Denník N

Fico útočí na Figeľa, ten vyzýva Čižnára, nech ochráni veriteľov Váhostavu (piatok)

Rokovanie o odvolaní podpredsedu Jána Figeľa trvá tretí deň. Diskusia v parlamente nie je vecná, poslanci sa obviňujú, riešia minulosť a to, kto má lepší vzťah s Jurajom Širokým.

  • Premiér Robert Fico a podpredseda parlamentu Ján Figeľ na seba útočili na tlačovkách. Pozrite si viac tu.
  • Figeľ vyzval generálneho prokurátora, aby vstúpil do procesu reštrukturalizácie Váhostavu a ochránil veriteľov. 
  • Poslanci sa na konci tretieho dňa odvolávania Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu hádali a diskusia nebola konštruktívna. 
  • Figeľ o funkciu tak skoro nepríde. Poslanci si odhlasovali, že rokovanie bude pokračovať v utorok. Nebudú však ďalej odvolávať Figeľa, ale vrátia sa k rokovaniu o zákone, ktorý má podľa Smeru pomôcť živnostníkom. 

14:22 – Rokovať sa bude opäť v utorok. Minútu po minúte sme ukončili.

14:18 – Ak sa Ficovi podarí odvolať Figeľa, podľa Matoviča sa Slovensko vráti do obdobia hlbokého mečiarizmu.

14:15 – Nasleduje tlačová konferencia OĽaNO. Viskupič hovorí, že opoziční poslanci chceli rokovať cez víkend. „V tejto situácii si nezaslúži víkend žiadny poslanec.“ Je podľa neho neprípustné, že poslanci Smeru odmietli rokovať cez víkend.

14:14 – „Prečo sa Fico nevyjadruje aj k iným stavbám, kde chodí strihať pásky?“ pýta sa Figeľ. „Prečo Váhostav? Lebo Široký. Slovenský problém nie sú nízke ceny, ale klientelizmus a oligarchovia,“ dodal Figeľ.

14:12 – „Minister nie je nato, aby kontroloval položky. Nato sú komisie,“ hovorí Figeľ.

14:10 – „Čo tu vláda jednej strany tri roky robí?“ pýta sa Zajac. Od augusta 2012 štyrikrát do parlamentu predložili zákon o ochrane menších dodávateľov. Poslanci Smeru ho však neodobrili. „To zavolal pán Široký, že mu to nevyhovuje?“ spýtal sa.

14:08 – „Masívne nevyplácanie na diaľniciach sa začalo za prvej vlády Roberta Fica. Prvá to urobila TSS Grade, potom Doprastav a chcel to aj Váhostav,“ povedal Zajac.

14:06 – Podpredseda KDH Pavol Zajac povedal, že bývalý riaditeľ správy ciest Pavlásek sa dištancoval od vyjadrení, ktoré na tlačovej konferencii použil Fico proti Figeľovi.

14:02 – „Obraciam sa na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára s verejnou výzvou, aby prokuratúra vstúpila do reštrukturalizačného konania Váhostavu ako jeho účastník. Aby mohol ochrániť práva veriteľov tejto spoločnosti,“ povedal Figeľ.

14:00 – Váhostav je podľa Figeľa v pluse. Vychádza z účtovných uzávierok. „Je to ilegálne,“ dodal.

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

13:58 – „Neskrývam sa, čakám na záver rozpravy o Jánovi Figeľovi,“ povedal Figeľ. Pýta sa, čo robia posledné tri roky Robert Fico či Ján Počiatek. A čo robí šéf Najvyššieho kontrolného úradu? „Ako bol pod menom ‚PPP balíky‘ pripravovaný podvod za veľa miliárd a na veľa rokov, tak je podvodné správanie firmy Váhostav a aj  jej reštrukturalizácia. Vláda do nej vstúpila podvodníckym spôsobom,“ povedal Figeľ. „Myslím si, že Európska komisia povie, že to je nepovolená štátna pomoc. A my tiež odmietame takúto pomoc Jurajovi Širokému,“ hovorí Figeľ.

13:56 – Figeľ Ficovi pripomína, že najskôr hovoril, že sa ho netýkajú problémy Váhostavu, a ako menil názory na to, koľko majú dostať živnostníci. „Mení názory ako košele každý deň, ale nepomáha to. Čo doniesli do parlamentu, je podvod, ktorý nazývajú riešením,“ dodal.

13:55 – Smer má problém v tom, že v noci zaradil na program jeho odvolávanie z funkcie, hovorí Figeľ. Smer sa snaží problémy zakryť. Podľa Figeľa je potrebné pomôcť malým podnikateľom. „A to za vlády istôt, ale len pre vybraných a nie obyčajných ľudí.“

13:54 – Figeľ: „Tu som. A ak Robert Fico chce dialóg, som tu vo dne v noci.“

13:53 – Podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH) má tlačovú konferenciu. Za dva dni strávil v pléne zhruba hodinu.

13:45 – Laššáková prerušila rokovanie, bude pokračovať v utorok. Na konci rozpravy sa poslanci hádali, či budú rokovať aj cez víkend, ale na hlasovanie ich bolo v sále primálo.

13:42 – Hlina chce, aby Laššáková prečítala mená poslancov, ktorí sa ospravedlnili, lebo v sále je len osem poslancov Smeru. Hlina kričí. Laššáková prerušila rokovanie, bude pokračovať v utorok. Opoziční poslanci kričia: „My chceme robiť!“ a „Kde ste, smeráci?“ Zo strany Smeru sa ozýva: „Kde je Figeľ?“

13:41 – Stále je málo poslancov, je ich len 23. Nemôžu prijať žiadne návrhy.

13:40 – Viskupič navrhuje, aby sa zajtra ráno od 9. hodiny rokovalo o problémoch živnostníkov.

13:39 – Martvoň chce, aby podpredsedníčka Laššáková nedávala slovo poslancom, u ktorých je zjavné, že nepredložia procedurálny návrh. Vyvolal v sále rozruch.

13:38 – „Problém je v tom, že tu nie sú poslanci Smeru. Už sú v IC a v autách,“ hovorí Hlina.

13:37 – Prítomných je len 19 poslancov, nemôžu prijímať žiadne návrhy.

13:35 – Výsledkom grémia je, že sa nebude rokovať po 14. hodine ani cez víkend. Daniel Lipšic predložil návrh, aby sa od zajtra od siedmej hodiny rokovalo o zákone v skrátenom konaní.

13:33 – Schôdzu rovnako ako včera nevedie ani jeden opozičný podpredseda parlamentu – teda ani Figeľ, ani Erika Jurinová (OĽaNO).

13:28  – Poslanecké grémium znamená, že sa stretnú šéfovia poslaneckých klubov a vedenie parlamentu. Idú sa rozprávať o tom, či Smer neporušil zákon tým, že dnes do programu nezaradil hodinu otázok. Tá by znamenala, že by sa pred poslancov musel postaviť premiér alebo člen vlády, ktorého by tým poveril. Fico ani žiaden minister do pléna dnes neprišiel. Grémium nemá určené trvanie.

13:19 – Poslanecké kluby navrhli, aby sa rokovalo aj po 14. hodine a cez víkend. Zvolali poslanecké grémium.

13:17 – Poslanec Smeru Otto Brixi sa na svojom profile na Facebooku sťažuje, že pre rokovanie parlamentu musel už dvakrát zrušiť pracovnú cestu, ktorú si zaplatil. „To vás ako mladého človeka s obmedzeným príjmom dosť naštve,“ napísal.

11168977_10152800830379103_1150501072_n

13:06 – Hlina hovorí, že Smer nevie, čo má robiť. „Najradšej by ste sa vrátili domov. Vymklo sa vám to z rúk.“

13:05 – Už aj poslanci reagujú na Ficovu tlačovku: „Jediné, čo na tej tlačovke bolo nové, bolo to, že odpustil Denníku N. To je skvelé,“ povedal Alojz Přidal z KDH.

13:02 – „Dlhy, ktoré vo Váhostave spôsobil Juraj Široký a jeho nezodpovedné vedenie, by mali zaplatiť sami. Najmä, ak majú po svete obrovský majetok. Píšeme premiérovi, že nie sme ‚oslík, otras sa‘, a pýtame sa, kde je Juraj Široký a akú zodpovednosť prevezme sám. Pridať sa môžete aj vy!“ píše Aliancia Fair-play.

12:44 – Na otázku, či Fico vyvodí zodpovednosť aj u ministra dopravy Jána Počiatka, Fico hovorí, že schvália nový zákon. Konať mala bývalá vláda. „My reagujeme, konáme. Nik nám nemôže vyčítať nečinnosť,“ dodal.

12:42 – „Nevidím dôvod, prečo by som sa mal rozprávať s pánom Širokým kvôli Váhostavu,“ povedal Fico.

12:41 – Smer sa podľa neho dnes nezaoberá koalíciou. Smer je schopný spolupracovať aj v koalícii. Ale podľa Fica sa nenechá vydierať stranou KDH.

12:40 – „Figeľ sa bojí o svoj zadok,“ povedal Fico. KDH sa podľa neho vykašľalo na ľudí.

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

12:37 – „Denníku N by som nemal odpovedať, ale odpustím aj vám,“ reaguje Fico na otázku našej redaktorky Moniky Tódovej. Na otázku, či sa nebojí, že takto stráca koaličného partnera, hovorí, že nebude visieť na nitkách Figeľa. „Rozhodujú ľudia, nie pán Figeľ.“ Kritizuje opäť Hlinu, ktorý je už dnes členom klubu KDH. „To už tak musí KDH klesnúť, lebo si myslia, že prinesie nejaké hlasy?“

12:34 – „Vedel, že tlačí firmy do cien, za ktoré to nebudú môcť postaviť.“ Ak by bol Fico minister dopravy a prišiel by za ním šéf národnej správy ciest a povedal mu, nech si dá pozor, že subdodávatelia nedostanú peniaze, lebo je veľmi nízka cena, tak by ho vraj poslúchol.

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

12:33 – „Vidíme jasnú politickú zodpovednosť Jána Figeľa,“ dodal Fico. KDH je podľa neho dnes v pléne kontraproduktívne.

12:32 – Zajtra sa Fico stretne so živnostníkmi a mali by spolu hovoriť v nedeľu aj v pondelok. V utorok by chceli vystúpiť s návrhmi, ktoré prídu aj od živnostníkov. Vyzval opozíciu, nech takisto predloží návrhy. „Ale toho dnes opozícia nie je schopná. Je to rozhádaná partia.“

12:25 – „Odvolávanie sme vnímali ako pokračovanie diskusie,“ hovorí Fico. „Domnievali sme sa, že budeme pokračovať vo vecnej diskusii o riešeniach drobných podnikateľov.“ Opozícia podľa neho bojuje o svoje fleky a nevenuje sa živnostníkom. „To sú najväčší demokrati, títo kolegovia z opozície.“ Kritizuje, že Figeľ nebol v plne. „Mohol kedykoľvek v parlamente vystúpiť, ale on tam ani nie je. Opozícia sa prestala starať o ľudí, ktorí sú postihnutí správaním Jána Figeľa.“ Vystupovanie opozície je podľa neho dehonestujúce. „Stačilo tohto cirkusového vystúpenia opozície,“ hovorí Fico. Kritizuje KDH aj za to, že do svojho poslaneckého klubu prijali Alojza Hlinu.

12:20 – Premiér Fico toto rozhodnutie víta. Privítal rozhodnutie parlamentu, na ktorého základe sa poslanci začali zaoberať politickou zodpovednosťou Jána Figeľa z čias, keď zodpovedal za ministerstvo dopravy. „Potvrdzuje sa, že pán Figeľ má v takom rozsahu politickú zodpovednosť, že ak by mal trochu sebareflexie, odstúpil by sám. Správanie pána Figeľa je správanie človeka, ktorému záleží na tom, či bude mať bavoráka a tri sekretárky. Prichádzajú dôkazy o zodpovednosti pána Figeľa.“ Má ísť o dôkazy, ktoré rozdali pred tlačovou besedou.

12:16 – Pellegrini oznámil, že sa nebude od utorka rokovať o Figeľovi, ale o zákonoch. Je to pre dĺžku rozpravy, ktorá podľa neho často nepatrí ani do krčmy štvrtej cenovej kategórie. Návrh na odvolanie Figeľa teda Smer nestiahol. 

12:08 – O chvíľu sa má začať tlačová konferencia premiéra Roberta Fica. Ešte pred ňou rozdali novinárom papier, kde je napísané: 

Na problémy, ktoré spôsobia nereálne ceny diaľnic, ministra Figeľa v roku 2011 upozorňoval riaditeľ Slovenskej správy ciest za KDH, člen KDH p. Pavlásek: „Viacerým menším firmám, ktoré sa podieľajú na výstavbe diaľnic, hrozí krach.“ „Ako obstarávateľa Slovenskú správu ciest kontaktovali mnohí subdodávatelia, že nedostanú zaplatené, pretože vysúťažené ceny sú príliš nízke.“ 

A stratégiu nereálne lacných diaľnic vo svojom otvorenom liste v apríli 2014 potvrdil aj Slovenský živnostenský zväz: „Spolu s ostatnými máme podozrenie, že od začiatku bol úmysel Váhostavu faktúry nezaplatiť, keď firma vysúťažila zákazky za 45-50 % rozpočtovaných nákladov na dielo. Jednoznačne kalkulovali, že ak nebude dosť financií na zaplatenie faktúr, tak využijú inštitút reštrukturalizácie.“

11:58 – Premiér Robert Fico ohlásil tlačovú konferenciu. Začne sa o 12:15.

11:46 – Blaha chce, aby bolo čo najviac štátu v ekonomike. „Ak by bolo štátu v ekonomike viac, tak by sa takéto reštrukturalizácie nediali.“ Obviňuje Žitňanskú aj Lipšica, že môžu za túto situáciu.

11:42 – Svoje vystúpenie začal Ľuboš Blaha zo Smeru. Opoziční poslanci sa nahlas bavia. Blaha nehovorí o Figeľovi. Kritizuje poslancov, ktorí sa na adresu Smeru vyjadrujú vulgárne a expresívne a osočujú. „Je lepšie, ak je konflikt v parlamente ako na ulici,“ dodal.

11:40 – Alojz Hlina dal návrh, aby sa o tom, či odvolajú Figeľa, hlasovalo v utorok ráno o 9. hodine. V sále je však len 40 poslancov, preto neboli uznášaniaschopní. „Kedy sa bude teda hlasovať?“ pýta sa Hlina. Pellegrini mu odpovedal, že sa o tom rozhodne v utorok.

11:33 Dnes Figeľa neodvolajú. Peter Pellegrini navrhol, aby sa dnes nehlasovalo a aby sa rokovanie skončilo o 14. hodine. Poslanci jeho návrh odobrili. V pondelok majú poslanci voľno. Figeľ o svoj post nepríde ani v utorok. Vtedy začnú poslanci rokovať o skrátenom konaní úpravy Obchodného zákonníka, ktorá má priniesť zmeny pre živnostníkov avizované premiérom Ficom. Kedy sa bude hlasovať o odvolaní Figeľa, Pellegrini nepovedal.

11:20 – Poslanci sa medzi sebou osočujú. „Vráťte diplom, pán Martvoň. Je to hanba,“ kričí Kaník na poslanca Smeru.

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

11:15 – Nasledovať má vystúpenie Ľuboša Blahu. V sále pribudlo mnoho poslancov Smeru. Ostalo len pár voľných stoličiek.

11:12 – Hlina sedí v sále od rána: „Bolo by dobré, keby sme toto trápne divadlo ukončili. Mali by sme riešiť systémový nedostatok, ktorý sa tu ukázal. Teraz je to tu trochu utrpenie.“ Zmienil sa aj o vystúpení Ľuboša Blahu, ktoré má nasledovať. „Neviem, ako sa mám pripraviť na vystúpenie vášho titana.“ Nazýva ho „salónny sociálny demokrat“. Predseda parlamentu Peter Pellegrini Hlinovi odpovedá: „Toto je asi prvýkrát, čo zaznela faktická poznámka na vystúpenie, ktoré ešte len bude.“

11:06 – Smer podľa Petra Osuského odsunul svoj zákon, ktorý mal zachraňovať živnostníkov, do šuplíka. „Bolo divadlo dôležitejšie ako zákon, ktorý mal podľa ministra spravodlivosti Borca zachrániť živnostníkov, ktorí nedostali svoje peniaze?“ pýta sa.

11:01 Kaník chce dať pozmeňujúci návrh, aby sa neplatilo DPH z faktúr, ktoré neboli zaplatené, a ani nadmerný odpočet DPH z faktúr, ktoré neboli zaplatené.

10:46 Stoličky poslancov Smeru sú prázdne.

10:41 – Kaník vytiahol Denník N s karikatúrou Shootyho a zavesil ju na rečnícky pult.

Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Foto Denník N – Vladimír Šimíček

10:40 – Vystupuje Ľudovít Kaník, viacerí poslanci Smeru odchádzajú zo sály.

10:37 – Štefan Kuffa (OľaNO) chce, aby sa vrátila do parlamentu kultúra. Poslanci mu tlieskajú.

10:28 – Anton Martvoň zo Smeru sa pýta, kde je odvolávaný Ján Figeľ. „Kde sa skrýva?“ Je podľa neho zbabelec.

10:27 – Podpredsedníčka parlamentu Laššáková (Smer) kričí na Brocku, chce použiť prostriedky na jeho upokojenie. Kaník aj poslanci KDH ďalej pokrikujú.

10:26 – „Široký si stavia nehnuteľnosti v Karibiku. A tento gauner chce dať 15 percent živnostníkom. Vy tu budete obhajovať Širokého, smeráci?“ kričí Július Brocka z KDH na poslancov Smeru. „Nehanbíte sa? Budete ako HZDS, nebude sa k vám nikto chcieť priznať.“ Vyslúžil si potlesk od opozície.

10:25 – „Treba riešiť oligarchov, na to vás vyzývam,“ reaguje na Blanára Martin Fronc (KDH).

10:20 – Smer už vinu za odškodňovanie dodávateľov Váhostavu preventívne hádže aj na prezidenta Andreja Kisku. Tlačí naňho, aby čo najskôr podpísal zmeny navrhnuté vládnou stranou. Inak proti Váhostavu nestihnú zasiahnuť, a to vraj bude vina Kisku.

10:05 – Brocka na Blanára kričí, kam sa vo svojom príhovore dostal. Poslanci sa prekrikujú.

9:58 Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) kričí na Júliusa Brocku (KDH), ktorý z pléna vykrikuje na Juraja Blanára (Smer). „Narušujete rokovanie už tretí deň,“ hovorí podráždene šéf parlamentu.

9:52 – Jana Kiššová zo SaS kritizuje Smer. Poslanci totiž mali pôvodne rokovať o zákone, ktorý mal podľa vládneho Smeru situáciu s Váhostavom riešiť. „Ale vy ste povedali, že to nie je dôležité a omnoho dôležitejšie je teraz odvolávať Figeľa. Je mi z toho zle,“ povedala Smeru.

9:51 – Anton Martvoň zo Smeru útočí na Figeľa: „Figeľ nie je zárukou demokracie. Musí tiež niesť zodpovednosť.“

Video: Ako prepojená? Poslankyňa Smeru vysvetľuje vzťah k Širokému (Dušan Mikušovič, Martina Pažitková)

9:48 – Opozičný poslanec Jozef Mikuš vyčíta Smeru, že problém Váhostavu rieši neskoro. „Bolo treba riešiť situáciu skôr,“ hovorí. „Poslanci doniesli zákony, ktoré ste vy odmietli,“ dodal. Váhostav je podľa neho veľký problém a „tŕňom v päte vládnej strany Smer“.

9:36 – Včera počúval odvolávaný Ján Figeľ poslancov v pléne zhruba hodinu. Rokovalo sa sedem hodín. Dnes ešte do sály neprišiel.

9:31 – Hlina hovorí, že celé odvolávanie je absurdné divadlo. „Na májovú schôdzu predložím návrh na odvolanie pána podpredsedu parlamentu Milana Číža (Smer) za to, že spôsobuje globálne otepľovanie. Pokiaľ viem, fajčí a nerecykluje.“ Na ďalšej schôdzi zvažuje, že dá návrh na odvolanie podpredsedníčky Jany Laššákovej (Smer). „Musíme byť konzistentní. Keď nám to tu niekto ničí, musíme sa tomu postaviť.“

9:26 – Juraj Blanár zo Smeru odkazuje Simonovi: „O vás je známe, že ste veľkopodnikateľ v poľnohospodárstve. A bez akejkoľvek hanby dokážete povedať, že nik nestál nad Váhostavom, aby dali nízku cenu. Ani pri iných prípadoch reštrukturalizácií nestál nad nimi. Nepripúšťate, že sa podnikateľ pomýlil,“ dodal. „Je to vaša manipulácia. Snažíte sa zakrývať, že celá kauza sa začala za vašej vlády a bola spôsobená nezodpovedným prístupom ministra z vašej vlády.“

9:23 Poslanci sa hneď od rána hádajú. Miroslav Číž (Smer) kritizuje Simona, Kaník na neho pokrikuje zo sály. „Je ešte ráno a nie som dostatočne otrlý,“ povedal Číž Simonovi. Po Simonovom vystúpení mu vraj vrie krv. „O vás ako ministrovi som počul obludné veci, čo všetko ste nakradli. Nemal som kedy sa tomu venovať. Počuli ste ma niekedy o tom hovoriť v parlamente?“ spýtal sa Číž.

9:15 – Simon pokračuje v kritike Smeru: „Za inej vlády by občania za Širokého neplatili. Za inej vlády by Široký musel pustiť perie a zaplatiť dodávateľom. Má toľko štátnych zákaziek, že má z čoho zaplatiť.“ Ficovu vládu prirovnáva k mečiarizmu. „Tak ako mal Mečiar Rezeša, tak má Fico Širokého, ktorý ho ‚drží za guličky‘.“ Simon hovorí, že dnes sa poslanci Smeru nerozhodujú slobodne, ale tak, ako im prikážu.

9:12 – Na začiatok schôdze neprišlo veľa poslancov. Nie je ich tu ani dvadsať.

9:09 – Schôdzu vedie Pellegrini. Z vlády nie je v sále, tak ako včera, nik.

9:07 – „Nikto nedržal Širokému ruku, aby podpísal zmluvu, ktorá je podvodnícka, zlá a chrapúnska,“ pokračuje Simon (Most-Híd).

9:05 – Opozičný poslanec Zsolt Simon začal rozpravu útokom na Smer: „Smer sľuboval istoty svojim oligarchom, nie občanom.“

9:00 – Poslanci tretí deň odvolávajú Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu.

 

Čo sa stalo včera: 

  • Poslanci dva dni odvolávajú Jána Figeľa (KDH) z postu podpredsedu parlamentu.
  • Fico obviňuje Figeľa, že môže za nízke ceny, ktorými Váhostav vyhral tendre na stavby diaľnic.
  • Poslanci v rozprave často nehovoria o Figeľovi, ale o vzťahu Smeru a Širokého. Často ide len o hádky a útoky medzi poslancami.

Video: Dôvody Smeru nemajú logiku, Figeľ spoločnej vláde vraví jasné nie

Ak by Figeľa odvolali, opozícia stiahne svojich ľudí z postov v parlamentných výboroch. Išlo by o tieto osoby a funkcie:

  • Erika Jurinová, OĽaNO – podpredsedníčka parlamentu
  • Peter Pollák – splnomocnenec vlády pre menšiny
  • Július Brocka, KDH – podpredseda mandátového a imunitného výboru
  • Alojz Přidal, KDH – predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií
  • Miroslav Kadúc, OĽaNO – podpredseda ústavnoprávneho výboru
  • Ján Hudacký, KDH – predseda hospodárskeho výboru
  • Martin Fecko, OĽaNO – predseda výboru pre pôdohospodárstvo
  • Elemér Jakab, Most-Híd – podpredseda výboru pre verejnú správu
  • Tibor Bastrnák, Most-Híd – podpredseda výboru pre zdravotníctvo
  • František Šebej, Most-Híd – predseda zahraničného výboru
  • Martin Fronc, KDH – podpredseda výboru pre vzdelávanie
  • Jozef Viskupič, OĽaNO – podpredseda výboru pre kultúru a predseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ
  • Rudolf Chmel, Most-Híd – predseda výboru pre ľudské práva
  • Pavol Abrhan, KDH – podpredseda osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS
  • Gábor Gál, Most-Híd – podpredseda výboru na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie