Denník N

Migranti sú veľkou témou pred voľbami v Taliansku, pravica chce všetkých deportovať

Partneri z volebnej koalície Silvio Berlusconi a Matteo Salvini. Foto – TASR/AP
Partneri z volebnej koalície Silvio Berlusconi a Matteo Salvini. Foto – TASR/AP

Za posledné štyri roky prišlo do Talianska viac ako 620-tisíc migrantov. Liga severu kvôli nim upravila svoju politiku.

Keď začiatkom 90. rokov vznikala Liga severu, hovorila hlavne o väčšej autonómii či nezávislosti bohatšieho severu Talianska a kritizovala juh za to, že naň dopláca. Neskôr k tomu pridala nacionalizmus, kritiku EÚ a eura.

V roku 2013 sa lídrom strany stal europoslanec Matteo Salvini. Stranu po volebnom neúspechu (4 %) začal meniť. Úniu stále považuje za nepriateľa, no kampaň zameranú proti chudobnému juhu zmenil. S južanmi ho totiž spojil spoločný nepriateľ.

Stali sa ním migranti, ktorých do Talianska za posledné štyri roky prišlo viac ako 620-tisíc.

Liga bez severu

„Už ma nebaví pozerať sa na migrantov, ktorí spia v hoteloch, a Talianov, ktorí prespávajú v autách. Toto je rasistická krajina,“ povedal v lete na mítingu taliansky politik Matteo Salvini.

Salvini vycítil príležitosť, ako rozšíriť popularitu a získať hlasy aj na juhu, kde Liga severu doteraz veľké šance nemala. Koncom minulého roka dokonca strana predstavila nové logo – slovo sever na ňom už chýba.

Chce tak pre stranu zabezpečiť širokú podporu a vo voľbách 4. marca dosiahnuť výsledok, ktorý by ju vyniesol do vlády. Salvini sľubuje, že potom urobí v Taliansku poriadok.

Liga patrí medzi najsilnejších hráčov na talianskej politickej scéne. Vďačí za to migračnej vlne a nacionalistickej rétorike, podobnej francúzskemu Národnému frontu či Wildersovej Slobodnej strane v Holandsku.

Čísla ukazujú, že Salvini stavil na správnu kartu. Migráciu Taliani dnes považujú za druhú najdôležitejšiu tému v krajine, hneď po nezamestnanosti. Pritom ešte pred štyrmi rokmi o migrácii ako o veľkej výzve hovorili iba štyri percentá Talianov.

Všetci proti migrantom

Ako rástlo znepokojenie Talianov z migrácie, zvyšovala sa aj podpora Ligy severu, ktorá sa tejto témy chopila. Podľa posledného prieskumu pred voľbami by Salviniho strana mohla 4. marca získať viac ako 14 percent hlasov, takmer toľko ako Berlusconiho Forza Italia.

To je oveľa viac ako v roku 2013, keď jej hlas dali 4 percentá voličov. V tom čase sa zdalo, že ich strana postupne upadne do zabudnutia. Po marcových voľbách môže byť vo vláde.

Na Salviniho vlnu nasadol aj jeho partner z volebnej koalície Silvio Berlusconi. Šéf strany Forza Italia migráciu nazval „spoločenskou bombou, ktorá môže čoskoro vybuchnúť“.

Sľúbil, že ak sa jeho strana dostane do vlády, bude presadzovať deportáciu 600-tisíc migrantov. Toľko ich do Talianska prišlo za posledné štyri roky.

K radikálnejším vyjadreniam ho zrejme tlačia aj jeho partneri z volebnej koalície. Berlusconiho Forza Italia totiž do volieb ide spolu s dvoma krajne pravicovými stranami – Ligou severu a Bratmi Talianska.

Pritom sa očakával skôr opak. Berlusconi mal byť ten, kto bude mierniť Ligu severu aj Bratov Talianska, ktorých zakladatelia prišli z fašistickej Národnej aliancie.

Nezaostáva ani konkurenčné populistické Hnutie piatich hviezd, ktoré by sa podľa prieskumov malo stať víťazom volieb. No zrejme nezíska viac ako volebná koalícia Berlusconiho, Ligy severu a Bratov Talianska.

Prichádza menej migrantov

Migrácia je dva týždne pred voľbami hlavnou témou aj napriek tomu, že do Európy prichádza čoraz menej migrantov. Medziročne počet ľudí nelegálne prichádzajúcich do EÚ vlani klesol až o 60 percent.

Frontex v roku 2017 zaznamenal príchod 205-tisíc ilegálnych migrantov, rok predtým to bolo 511-tisíc.

Na juhu, ale aj v Ríme však stále státisíce ľudí, ktorí žijú v ubytovniach pre migrantov či v squatoch.

Práve Taliansko spolu so Španielskom v posledných mesiacoch zažíva najsilnejší nápor migrantov.

Aj v Taliansku však počet prichádzajúcich migrantov klesol. V roku 2017 cez Stredozemné more do krajiny prišlo 119-tisíc ľudí, rok predtým to bolo rekordných 181-tisíc.

Deportácie nie sú jednoduché

Krajná pravica chce, aby všetci odišli. Agentúra Reuters upozorňuje, že dodržať sľuby o deportácii bude veľmi náročné. Logisticky aj finančne. Minulý rok Taliansko deportovalo 6500 migrantov, dostať z krajiny státisíce ľudí by trvalo roky.

Vrátiť jedného migranta do krajiny jeho pôvodu stojí okolo 6500 eur, píše Reuters. Štát musí financovať cestu späť, zariadenie, v ktorom ho pred cestou držia, aj policajtov, ktorí migrantov sprevádzajú.

Navyše, nedá sa očakávať, že by sa prílev nových migrantov úplne zastavil. Za necelé dva mesiace ich do Talianska prišlo viac ako 5-tisíc. V zimných mesiacoch sa cez more z Afriky tradične plaví najmenej ľudí, no počet prichádzajúcich migrantov bude zrejme s príchodom jari a leta narastať.

Štatistiky UNHCR ukazujú, že najsilnejšími mesiacmi sú máj až september. Čísla by však toto leto mohli byť nižšie. Klesali už minulý rok po tom, čo Taliani začali spolupracovať s líbyjskou pobrežnou strážou. Dohoda spomalila migračné toky z Afriky, no čelí silnej kritike, hlavne od ľudskoprávnych organizácií.

Silnejú rasisti

O Taliansku ako o rasistickej krajine nehovorí len Salvini. Rasizmus, no z iného pohľadu, vnímajú aj imigranti, ktorí prišli do Talianska.

V Taliansku od roku 2012 stúpa počet zločinov z nenávisti, minulý mesiac sa na titulky médií po celom svete dostal neonacista, ktorý strieľal na migrantov v meste Macerata. Zranil šesť ľudí. Neskôr sa ukázalo, že útočník, ktorý po streľbe hajloval, pred rokom kandidoval za Ligu severu.

Marine Le Penová a Matteo Salvini. Foto – TASR/AP

Niektorí, čo sú v krajine dlhšie a legálne, si myslia, že rasizmus zosilnel po tom, čo Taliansko zasiahla ekonomická kríza.

„Keď sa Taliani majú dobre, keď majú peniaze a prácu, nestarajú sa o imigrantov. Ale keď trpia, strácajú rozum a hľadajú vinníka,“ povedal pre britský denník Guardian Pape Diaw, imigrant, ktorý v Taliansku žije roky a vo Florencii pomáha iným imigrantom, aby sa integrovali do spoločnosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matteo Salvini

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie