Denník N

Počet detí v domácom vzdelávaní prudko narástol, doteraz ich zrejme školy nepriznávali

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Pred piatimi rokmi sa doma vzdelávalo oficiálne len 34 žiakov, dnes ich je 481. Za nárastom je zrejme predovšetkým jedna škola v Banskej Bystrici, ktorá ich zrazu vykazuje výrazne viac.

Na Slovensku sa doma vzdeláva takmer päťsto detí. Pred rokom ich oficiálne bolo 149 a pred dvoma rokmi necelá stovka.

To nevyhnutne neznamená to, že počet detí mimo škôl prudko rastie. No štát už teraz vie, že tých, ktoré nechodia do školy, ale do komunitných škôl, prípadne ich doma vzdelávajú rodičia, je výrazne viac, ako predpokladal.

Prudký nárast počtu domácich školákov prekvapil aj Vieru Krajčovičovú, ktorá vedie občianske združenie Domáce vzdelávanie na Slovensku.

„Počet detí v domácom vzdelávaní rastie, lebo riaditelia základných škôl zrejme začali priznávať reálny počet detí, ktoré v domácom vzdelávaní fungujú,“ vysvetľuje Krajčovičová. A prečo práve teraz? „Možno dostali inšpekciu. Zrejme boli lepšie skontrolovaní,“ hovorí trocha tajomne Krajčovičová.

Za nárastom teda nemusí byť len stúpajúca popularita domáceho vzdelávania.

Výrazný nárast zaznamenali najmä na základnej škole Magurská v Banskej Bystrici, ktorá je známa aj pod menom Dve ruky alebo Fantázia. Podľa oficiálnych štatistík Centra vedecko-technických informácií (CVTI) školu navštevuje 381 žiakov a z nich sa 294 vzdeláva doma.

Minulý rok táto škola vykazovala v domácom vzdelávaní len 60 žiakov a pred dvoma rokmi 17.

Za prudkým nárastom je podľa školy to, že deti pri skúšaní nestresujú. Pred odpoveďou cvičia, aby sa uvoľnili, a potom ich skúšajú učiteľky, ktoré „dokážu dať akúkoľvek známku a dieťa sa necíti ponížené“. Škola navyše s rodičmi spolupracuje, aj keď sa ich deti učia doma – organizujú pre nich akcie a poskytujú konzultácie.

Bývalý riaditeľ školy Aleš Štesko hovorí, že viac ako polovica detí, ktoré sú u nich zaregistrované ako domáci školáci, sa učia v malých učebných skupinách, pričom škola spolupracuje s ich učiteľmi.

Dve inšpekcie naraz

„U nás sú najmä deti zo západného Slovenska, kde sú odvážnejší rodičia,“ hovorí za školu bývalý riaditeľ Aleš Štesko.

Za školu komunikuje aj napriek tomu, že je v súčasnosti na rodičovskej dovolenke a z postu riaditeľa odstúpil po obvineniach, že zbil 14-ročného žiaka a spôsobil mu tým viaceré modriny a podliatiny.

Práve na tento prípad zrejme reagovala Štátna školská inšpekcia aj odbor kontroly ministerstva školstva, ktoré do školy prišli urobiť kontroly.

Ministerstvo sa zameralo na to, ako škola a jej zriaďovateľ využili peniaze, ktoré dostali zo štátneho rozpočtu, a zároveň kontrolovalo „správnosť poskytnutých údajov, na základe ktorých sa tvorí rozpočet školy“.

Ministerstvo tak zrejme zaujímalo najmä to, či škola vykazuje skutočný počet bežných a domácich školákov. Školy totiž na domácich školákov dostávajú oveľa menej peňazí než na bežných študentov – len jednu desatinu z normatívu na bežného žiaka. Je teda možné, že ministerstvo preverovalo, či škola domácich školákov nevedie ako bežných žiakov, aby mohli hospodáriť s viac peniazmi.

Odbor kontroly na ministerstve školstva priznal, že minulý rok v októbri a novembri na škole urobili inšpekciu, počas ktorej zistili nedostatky a dali im niekoľko odporúčaní, ako ich odstrániť.

„Voči zriaďovateľovi školy bude začaté správne konanie. Z uvedeného dôvodu nie je preto možné vyjadrovať sa k podrobnostiam kontroly,“ tvrdí ministerstvo.

Štátna školská inšpekcia zatiaľ viac ku kontrole nepovie. „Inšpekcia v tejto škole nie je ukončená, takže nie je možné poskytnúť v tejto veci informácie,“ hovorí hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová.

Bývalý riaditeľ hovorí, že keďže väčšina ich žiakov je prihlásená v domácom vzdelávaní, za čo má škola menej peňazí, robia im financie problémy. „Rodičia a deti v domácom vzdelávaní potrebujú dobrú podporu zo strany školy a my im ju teraz poskytujeme dobrovoľnícky, alebo ju dotujeme z iných zdrojov, väčšinou z príspevkov rodičov,“ vysvetľuje Štesko.

Aj druhá najväčšia škola je na strednom Slovensku

Cez stovku detí v domácom vzdelávaní má ešte jedna škola – základná škola v obci Jastrabá v okrese Žiar nad Hronom.

Rovnako ako školu v Banskej Bystrici ju navštevujú žiaci z celého Slovenska. Riaditeľ sa ospravedlnil, že má veľa práce a na naše otázky v blízkej dobe nemôže reagovať.

Povedal však, že aj jeho prekvapilo, ako rýchlo rastie záujem o domáce vzdelávanie nielen na Slovensku, ale aj na jeho škole.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie