Denník N

Merkelovej nový plán: Z európskych fondov pridať krajinám, ktoré prijímajú utečencov

Robert Fico na svetovej pôde v čase, keď bol premiérom a stretol sa aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Foto – TASR/AP
Robert Fico na svetovej pôde v čase, keď bol premiérom a stretol sa aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Foto – TASR/AP

Financial Times zverejnil návrh nemeckej vlády, ktorý by mohol skončiť menším balíkom pre krajiny, ktoré odmietajú utečenecké kvóty. „Nie je to reálne,“ myslí si expert berlínskeho think tanku Milan Nič.

Dlhodobý spor medzi EÚ a krajinami V4, ktoré odmietajú pomáhať najviac zaťaženým krajinám s presídľovaním utečencov, by sa mohol prejaviť zmenou rozpočtových pravidiel. Aspoň podľa nového návrhu z Berlína.

Podľa plánu nemeckej vlády, ktorý zverejnil Financial Times, by mohli európske vlády, ktoré sa ujali veľkého počtu utečencov, dostávať väčší podiel z rozvojových fondov. Ukrátené by tak boli najmä chudobnejšie krajiny strednej a východnej Európy.

Ide o peniaze z balíka, ktorý v európskom rozpočte tvorí jednu tretinu z biliónového dlhodobého rozpočtu EÚ. Financie z neho by išli napríklad na výstavbu bytov pre utečencov, ktorí získali azyl, integračné projekty ako výučba jazyka či vzdelávacie kurzy.

„Tento krok je znakom nemeckej frustrácie s vládami v Maďarsku a Poľsku, a ďalšími krajinami, ktoré sú veľkými prijímateľmi fondov EÚ, ale odmietajú prijímať migrantov na základe relokačných schém z roku 2015,“ píše britský denník. Merkelová tento mesiac znovu zopakovala, že solidarita nemôže byť jednosmerná ulička.

Podľa zahraničnopolitického experta Milana Niča z berlínskej Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy je však tento návrh nereálny. „Nemci si uvedomujú, že to neprejde Radou. Navyše nechcú prehlbovať rozkol v EÚ medzi Západom a Východom a prehlbovať vnútorné zákopy,“ myslí si slovenský expert.

Spor o odmietanie utečeneckých kvót slovenská aj maďarská vláda prehrala na Európskom súdnom dvore v Luxemburgu. Svoj postoj však, podobne ako Poľsko a Česko, nezmenili. Berlín preto navrhuje, aby sa pri kreovaní nového rozpočtu na ďalšie roky viac myslelo na rešpektovanie európskych hodnôt, a to vrátane migrácie či rešpektovania právneho štátu.

Návrh prichádza v čase, keď EÚ prvý raz v histórii spustila proti Poľsku proces, ktorý sa môže skončiť sankciami proti vlastnému členskému štátu. Európska komisia sa totiž obáva, že po kontroverzných reformách justície je v Poľsku ohrozená deľba moci a právna istota.

V blízkom čase sa o tom môže na pôde EÚ hlasovať, a na rozdiel od maďarskej vlády Bratislava stále nedala jasne najavo, či považuje právny štát v Poľsku za ohrozený.

Plán nemeckej vlády podľa zdrojov Financial Times už predstavili v Bruseli.  

„Budúcnosť regionálnych fondov bude jedným z hlavných bojísk rozhovorov o rozpočte, ktoré sa začnú tento týždeň na samite lídrov EÚ v Bruseli a môžu sa natiahnuť až do budúceho roka,“ píše FT a dodáva, že britským odchodom z Únie by Nemecko, ako najväčší prispievateľ do európskeho rozpočtu, prispievalo ešte viac.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie