Denník N

Macejková prijme cenu od Rašiho, o ktorom ako sudkyňa rozhoduje

V septembri 2017 sadila predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková s primátorom Rašim lipu na nádvorí súdu. Foto – TASR
V septembri 2017 sadila predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková s primátorom Rašim lipu na nádvorí súdu. Foto – TASR

Predsedníčka Ústavného súdu ani košický primátor nevidia v ocenení mesta Košice konflikt záujmov. Na cenu navrhla Macejkovú jej vlastná kancelária.

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková prevezme v máji na slávnostnom odovzdávaní Cenu mesta Košice. Dá jej ju primátor a podpredseda Smeru Richard Raši počas osláv mesta Košice. Macejková je pritom ako sudkyňa predsedníčkou pléna, ktoré nedávno prijalo Rašiho sťažnosť o výsledku volieb v Košickom kraji na ďalšie konanie a bude o nej rozhodovať.

Podľa viacerých ústavných právnikov ide o neprípustný konflikt záujmov. „Sudca musí nielen byť nezávislý a nestranný, ale sa musí takým aj javiť navonok,“ povedal ústavný právnik Peter Kubina. Každý ústavný súdca si podľa neho musí byť vedomý toho, že prijatím tejto funkcie sa zrieka spoločenského života a aj kontaktov s možnými sťažovateľmi.

Na cenu Macejkovú navrhla Kancelária Ústavného súdu, teda jej vlastní podriadení, ktorých sama menuje do funkcie. Minulý týždeň ocenenie schválilo košické mestské zastupiteľstvo a Macejková vyhlásila, že je tým poctená.

Macejková: Primátor cenu iba odovzdáva

Macejková v ocenení nevidí problém. „Keďže sa o Cene mesta Košice rozhoduje v niekoľkých stupňoch a nie je to na rozhodnutí primátora, nemôže to byť vnímané ako konflikt záujmov,“ vyhlásila.

Rašiho sťažnosť na župné voľby prijalo plénum na ďalšie konanie 31. januára tohto roka a Macejková tvrdí, že vtedy ešte netušila, že bola nominovaná na túto cenu. Dozvedela sa o tom vraj z médií. Primátor ju podľa nej len formálne odovzdáva, ale nerozhoduje o nej. Cenu vyberá komisia, ktorá ju potom predkladá na schválenie zastupiteľstvu.

Nemal by byť predseda Ústavného súdu zdržanlivý pri takýchto aktivitách? „Vzhľadom na to, že ide o Cenu mesta Košice, na ktorú bolo nominovaných 25 laureátov, z ktorých v prvom kroku vyberala deväťčlenná komisia a následne to prešlo schvaľovacím procesom v mestskom zastupiteľstve, išlo o transparentný výber. Cena je ocenením mesta za prínos konkrétnej osoby k rozvoju mesta,“ odpovedala Macejkovej hovorkyňa.

Macejkovú navrhla na ocenenie kancelária Ústavného súdu. Podľa Jána Mazáka, bývalého predsedu Ústavného súdu a poradcu prezidenta Andreja Kisku, „kancelária Ústavného súdu úplne závisí od predsedu“. Vedúceho kancelárie podľa Mazáka menuje a odvoláva predseda súdu bez akéhokoľvek dôvodu.

„Na cenu mesta Košice bola nominovaná pani predsedníčka vedúcim Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky, štatutárom, na základe odporúčania od zamestnancov,“ vyhlásil Ústavný súd.

Každý laureát dostane 700 eur, Macejková ich podľa hovorkyne venuje na charitu.

Zdržanlivosť by bola na mieste

„Vzhľadom na to, že pri skúmaní nestrannosti sudcu postačuje pochybnosť o jeho nezaujatosti, teda nedostatok nestrannosti nemusí byť dokázaný, stačí, že vzniknú oprávnené pochybnosti o tomto nedostatku, tak sudca by mal rozhodne odmietnuť akýkoľvek kontakt s osobou, ktorá je sťažovateľom na súde, a už vôbec by z jej rúk nemal preberať žiadne ocenenia, ktoré do značnej miery závisia od oceňujúceho vrcholového funkcionára miestnej samosprávy,“ myslí si Mazák. „Také ocenenie sa môže, celkom oprávnene, vnímať aj ako pokus o morálnu, osobnú korupciu človeka, ktorý predsedá plénu rozhodujúcemu o sťažnosti osoby, ktorá je ústredným činiteľom Osláv mesta Košice,“ vyhlásil bývalý predseda Ústavného súdu.

Mazák hovorí, že „zdržanlivosť je základný príkaz pre správanie sa sudcu najvplyvnejšieho súdu v krajine“, a pre predsedu súdu to podľa neho platí dvojnásobne. „Povinnosť zdržanlivosti sa musí výrazne prejaviť predovšetkým vtedy, ak spoločenská udalosť je organizovaná a riadená osobou, ktorá je aktuálnym účastníkom konania pred Ústavným súdom.“

To si myslí aj právnik Peter Kubina. „Z hľadiska princípov sudcovskej etiky, ako aj z hľadiska ústavnej požiadavky na nezávislosť a nestrannosť každého sudcu, považujem za neprípustné a nevhodné, aby sudkyňa a predsedníčka Ústavného súdu počas prebiehajúceho súdneho konania, v ktorom rozhoduje, prijímala od jedného z účastníkov tohto konania akékoľvek plnenie vo svoj prospech, čo aj v podobe ocenenia spojeného s finančným darom.“

Kubina odporúča vžiť sa do pozície druhého účastníka sporu, aký z toho asi môže mať pocit a či sa mu Macejková bude javiť ako nezávislá. Kubine chce veriť, že Macejková si to ešte rozmyslí a ocenenie zdvorilo odmietne. „Ak by sa tak nestalo, bol by to učebnicový príklad dôvodu na podanie námietky predpojatosti zo strany druhého účastníka daného konania voči tejto sudkyni a na jej vylúčenie z ďalšieho rozhodovania o predmetnej volebnej sťažnosti.“

O zdržanlivosti sudcov Ústavného súdu hovoril v nedávnom rozhovore pre Denník N aj bývalý sudca Ústavného súdu Ivan Trimaj. „Ústavný sudca si musí dávať veľký pozor, kam chodí, s kým sa rozpráva, s kým sa stýka. To sú vážne veci, a ak to aj ten sudca berie vážne, tak to veľmi mení jeho život.“

Raši: Na cenu nemám vplyv

Raši v ocenení konflikt záujmov nevidí. Návrh na ocenenie môže dať podľa neho ktokoľvek a Macejkovú navrhla kancelária súdu. „Tento návrh bol v tajnej voľbe schválený komisiou pre udeľovanie ceny mesta Košice a predložený na schválenie do mestského zastupiteľstva. Zastupiteľstvo návrh odsúhlasilo väčšinou 85 percent hlasov. Primátor mesta nemá žiadnu možnosť ovplyvňovať tento proces, nijako sa ho nezúčastňuje a ani o ňom nehlasuje,“ povedal Raši.

Smer má v zastupiteľstve 14 poslancov, 17 je nezávislých. Štyria poslanci sú za Sieť, štyria z pravicovej koalície a jeden za Právo a spravodlivosť.

„Som plne stotožnený s nomináciou a pani Macejkovú považujem za významnú a medzinárodne uznávanú autoritu,“ povedal poslanec Smeru v meste Otto Brixi. Ak Macejkovú navrhla kancelária, tak to podľa neho neznamená, že sa navrhla sama. „Ja by som v tom ani právny, ani morálno-etický problém nevidel, kancelária môže byť zastúpená kolégiom, aj jej zamestnancom,“ hovorí Brixi, ale pripúšťa, že „to môže byť citlivá téma, čo sa konfliktu záujmov týka“. Na 700 eur podľa Brixiho predsedníčka súdu nie je odkázaná.

Cenu mesta dostanú ešte napríklad František Mrva, ktorý je predsedom Matice slovenskej v Myslave, bývalý futbalista VSS Košice a tréner Andrej Daňko, kapela No Name alebo Lekárska fakulta UPJŠ.

Raši vo svojej sťažnosti žiada vyhlásiť voľby v košickej župe za neplatné. S terajším županom Rastislavom Trnkom prehral o 875 hlasov a žiada prešetriť ich sčítanie. Nezrovnalosti sa mali týkať obce Zemplínska Široká. Podľa člena komisie tam Raši získal 88 hlasov, ale v oficiálnych výsledkoch je, že nedostal ani jeden hlas; 88 hlasov tam naopak oficiálne získal kandidát Mosta-Híd.

Plénum prijalo prípad na ďalšie konanie, no zároveň rozhodlo, že o ňom rozhodovanie preruší. K rozhodnutiu pripojili odlišné stanovisko sudcovia Lajosz Meszáros, Ľudmila Gajdošíková, Ladislav Orosz a Rudolf Tkáčik, čo znamená, že s ním nesúhlasili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie