Denník N

Kaliňák nekončí, po Ficovom odchode na súd môže byť predsedom strany

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak minister vnútra odíde z vlády a stane sa predsedom strany, podmienka Andreja Kisku bude splnená. Zo Smeru by zrejme odišlo niekoľko členov. Treba dúfať, že budú vymenené tie správne dievčatá, reaguje na Ficove slová Marek Maďarič.

Viacerí opoziční politici aj novinári nazvali ministra vnútra Roberta Kaliňáka pre kauzu Bašternák politickou mŕtvolou. A hoci to tak pôvodne vyzeralo, Kaliňák sa pozviechal, najal si PR tím, investuje tisíce eur do svojej propagácie, je stále druhým najdôveryhodnejším politikom Smeru, a ak sa Robert Fico dohodne s prezidentom Andrejom Kiskom na odchode na Ústavný súd, Kaliňák bude pravdepodobne predsedom Smeru.

Aspoň taká je podľa informácií Denníka N predstava premiéra Roberta Fica. Vyhovel by tak jednej z Kiskových podmienok, že Kaliňák nesmie byť v novej vláde, ktorá by musela vzniknúť.

Toto riešenie by zároveň uspokojilo Kaliňáka, ktorý čaká na nahradenie Fica už od roku 2014, keď predseda Smeru kandidoval na prezidenta, ale Kiska ho porazil.

Kaliňák: Môžem byť aj kozmonautom

„Nehovorím na to vôbec nič, pretože, ak som dobre čítal vyjadrenie pána premiéra, myslím, že to povedal celkom jasne,“ povedal Kaliňák minulý týždeň po rokovaní vlády na to, ako hodnotí Ficove úvahy o odchode.

Mohol by ho nahradiť ako premiér? „Je možnosť, že keď absolvujem dobre výcvik, tak by som mohol byť kozmonautom.“

Mohol by ho nahradiť ako predseda strany, ktorý by však nebol vo vláde? „Existujú jasné pravidlá, ktoré fungujú v každej demokratickej spoločnosti, my sme prevzali mandát, za ktorý sme v tejto chvíli zodpovední, a všetky ďalšie otázky sú v tejto chvíli bezpredmetné,“ povedal Kaliňák.

Minister začal investovať peniaze do svojho profilu na Facebooku. Zverejňuje na ňom fotografie svojej rodiny, videá nakrútené na viac kamier, každý odkaz si sponzoruje. 

Robert Kaliňák zbiera lajky cez fotografie detí aj fotky z detstva. Foto – FB Roberta Kaliňáka

Podľa posledného rebríčka spontánnej dôveryhodnosti politikov agentúry Focus premiérovi dôveruje 23 percent ľudí, Kaliňákovi 9,2 percenta, Miroslavovi Lajčákovi 8,6 percenta, Petrovi Pellegrinimu 3,7 percenta. Nad jedno percento sa zo Smeru dostali ešte Marek Maďarič (1,6) a Peter Kažimír (1,4).

Marek Maďarič z vedenia strany odišiel na decembrovom sneme – aj kvôli Kaliňákovi a Ficovmu nezáujmu o jeho názory.

Môže sa podľa Maďariča Kaliňák po kauze Bašternák stať predsedom Smeru?

„Odpovedať na tieto otázky by bolo špekuláciou na druhú,“ povedal Maďarič aj na to, či by v takom prípade zostal v Smere.

Kažimír už stranícke ambície nemá, stále viac sa hovorí o jeho odchode do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska. Ak by sa zostavovala nová vláda, premiérom by tak mohli byť viacerí – eurokomisár Maroš Šefčovič, vicepremiér Peter Pellegrini, ale niektorí presadzujú aj primátora Košíc a čerstvého podpredsedu Smeru Richarda Rašiho, ktorý na jeseň prehral župné voľby.

Nominácia Kaliňáka na predsedu strany by zrejme zdvihla zo stoličiek niektorých kritických členov Smeru, je však otázne, či by spôsobila zásadnejší rozpad strany. Smer doteraz vždy fungoval tak, že delegáti na sneme hlasovali podľa toho, čo si želal Fico.

Príprava na snem

Premiér bol v sobotu hosťom snemu ČSSD v Hradci Králové, kde hovoril aj o výmenách v Smere. Nie však vo vedení, ale na nižších úrovniach. „Ideme do polovičnej výmeny krajských predsedov, ideme zmeniť spôsob riadenia strany, chcem ísť do veľkej výmeny okresných predsedov,“ povedal Fico.

Práve okresní predsedovia majú vplyv na nominácie delegátov, ktorí hlasujú na snemoch. Fico má rok na to, aby v strane vymenil tých, ktorí s Kaliňákom nesúhlasia.

Predseda Smeru zároveň stranu prirovnal k bordelu a povedal: „Dámy mi, dúfam, prepáčia jedno pravdivé prirovnanie – keď sa hovorí, že ak prestane fungovať bordel, treba vymeniť dievčatá, nie postele.“

Pomáhať mu vo výmenách má aj nový generálny manažér strany. Fico si údajne vybral Viktora Stromčeka, ale zatiaľ to oficiálne neoznámil. Podľa stránky Smeru je generálnym manažérom stále Ján Richter. Ten za svojho nástupcu navrhol poslanca Mariána Kéryho, ale Fico ho vraj odmietol, čo Richtera nahnevalo.

„Viac než prirovnanie politickej strany k bordelu ma zaujalo avizovanie rozsiahlejších personálnych výmen v Smere. Len treba dúfať, slovami použitého prirovnania, že budú vymenené tie správne dievčatá,“ povedal na Ficov výrok Maďarič.

Špekulácie o svojej možnej budúcej funkcii nechcel komentovať ani Raši. „V posledných týždňoch som už od médií dostal otázky, či nahradím ministra Richtera, alebo či budem novým generálnym manažérom strany – a ukázalo sa, že všetko boli iba špekulácie. Rovnako je iba špekuláciou aj odchod premiéra na Ústavný súd,“ tvrdí Raši.

O prirovnaní Smeru k bordelu povedal: „Premiér vedel vždy zaujať médiá svojimi výrokmi a váš záujem o jeho výrok to len potvrdzuje.“

Vedenie Smeru

Predseda: Robert Fico
Podpredsedovia: Robert Kaliňák, Juraj Blanár, Peter Žiga, Richard Raši, Peter Pellegrini, Peter Kažimír
Generálny manažér: Ján Richter
Člen vedenia: Vladimír Faič
Predseda poslaneckého klubu: Martin Glváč

Kto bude prezidentom?

S výmenami v Smere súvisí aj to, kto bude kandidátom strany na prezidenta. Ak sa Smeru nepodarí presvedčiť Miroslava Lajčáka alebo Maroša Šefčoviča, zrejme bude musieť hľadať niekoho zvnútra strany. Niektorí uvažovali aj nad Kaliňákom – hoci by nevyhral, urobil by výsledok, vďaka ktorému by na predsedu strany prešiel možno plynulejšie ako bez toho. Ak však v osobe Lajčáka Smer hľadal kandidáta, ktorému by možno dali hlas aj nevoliči Smeru, o Kaliňákovi sa to povedať nedá.

Aj keď Kaliňáka kauza Bašternák neodstavila, stále mu škodí. Polícia pod vedením Kaliňáka odmietla vyšetrovať vážne podozrenia z miliónových daňových podvodov Ladislava Bašternáka. Trestné oznámenie finančnej správy zamietla bez toho, aby vôbec začala trestné stíhanie. Skutočné vyšetrovanie sa začalo až potom, čo o prípade v marci 2016 informovali Denník N a Trend. Nedávno polícia vyšetrovanie ukončila návrhom na podanie obžaloby, rozhodovať bude prokurátor.

V Bašternákovom byte ešte stále býva premiér Robert Fico a Robert Kaliňák od Bašternáka kúpil lacno podiel vo firme s luxusnými nehnuteľnosťami v Bratislave. Kaliňák tvrdí, že nevyšetrovanie Bašternáka nesúvisí s tým, že by bol „náš človek“, ako Bašternáka nazval policajný funkcionár, keď chcel zabrániť tomu, aby dostal vysokú pokutu za dopravný priestupok na svojom Bugatti Veyron.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie