Denník N

V Zemplínskej Širokej vyhral Richard Raši. Stačí to na vyhlásenie nových volieb?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované (17:35) Členovia volebnej komisie zo Zemplínskej Širokej potvrdili, že kandidát Smeru na župana tam zvíťazil, hoci podľa oficiálnych výsledkov prepadol. Raši tak získa argument, aby od Ústavného súdu vážne žiadal opakovanie volieb.

Vyzeralo to, že novembrové župné voľby v Zemplínskej Širokej v Košickom kraji prebehli tak ako vo väčšine miest a dedín – úplne bez problémov.

Žiaden incident medzi voličmi a komisiou, ani žiadne spory medzi členmi volebnej komisie. Obyčajný volebný deň, aký podaktorí členovia komisie zažili už nie jeden raz.

A predsa sa môže stať, že vďaka chybe, ktorá sa v obci stala, sa budú župné voľby v Košickom kraji opakovať.

Na výsledok hlasovania v Zemplínskej Širokej sa sťažuje na Ústavnom súde aj porazený košický primátor a pred voľbami hlavný favorit županských volieb Richard Raši (Smer). Hovorí, že v obci získal v skutočnosti 88 hlasov, ktoré však v konečnom oficiálnom sčítaní chýbajú. Navrhuje preto vyhlásiť voľby za neplatné.

No keďže rozdiel medzi ním a víťazom – opozičným kandidátom Rastislavom Trnkom – bol len 875 hlasov, musí dokázať, že chyby sa stali nielen v Zemplínskej Širokej, ale aj v množstve ďalších dedín a miest košickej župy.

Z víťaza sa stal porazený

Keď sa 4. novembra o desiatej večer zavreli volebné miestnosti, aj v Zemplínskej Širokej si začali členovia volebnej komisie rutinne plniť svoje povinnosti. Najprv prekontrolovali urny, či s nimi niekto nemanipuloval. Potom ich otvorili a vysypali, aby mohli začať s triedením.

Najskôr sa rozdelili hlasovacie lístky od obálok. Podľa ich počtu sa určila účasť na voľbách. A potom sa začali deliť lístky pre županov a pre poslancov. Keď to dokončili, členovia komisie sa mohli pustiť do sčítavania.

Niekde je zvykom, že sčítava celá komisia spoločne, inde, ako to bolo aj v Zemplínskej Širokej, sa komisia rozdelí na dvoj-, trojčlenné skupinky a tie sa navzájom kontrolujú. Je len na komisii, aký postup si zvolí, oba sa považujú za bezpečné.

Keď v malej obci na Zemplíne spočítali hlasy, bolo jasné, že víťazom sa stal kandidát Smeru a košický primátor Richard Raši.

Jeho 88 hlasov v dedine neďaleko Michaloviec, ktorá má povesť „smeráckej“, neprekvapilo. Veď aj starosta je tam za Smer a v obecnom zastupiteľstve má Rašiho strana päť zo siedmich poslancov.

Ľudia zo Zemplínskej Širokej preto pri pohľade na stránku štatistického úradu, na ktorej sú oficiálne výsledky volieb, nechceli veriť, čo tam vidia. Víťazom v obci sa nestal Raši, ale bol ním kandidát Mosta-Híd a primátor Kráľovského Chlmca Karol Pataky. Pri jeho mene videli 88 hlasov. A pri Rašim? Nulu.

To, že je to hlúposť, bolo jasné všetkým miestnym v Zemplínskej Širokej. Pataky by u nich nikdy nemohol dostať toľko hlasov.

„Raši dostal určite 88 hlasov. Pamätám si to, pretože moja dcéra sa narodila v roku 1988, tak som si to zapamätala,“ povedala členka komisie Nadežda Varešinská. Zastupovala v komisii Jednotu – ľavicovú stranu.

Jej tvrdenie potvrdili aj ďalší členovia komisie. Nečudujú sa, že košický primátor sa na voľby sťažuje na Ústavnom súde.

Chyba pri písaní zápisnice

V dedine však odmietajú, že Rašimu napísali nulu úmyselne. Bola to chyba pri písaní zápisnice. Keď sa na voľby opýtate v miestnej krčme, odpoveď je jasná. „Ponáhľali sa domov, tak urobili chybu,“ hovoria štamgasti.

V Zemplínskej Širokej volili na obecnom úrade, ktorého súčasťou je aj kultúrny dom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Len zopár členov si však toto vysvetlenie pripúšťa. Vinu hádžu skôr na zapisovateľku. Bola nová, nemala ešte skúsenosti s voľbami, tak sa pomýlila.

Zuzana Janošková sa bráni, že do zápisnice zapísala len to, čo jej diktovali. Kde presne sa teda stala chyba? Vysvetlenie je, že sa to stalo pri odpise z pomocných hárkov, kde mali členovia komisie spočítané hlasy pre kandidátov. Nikto však nechce pomenovať toho, kto čísla diktoval.

Viacerí členovia sa však zhodli, že v miestnosti, kde sa nahadzovali čísla do počítača, teda elektronickej zápisnice, bola len predsedníčka Iveta Karšňáková za Most-Híd, zapisovateľka a člen komisie za Smer. Bol ním Michal Guzej, ktorý sa k chybe nechce vôbec vyjadrovať. „Pýtajte sa polície, nie mňa,“ reagoval na otázky.

Zhovorčivá nebola ani Karšňáková. „Nebudem sa vyjadrovať, kým sa neskončí policajné vyšetrovanie,“ povedala. Všetkých členov komisie postupne polícia predvoláva na výsluch a opisujú, čo sa počas župných volieb udialo.

Zápisnicu podpísali, omyl si nevšimli

Porazený kandidát Raši podal ústavnú sťažnosť v posledný deň desaťdňovej lehoty. Hovorí, že tak urobil po upozornení člena okrskovej komisie. Či to bol Guzej, nepotvrdil. Nie je však až také dôležité, ktorý z členov ho upozornil, pretože zápisnicu aj s chybným výsledkom podpísali všetci členovia komisie.

Väčšina potvrdila, že si skontrolovali „svoje“ čísla. Teda upriamili pozornosť len na svoju stranu a kandidátov. Keď to sedelo, tak zápisnicu podpísali.

Prečo však podpísal zápisnicu zástupca Smeru, ktorý vedel, že Raši získal 88 hlasov, no v zápisnici je nula? Guzej ani na túto otázku neodpovedal.

„Podľa našich informácií si zlý údaj v zápisnici nevšimol, tak nás aj informoval pri svojom podnete – bol presvedčený, že v zápisnici je uvedených 88 hlasov pre mňa,“ vysvetľuje miesto neho Raši.

Ako je možné, že si chybu v zápisnici nikto nevšimol, sa pýta aj Karol Pataky (Most-Híd), pri ktorom je napísaných 88 Rašiho hlasov. Nečakaný víťaz volieb Rastislav Trnka je podozrievavý. Neverí, že sa v obci stala len chyba alebo ide o účelovosť. Podozrievavý je najmä preto, že Zemplínska Široká je smerácka dedina.

Raši úmysel nevylučuje

Raši žiada Ústavný súd, aby voľby v Košickom kraji vyhlásil za neplatné. Nevylúčil, že sa v Zemplínskej Širokej stala len chyba. Ani to však podľa neho nič nemení na fakte, že „minimálne v 88 prípadoch došlo k porušeniu ústavou garantovaného volebného práva občanov Košického kraja“.

Pripúšťa však aj to, že mohlo ísť o úmysel. „Mohlo k tomu dôjsť omylom, ale rovnako je možná aj druhá alternatíva,“ hovorí Raši.

Zemplínska Široká. Foto N – Tomáš Benedikovič

Porazený kandidát Smeru naznačuje, že k nezrovnalostiam mohlo dôjsť aj v iných okrskoch. Upozorňuje, že v novembrových voľbách na župana bolo v Košickom kraji veľmi veľa neplatných hlasov. Vychádza to na 10 741 hlasov, pričom mimo mesta Košice to bolo až vyše 9500 neplatných hlasov. Štatistický úrad píše o 6,4 percenta neplatných hlasov v kraji, pričom celoslovenský priemer je výrazne menší – 3,4 percenta.

„Prečo pred štyrmi rokmi vysoký podiel neplatných hlasov nikoho nevzrušoval? Vtedy to nikoho nezaujímalo,“ oponuje Trnka. V roku 2013 bolo v Košickom kraji až vyše 11-tisíc neplatných hlasov pri voľbe župana, čo bolo najviac spomedzi všetkých krajov. Rozdiel medzi voľbami v roku 2013 a tými vlaňajšími však bol v tom, že vtedy ich vyhral kandidát Smeru Zdenko Trebuľa.

Raši hovorí, že pri pochybnostiach je zrušenie volieb najtransparentnejším riešením. O to viac, ak si pri analýze výsledkov všimli aj ďalšie anomálie. V niektorých mestách a obciach napríklad neplatné hlasy dosiahli aj viac ako 20 percent, pričom toto číslo sa týka najmä volieb županov. Pri hlasovaní o župných poslancoch bolo neplatných hlasov niekoľkonásobne menej, nedosiahlo ani päť percent z odovzdaných lístkov.

Porazený kandidát hovorí, že motívom jeho ústavnej sťažnosti, ako aj trestných oznámení je, aby sa „podobné nevysvetliteľné úkazy v žiadnych ďalších voľbách neopakovali“. Ide mu o to, aby si voliči boli istí, že výsledky volieb verne reprezentujú ich vôľu a že žiadny hlas nebol pripísaný inému kandidátovi, či vyradený ako neplatný, prípadne úmyselne zneplatnený.

Ústavný súd získal čas

Ako ústavní sudcovia hodnotia Rašiho argumenty, nie je zatiaľ známe, hoci 90-dňová lehota, ktorú má Ústavný súd na volebné sťažnosti, už dávno uplynula. V tomto prípade sa však už nepočíta.

Plénum súdu prijalo Rašiho sťažnosť na ďalšie konanie a chce sa ňou zaoberať, no súčasne rozhodlo aj o tom, že konanie o nej preruší.

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková vlani v septembri sadila s košickým primátorom Rašim lipu na nádvorí súdu a teraz si od neho prevezme Cenu mesta Košice. Foto – TASR

Prečo sa tak Ústavný súd rozhodol, zatiaľ nikto nevysvetlil. Uznesenie sa totiž len vypracováva.

Rovnako nie je známy ani dôvod odlišných stanovísk sudcov Lajosza Mészárosa, Ľudmily Gajdošíkovej, Ladislava Orosza a Rudolfa Tkáčika. Isté je len to, že s rozhodnutím väčšiny pléna nesúhlasili.

Prerušenie konania je v každom prípade nezvyklé rozhodnutie, čo potvrdil aj bývalý ústavný sudca a podpredseda súdu Eduard Bárány, ktorý je aj poradcom premiéra Roberta Fica (Smer).

Prerušenie Bárány vníma ako „zúfalý“ krok pléna Ústavného súdu, ktorému zrejme nič iné neostávalo. Takýmto rozhodnutím totiž získali sudcovia čas na preverenie potrebných faktov. Zároveň je podľa Báránya hlavným kladom prerušenia konania to, že Ústavný súd ani polícia nebudú paralelne zisťovať skutkový stav.

Pre 88 hlasov by sa voľby nemali opakovať

Bárány, ktorý má z minulosti množstvo skúseností s volebnými sťažnosťami a je tiež predsedom štátnej volebnej komisie, hovorí, že ak Ústavný súd prijal volebnú sťažnosť na ďalšie konanie, tak to evokuje podozrenie sudcov, že chyba v zápisnici je vo viacerých okrskoch. „Podľa mňa sa súd vydal cestou prepočítavania hlasov vo viacerých okrskoch, lebo ak by išlo len o 88 hlasov, zamietne sťažnosť už pri predbežnom prerokovaní,“ odhaduje postup ústavných sudcov Bárány.

Okrem neplatných hlasov môže pochybnosti o priebehu volieb vzbudzovať zápisnica o prijatí urny zo Zemplínskej Širokej. Bola to totiž škatuľa prelepená lepiacou páskou a bez označenia, kedy ju v obci odložili do archívu. Len máloktorá obecná komisia však presne vyznačí, kedy to do archívu uložila. Je jasné, že sa tak stalo ešte vo volebnú noc alebo na nasledujúci deň. Dôležitejšie je, že škatule sú prelepené páskou, a teda vidieť, či ich niekto násilím neotváral.

Trnka sa však pýta, že ak je škatuľa prelepená len páskou, ako sa zistí, či niekto lístky nevymieňal. Napriek tomu verí, že až k vyhláseniu neplatnosti volieb nedôjde. Ak sa tak stane a za takýchto zvláštnych okolností by Ústavný súd výsledok volieb zrušil, bude to mať podľa oficiálneho víťaza vplyv na dôveryhodnosť súdu, ale aj celkovo dobrú povesť Slovenska.

Ak sa však chyba zistí len pri 88 hlasoch, nie je to dôvod na vyhlásenie volieb za neplatné. Ak by ich totiž aj Rašimu pripočítali, stále je to málo na to, aby Trnku predbehol. Bárány zároveň vysvetľuje, že pre Ústavný súd je jedno, či v tomto prípade išlo o chybu alebo úmysel. „To je dôležité len pre trestné stíhanie,“ hovorí.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie