Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O robotoch, ktoré obsadzujú strednú Európu, a o tom, prečo celý svet nazýva tieto stroje robotmi, hoci slovo robiť angličtina nepozná

Stredná Európa má problém: minuli sa jej ľudia schopní a ochotní pracovať za relatívne nízke platy. Jednou z možností je priviezť milión Ukrajincov, ako to urobili Poliaci, alebo desiatky tisíc Srbov, ako to robíme my. Inou možnosťou je nahradiť lacnú pracovnú silu robotmi. A ako píše Reuters vo svojej reportáži, práve to sa začalo v našom regióne diať.

Riaditeľ firmy na výrobu strešných tašiek v Maďarsku Attila Godi hovorí, že za minulý rok minuli takmer milión eur na nákup robotov. A opisuje radikálnu zmenu za posledné roky: pred krízou nebolo dosť kapitálu, ale bola voľná lacná pracovná sila. Teraz sa to otočilo, kapitálu je dosť a lacnej pracovnej sily niet. Treba teda využiť kapitál na nákup robotov, lebo je to efektívnejšie ako zvyšovať platy.

Príkladom môže byť firma Dinax, ktorá v Maďarsku vyrába liečivé prísady do vody pre wellnessy a bazény. Má len 30 zamestnancov, ale tí nestíhali plniť plastové barely a vážiť ich. Za 18-tisíc dolárov firma nakúpila z USA dve programovateľné váhy a pumpy. Ušetrila tak dvoch zamestnancov a ešte zvýšila produkciu. Na budúci rok plánuje investovať ďalších 20-tisíc dolárov.

Čo bude príchod robotov znamenať pre náš región, ešte stále celkom nevieme. Demografi tvrdia, že počet obyvateľov strednej Európy klesne do roku 2050 o 8 miliónov na celkových 56 miliónov. Takže roboty sú rozumným riešením.

Podľa Medzinárodnej federácie pre robotiku (IFR) sa za minulý rok nakúpilo v strednej a vo východnej Európe takmer 10-tisíc robotov, čo je nárast o 28 % oproti predchádzajúcemu roku.

Napokon, veľký problém s nedostatkom ľudí je už dnes. Agentúra Ipsos zistila, že zo 100 českých firiem musela takmer tretina znížiť výrobu, lebo nemala ľudí.

Najväčším priekopníkom v robotizácii je Slovensko (135 robotov na 10-tisíc robotníkov), nasleduje Česko (101) a s odstupom Maďarsko (57) a Poľsko (32).

Zdá sa, že práve stredná Európa sa môže stať laboratóriom budúcnosti, keď roboty začnú masovo nahrádzať ľudí.

Bolo by to vlastne logické. O dva roky uplynie sto rokov od vydania románu českého spisovateľa Karla Čapka R. U. R. (Rossumovi univerzální roboti), ktorý autora preslávil na celom svete a slovo robot – odvodené od českého (aj slovenského) slova robota – sa podľa tejto knihy stalo medzinárodným označením stroja s ľudskými schopnosťami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie