Denník N

Europa 2 púšťa až do polnoci Kittnera, Jakubca aj Maigu, slovenskú hudbu nechce príkazom (+klipy)

Zavedenie povinných kvót na slovenskú hudbu ohlásili v trojici. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zavedenie povinných kvót na slovenskú hudbu ohlásili v trojici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Rádio Europa 2 až do polnoci protestuje slovenskými „hitmi“ proti návrhu ministerstva kultúry, ktoré chce do rádií pretlačiť kvóty. Poslucháči sa na sociálnych sieťach zabávajú, ale aj vyhrážajú preladením.

Ľudovka „Načo pôjdem domov“, hit Ibiho Maigu „Čierna bača“, pes „Bobi“ od detskej hviezdy Martina Madeja či spevákov Martina Kittnera a Martina Jakubca nasadilo rádio Europa 2 na protest proti príkazu štátu hrať v rádiách minimálne dvadsať percent slovenskej hudby. Výlučne slovenské pesničky chce hrať rádio až do polnoci.

Reakcie poslucháčov sú na Facebooku rádia rôzne, viacerí sa na playliste slovenských hitov zabávajú, iní nekončiacu dávku domácej hudby nevedia vydržať a hrozia, že preladia.

Video: Dnes sa do rádia dostal aj Martin Jakubec

„Toľko pekných slovenských pesničiek je a vy púšťate zrovna tie najhoršie. Nehádžte všetky slovenské pesničky do jedného koša, tak ako to robí momentálne vaše rádio,“ kritizuje protest fanúšička na Facebooku.

V živom vysielaní sú poslucháči diplomatickejší. „Je to zaujímavé,“ odpovedá poslucháč na zvedavú otázku moderátorky, čo si myslí o playliste. Rádio na svojej stránke tvrdí, že proti dobrej slovenskej hudbe nič nemá, no nechce, aby museli hrávať to, čo im niekto prikazuje.

europa2

Súkromné rozhlasové stanice majú podľa ministerstva kultúry od budúceho roka hrať minimálne 20 percent slovenskej hudby, od roku 2017 až 25 percent.  Verejnoprávne vysielanie by malo hrať najmenej 35 percent domácej hudby.

„Považujeme za správne, ak zákon určí, že aspoň štvrtina vysielanej hudby v našich rádiách bude mať slovenského autora alebo interpreta,“ napísalo ministerstvo kultúry.

Každá piata skladba navyše nesmie byť staršia ako dva roky, do podielu slovenskej hudby sa budú navyše započítavať iba skladby odvysielané od šiestej ráno do polnoci. Zákon ešte musia odhlasovať poslanci. Za nedodržiavanie zákona by po schválení hrozila pokuta až 1600 eur.

Okrem Europy 2 boli kritické aj iné rádiá, Fun rádio hovorí o chybe, Expres zvažuje aj súd.

Videá: Koho hrajú na protest

https://www.youtube.com/watch?v=XHHk0GXuF7Y

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie