Denník N

Americkí študenti sa už viac nechcú báť chodiť do školy, spustili preto kampaň „Už nikdy“

Emma Gonzálezová. Foto – TASR/AP
Emma Gonzálezová. Foto – TASR/AP

Aktualizované vo štvrtok o 09:10 – Hlavnou postavou študentského hnutia, ktoré volá po zmene zákona o zbraniach, je mladá Emma Gonzálezová.

„Staneme sa deťmi, o ktorých si prečítate v učebniciach. Nie preto, že budeme ďalšou položkou v štatistike masovej streľby v Amerike, ale preto, že budeme tými poslednými,“ vyzvala vo svojom prejave 18-ročná Emma Gonzálezová, ktorá prežila streľbu na strednej škole v americkom Parklande. Bývalý študent tam minulý týždeň zabil 17 ľudí.

Video z jej nedeľného vystúpenia sa šíri sociálnymi sieťami a zaujalo celebrity aj svetové médiá.

„Po Floride som stratila nádej. Potom som uvidela Emmu Gonzálezovú,“ napísala redaktorka Suzanne Moore pre Guardian.

Práve mladí ľudia môžu využiť sociálne siete a prispôsobiť sa prejavom prezidenta Donalda Trumpa, ktorý s obľubou používa Twitter.

„Tieto deti bojujú o svoje životy. Myslela som si, že všetko je zničené. Toto dievča mi dáva nádej,“ napísal Guardian v reakcii na vášnivý a emotívny prejav Gonzálezovej.

Tá uviedla, že si ho dlho pripravovala a veľmi starostlivo vyberala každé slovo. Potom vystúpila pred mikrofóny a podelila sa s davom o svoj smútok aj hnev.

150-tisíc študentov

Stredoškolská študentka, ktorá chcela byť ekologickou aktivistkou a snívala o práci pre NASA, po streľbe všetko prehodnocuje. Medzitým s ďalšími preživšími masakru vo floridskom Parklande odštartovala kampaň s názvom „Už nikdy“ a požadujú prísnejšie pravidlá na držbu zbraní.

Cez víkend protestovali v mestách Fort Lauderdal a St. Petersburg s transparentmi „Koľkí ešte?“ alebo „Spravme niečo teraz“.

Na Floride sa medzitým konala prehliadka zbraní. Bola medzi nimi aj poloautomatická puška, s ktorou strelec na strednej škole zabíjal.

„Hanba vám,“ odkázala Gonzálezová politikom s tým, že musia prestať prijímať peniaze od Národnej asociácie držiteľov zbraní.

Jedna z najsilnejších lobistických organizácií v krajine finančne podporila aj prezidentskú kampaň Donalda Trumpa a ďalšie milióny vynaložila na negatívnu kampaň proti Hillary Clintonovej.

Trump sa preto netajil, že nie je veľmi naklonený obmedzeniu predaja zbraní. Teraz pripúšťa, že jednoduchý prístup k zbraniam teba obmedziť.

Na stredajšom stretnutí so študentami a učiteľmi zo školy v Parklande uviedol, že zvažuje podporiť návrh, ktorý by umožnil vycvičeným zamestnancom škôl skryté nosenie zbraní. Učitelia mu v reakcií na to odkázali, že potrebujú viac kníh ako zbraní.

Denník Washington Post uviedol, že od streľby na Columbine High School pred takmer 20 rokmi zasiahli podobné udalosti viac ako 150-tisíc študentov.

„Devätnásťročný človek, ktorý si nemôže kúpiť alkoholický nápoj, by nemal mať možnosť siahnuť na AR 15, vojenskú zbraň, zbraň ničenia. Je to absurdné,“ povedal podľa Reuters Alex Wind, preživší streľby na škole v Parklande.

Spolu s ďalšími chce o mesiac protestovať vo Washingtone a hovoriť o dostupnosti zbraní priamo s členmi Kongresu USA. Tí však už viackrát sprísnenie legislatívy odmietli.

Puška pre 14-ročné deti

Biely dom však zmenil názor a v utorok oznámil, že Trump chce zakázať urýchľovače streľby, ktoré umožňujú jednoduchú úpravu poloautomatickej zbrane na automatickú. Následne s ňou možno vystreliť stovky nábojov za minútu bez toho, aby strelec musel opakovane stláčať spúšť.

Dostupnosť týchto urýchľovačov nie je v USA nijako obmedzená, a zariadenie stojí približne sto dolárov. Pri jeho nákupe navyše obchodník nemusí skontrolovať, či má záujemca o zariadenie záznam v trestnom registri.

Biely dom už skôr oznámil, že Trump podporí sprísnenie systému bezpečnostných previerok pre kupcov zbraní. Na návrhu zákona pracujú kongresmani oboch politických strán.

Washington tiež uviedol, že prezident zvažuje aj zvýšenie veku, v ktorom si možno kúpiť poloautomatickú zbraň v USA, a to z 18 rokov na 21.

„Pred chvíľou som podpísal dokument, ktorý žiada generálneho prokurátora, aby navrhol zakázať súčiastky, ktorými možno z legálne držanej zbrane vytvoriť samopal,“ povedal Trump.

Dokumentom vyzval ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, ktorý z titulu svojej funkcie zastáva aj úrad generálneho prokurátora, aby obmedzenie predaja pripravil.

Takto by sa prezidentovi podarilo obísť kongres, kde podobný návrh zatiaľ neprešiel, a to aj napriek streľbe v Las Vegas, pri ktorej útočník automatickou puškou zabil 58 ľudí. Pri útoku totiž použil urýchľovač streľby, ktorý mu dovolil vypáliť 90 nábojov za desať sekúnd.

Otázka držania zbraní je v USA mimoriadne citlivá, pretože právo držať a nosiť zbraň je zakotvené v ústave.

Denník New York Times upozornil, že niektoré americké štáty majú zákonné výnimky pri dlhých strelných zbraniach, akými sú pušky alebo brokovnice. Napríklad vo Vermonte alebo v Minnesote si pušku so súhlasom rodičov môžu kúpiť aj 14-ročné deti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Streľba na škole na Floride

Svet

Teraz najčítanejšie