Denník N

Zimný štadión potrebuje investíciu dva milióny eur, milión mu dlhuje Širokého Slovan

Juraj Široký popri rekonštrukcii bratislavského zimného štadióna za takmer 100 milionov eur začatej za prvej vlády Fica postavil aj súkromný hotel DoubleTree by Hilton. Foto – TASR
Juraj Široký popri rekonštrukcii bratislavského zimného štadióna za takmer 100 milionov eur začatej za prvej vlády Fica postavil aj súkromný hotel DoubleTree by Hilton. Foto – TASR

Kontrola na štadióne ukázala, že stavba z roku 2011 nepotrebuje hneď 5-miliónovú investíciu, ako sa pôvodne očakávalo.

Štadión Ondreja Nepelu potrebuje dvojmiliónovú investíciu. To je menej než 5 miliónov, o ktorých sa hovorilo pôvodne. Ukázala to kontrola na štadióne, ktorú tam poslali mestskí poslanci koncom minulého roka.

„Kontrola dopadla dobre,“ zhodnotil primátor Ivo Nesrovnal.

Na štadión poslanci poslali tím hlavného kontrolóra mesta Bratislava po informáciách, že štadión, ktorého prestavbu ukončili v roku 2011, si môže vyžiadať dodatočných 5 miliónov eur. Približne jeden milión na investície sa už našiel.

„Zhruba milión nie je zatiaľ vyrokovaný, to je to, čo pán primátor povedal, že sa bude snažiť od štátu alebo od SZĽH získať. Mesto dalo do rozpočtu minulý rok 300-tisíc a tento rok zatiaľ 650 (tisíc), čiže mesto podporilo zimný štadión (sumou) 950-tisíc, čo však nie je nevyhnutne priamo viazané na organizáciu majstrovstiev sveta,“ vysvetlil hlavný kontrolór mesta Bratislava Peter Šinály.

Majstrovstvá sa majú uskutočniť v Bratislave a v Košiciach v roku 2019.

 

Chýba toľko, koľko dlhuje Slovan

Dlh hokejového Slovana Juraja Širokého na nájomnom za priestory na štadióne sa medzitým zvýšil na viac než milión eur. V minulých rokoch sa zvykol pohybovať na úrovni okolo 400-tisíc eur.

Ku koncu minulého roka stúpol na 820-tisíc eur, na časť dlhu poslali podľa správy kontrolóra predžalobné výzvy.

„Dňa 8. 1. 2018 STARZ vyzval dlžníka na úhradu dlhu a uznanie dlhu a dohôd o zaplatení dlhu a predžalobných výziev s tým, že ak nepríde k úhrade dlhu v lehote do 31. 1. 2018, pristúpi STARZ k ochrane svojich práv súdnou cestou,“ píše sa v správe.

Ako sa to skončilo, nie je jasné, manažéri Slovana sľúbili v polovici februára splatiť aspoň 500-tisíc eur. Zatiaľ tak však neurobili.

„Celkový dlh HC SLOVAN Bratislava predstavoval k 31. 1. 2018 výšku 1 028 484,33 eura. Z toho po lehote splatnosti 913 943,97 eura a v lehote splatnosti 114 540,36 eura. Dňa 1. 2. 2018 STARZ (Správa telovýchovných a rekreačných zariadení) celý dlh po lehote splatnosti predložil na vymáhanie advokátskej kancelárii,“ píše sa v správe kontrolóra.

Kontrolór tiež v správe odporúča prehodnotiť ceny nájmov.

Ako sa z piatich miliónov eur stali dva milióny

Väčšiu investíciu si podľa Šinályho vyžaduje hlavne chladiaci systém na štadióne, obsahuje totiž komponenty ešte z pôvodného starého zimného štadióna. Investície treba aj do informačnej kocky a nákupu novej rolby.

Šéf STARZ-u Peter Vojtko spresnil, ako vznikli pôvodné informácie o 5-miliónovej investícii do zimného štadióna.

„Ten rozdiel (…) spočíva v rozsahu, pôvodne plánovanom, opráv a údržby a rozsahu, ktorý sme zadefinovali v kontrolnej správe, ktorú tu predniesol hlavný kontrolór. Príklad je taký, že niektoré plánované opravy a údržba sa budú robiť v menšom rozsahu, ale dostatočnom na to, aby sme štadión pripravili na dôstojné zvládnutie majstrovstiev sveta,“ povedal Vojtko.

Šéf STARZ-u vysvetlil, že 5-miliónový odhad pochádzal z odhadov a ponúk firiem, „ktoré boli schopné tieto práce a údržbu vykonať“.

Päťmiliónový odhad bol tiež podľa Vojtka dlhodobejším plánom opráv a údržby, ale ani nový rozpočet z kontrolnej správy nemusí byť konečný.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie