky, pre Süddeutsche Zeitung uviedol: “ Je to dobrá voľba. Ide o silnú osobnosť, ktorá sa snaží presadiť svoje názory, ale zároveň aj počúva argumenty iných. Zároveň má schopnosti rôzne krídla a názory v strane opäť zjednotiť.“

O zvolení, respektíve nezvolení Krampovej-Karrenbauerovej rozhodne zjazd strany 26. februára. V prípade svojho predpokladaného vymenovania do funkcie by sa stala prvou ženou na poste generálnej tajomníčky strany počas 18-ročného pôsobenia Angely Merkelovej na čele CDU.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie