V Zemplínskej Širokej vyhral Richard Raši. Stačí to na vyhlásenie nových volieb?

Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované (17:35) Členovia volebnej komisie zo Zemplínskej Širokej potvrdili, že kandidát Smeru na župana tam zvíťazil, hoci podľa oficiálnych výsledkov prepadol. Raši tak získa argument, aby od Ústavného súdu vážne žiadal opakovanie volieb.

Vyzeralo to, že novembrové župné voľby v Zemplínskej Širokej v Košickom kraji prebehli tak ako vo väčšine miest a dedín – úplne bez problémov.

Žiaden incident medzi voličmi a komisiou, ani žiadne spory medzi členmi volebnej komisie. Obyčajný volebný deň, aký podaktorí členovia komisie zažili už nie jeden raz.

A predsa sa môže stať, že vďaka chybe, ktorá sa v obci stala, sa budú župné voľby v Košickom kraji opakovať.

Na výsledok hlasovania v Zemplínskej Širokej sa sťažuje na Ústavnom súde aj porazený košický primátor a pred voľbami hlavný favorit županských volieb Richard Raši (Smer). Hovorí, že v obci získal v skutočnosti 88 hlasov, ktoré však v konečnom oficiálnom sčítaní chýbajú. Navrhuje preto vyhlásiť voľby za neplatné.

No keďže rozdiel medzi ním a víťazom – opozičným kandidátom Rastislavom Trnkom – bol len 875 hlasov, musí dokázať, že chyby sa stali nielen v Zemplínskej Širokej, ale aj v množstve ďalších dedín a miest košickej župy.

Z víťaza sa stal porazený

Keď sa 4. novembra o desiatej večer zavreli volebné miestnosti, aj v Zemplínskej Širokej si začali členovia volebnej komisie rutinne plniť svoje povinnosti. Najprv prekontrolovali urny, či s nimi niekto nemanipuloval. Potom ich otvorili a vysypali, aby mohli začať s triedením.

Najskôr sa rozdelili hlasovacie lístky od obálok. Podľa ich počtu sa určila účasť na voľbách. A potom sa začali deliť lístky pre županov a pre poslancov. Keď to dokončili, členovia komisie sa mohli pustiť do sčítavania.

Niekde je zvykom, že sčítava celá komisia spoločne, inde, ako to bolo aj v Zemplínskej Širokej, sa komisia rozdelí na dvoj-, trojčlenné skupinky a tie sa navzájom kontrolujú. Je len na komisii, aký postup si zvolí, oba sa považujú za bezpečné.

Keď v malej obci na Zemplíne spočítali hlasy, bolo jasné, že víťazom sa stal kandidát Smeru a košický primátor Richard Raši.

Jeho 88 hlasov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Župné voľby 2017