Denník N

Vláda odsunula dekriminalizáciu drog, Smeru a SNS prekáža heroín a kokaín

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vláda dnes mala rokovať o dekriminalizácii drog na návrh ministerky spravodlivosti Žitňanskej. Po kritike od Smeru a SNS materiál z rokovania stiahli.

Vlani v máji do jednej z bratislavských stredných škôl vtrhli policajti aj s vlčiakom. Od riaditeľky dostali tip na 19-ročného študenta, ktorý vraj mal pri sebe marihuanu. Keď pes nič nevyňuchal, vytiahli ho z triedy, prinútili ukázať batoh a spravili mu osobnú prehliadku. Policajti nič nenašli. Ak by mal mladík pri sebe len jednu dávku marihuany, hrozilo by mu stíhanie, súd a podmienečný trest.

V čase tohto policajného zásahu však už odborníci na drogy z polície, prokuratúry a špecialisti na závislosti v tichosti niekoľko mesiacov pripravovali koncept zákona, ktorý mal zastaviť trestanie mladých ľudí experimentujúcich s marihuanou a užívateľov drog. Slovensko sa mohlo pridať ku krajinám, v ktorých znamená vlastníctvo gramu marihuany iba priestupok a nie trestný čin.

Dekriminalizáciu zastavila SNS aj Smer

Nestane sa tak, na Slovensku na také niečo nie je politická vôľa, a tak ďalej zostávame jednou z krajín s najprísnejšími trestami za užívanie drog v Európe.

Vláda dnes mala rokovať o návrhu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) o čiastočnej dekriminalizácii veľmi malých množstiev drog. Po kritike od vládnych partnerov zo Smeru a SNS materiál nakoniec stiahli.

Koaličná SNS vopred varovala, že uvoľnenie trestov za tvrdé drogy nepodporí, a tesne pred rokovaním vlády sa pridal aj Smer.

Podpredseda vlády Peter Pellegrini povedal, že je za dekriminalizáciu ľahkých drog, no prekáža mu, že v návrhu je aj kokaín a heroín. Minister hospodárstva Peter Žiga by hlasoval iba za uvoľnenie pravidiel pri marihuane a nie pri všetkých drogách. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) pripustil, že sa k téme ešte v budúcnosti vrátia, no odmieta dekriminalizovať tvrdé drogy.

Návrh doteraz nikto nepripomienkoval

Žitňanská navrhovala, aby bola priestupková hranica okrem gramu marihuany aj pri 0,2 gramu kokaínu, 0,2 gramu pervitínu, 0,5 gramu heroínu či 0,8 gramu alebo 3 tabletách MDMA (látka v extáze). Za priestupok by sa takéto množstvá považovali navyše iba raz ročne, pri opakovanom prichytení by už išlo o trestný čin.

Ministerstvo spravodlivosti argumentovalo, že návrh je postavený na programovom vyhlásení vlády, prešiel pripomienkovaním aj cez legislatívnu a protidrogovú radu vlády.

„V procese neboli vznesené také pripomienky, na ktorých by sme sa nevedeli s inými rezortmi dohodnúť,“ vyhlásilo ministerstvo ešte pred hlasovaním.

Žitňanskú pri príprave materiálu podporili odborníci na drogy a návrh v pripomienkach nik okrem mimovládok (tie ho zasa považovali za príliš represívny) zásadne nekritizoval. Ministerke sa však nepodporilo získať podporu nielen u koaličných partnerov, ale ani u parlamentnej opozície.

Žitňanská možno vypustí tvrdé drogy

Žitňanská chce návrh prepracovať a pripúšťa priestupkovú dekriminalizáciu iba pri marihuane. Ministerka tvrdí, že sa s SNS a Smerom o dekriminalizácii na koaličnej rade nerozprávala. “Z mediálnych vystúpení ale vnímam, že odlišovanie tvrdých a mäkkých drog by mohla byť cesta do diskusie. Pripravím aj takýto návrh.”

Žitňanskú mrzí, že to ale nikto nenavrhol počas dlhého legislatívneho procesu. Hovorí, že nový návrh vie pripraviť rýchlo, no kedy ho predloží, nepovedala.

Návrh pripravovali odborníci z ministerstiev, polície, prokuratúry so zdravotníckymi odborníkmi už od predošlého volebného obdobia. “V odbornej verejnosti je zhoda, že súčasná na papieri veľmi tvrdá právna úprava smeruje k tomu, že nedokážeme dostatočne sankcionovať obchodníkov, ale niekedy až selektívne kriminalizujeme,” hovorí ministerka.

Po rokovaní vlády pripomenula aj štatistiky, podľa ktorých až 30 percent mladých do 18 rokov vyskúša drogy, najčastejšie marihuanu. Ďalších zhruba 300 až 400 užívateľov drog je každý rok odsúdených. “Niekde je chyba, odstrašujúci efekt nefunguje a podceňujeme prevenciu.” Návrh podľa nej smeruje k tomu, aby boli mladiství smerovaní skôr na diagnostiku a prípadne liečenie a nie na kriminalizáciu.

Podpredseda vlády Pellegri povedal, že vláda by mohla o dekriminalizácii rokovať už o niekoľko týždňov. Dovtedy sa má podľa neho vyriešiť, či budú v návrhu aj menšie tresty za tvrdé drogy alebo sa bude týkať iba látok, ako je marihuana.

Ani jasná podpora v parlamente

Zatiaľ však nie je jasné ani to, či by návrh po schválení vládou uspel aj v parlamente. Šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč tvrdí, že nepodporuje ani dekriminalizáciu marihuany. Ustúpil by iba vtedy, keby museli užívatelia odhaliť svojich dílerov. Za celý klub sa nevedel vyjadriť, o návrhu zatiaľ nerokovali.

Ani v Moste nie sú poslanci jednotní. Kým František Šebej návrh Žitňanskej podporuje a je podľa neho rozumným spôsobom, ako dekriminalizovať drogy, poslankyňa Edita Pfundtner hovorí, že má z nápadu rozporuplné pocity. „Mám k tomu konzervatívny postoj. Pravidelná konzumácia drog sa môže podpísať na zdravotnom stave ľudí.“ Pfundtner tvrdí, že podpora však závisí aj od finálneho návrhu zákona.

Koaličné kluby nezvažujú v prípade hlasovania o drogovej reforme spájanie s opozíciou. Súčasný návrh by navyše nepodporila ani SaS, ktorá plánovala vo vláde presadiť dekriminalizáciu marihuany, no témy sa po koaličných dohodách vzdala.

SaS sa rovnako ako SNS a Smeru nepáči, že návrh má dekriminalizovať tvrdé drogy. „Nie je to podľa nášho názoru vo verejnom záujme, lebo sa zoslabuje odstrašujúci účinok a zvyšuje riziko nárastu užívateľov,“ povedala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

„Pýtame sa, či dôvodom dekriminalizácie kokaínu je fakt, že niektorí predstavitelia strany Smer môžu byť jeho konzumentmi,“ napísala tiež SaS vo svojom vyhlásení.

Čo sa po zamrznutí zákona nemení?

1. Slovenské súdy nie sú dnes jednotné v určovaní, čo je jedna dávka, podľa ktorej by mali prihliadať na prísnosť trestu.

Kým súdy čakajú roky na jasnejšie pravidlá, niektoré si určili vlastné. Krajské súdy v Žiline a v Bratislave považujú za jednu dávku najmenej 500 miligramov marihuany bez ohľadu na množstvo aktívnej látky THC a 100 miligramov pervitínu.

„Tento stav právnej neistoty pretrváva už desať rokov s tým, že niekde na Slovensku ste trestne stíhaní aj za držbu napríklad 0,2 gramu zvyškového množstva marihuany a niekde až od 0,5 gramu,“ povedal vlani v máji sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko.

2. Tresty hrozia aj mladým ľuďom, ktorí možno iba experimentujú a nie sú riziko pre spoločnosť. S podmienkou môžu mať problém v niektorých zamestnaniach.

Prokurátor Jaromír Čižnár z generálnej prokuratúry už pred niekoľkými rokmi kritizoval nesprávny prístup polície k drogám a to, že rovnako vykazujú „človeka prichyteného s dvoma cigaretami marihuany a rovnako drogového dílera“.

3. Polícia bude stále motivovaná robiť nezákonné prehliadky na ulici bez toho, že by mali opodstatnené podozrenie z páchania trestného činu. „Polícia môže žiadať, aby ste preukázali svoju totožnosť, ale ak nerobíte nič protiprávne a neexistuje ani také podozrenie, je neprijateľné, aby polícia náhodne a svojvoľne prehľadávala osoby na verejnosti či náhodne vybraté vozidlá, a to len z dôvodu, že možno niečo nájdu, čo by mohlo byť posúdené ako trestný čin,“ vraví sudca Šamko.

Neplatí to iba pri plánovaných ani cielených policajných akciách, vtedy polícia takéto prehliadky robiť môže.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dekriminalizácia marihuany

Slovensko

Teraz najčítanejšie