Denník N

Vlhová dosiahla svoj najlepší výsledok z olympiády, v kombinácii skončila piata

Foto - tasr
Foto – tasr

Slovenke chýbalo k bronzovej medaile 66 stotín sekundy.

Petru Vlhovú delilo 66 stotín sekundy od bronzovej medaily v kombinácii (zjazd, slalom), skončila piata. Je to zároveň vyrovnanie najlepšieho výsledku slovenského zjazdára v olympijskej histórii.

V samostatnej ére skončil tiež v kombinácii piaty Adam Žampa pred štyrmi rokmi v Soči. Vo federálnych časoch Jana Gantnerová v zjazde 1984 a Peter Jurko v kombinácii 1988.

Vyhrala švajčiarska lyžiarka Michelle Gisinová pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou. Bronz získala Švajčiarka Wendy Holdenerová.

Barbara Kantorová bola 18. (+9,04).

„Neviem, či som šťastná, v každom prípade sa teraz cítim lepšie, najmä po tom, ako mi tu nevyšli slalomové preteky. Vedela som, že teraz musím predviesť moju najlepšiu slalomovú jazdu, aby som v kombinácii mohla pomýšľať na pódium a dopadlo to takto. Som piata,“ uviedla Vlhová v cieľových priestoroch.

Vlhová neuvažuje, že mohla na zjazd nabehnúť už počas sezóny. „Je veľmi ťažké trénovať všetky disciplíny, deň má 24 hodín a ak by som to chcela všetko zvládnuť, musela by som byť na tom veľmi dobre fyzicky i psychicky. Treba ísť na to postupne a v budúcnosti sa na to budeme asi viac koncentrovať.“

Priebeh pretekov

Gisinová si vytvorila výbornú východiskovú pozíciu po kombinačnom zjazde, v ktorom dosiahla tretí najrýchlejší čas.

V slalome dokáže jazdiť na hranici elitnej pätnástky a v druhej časti kombinácie predviedla perfektnú jazdu. Odrazila nápor favorizovanej Shiffrinovej a dosiahla životný úspech.

Gisinová získala zlato štyri roky po tom, ako jej staršia sestra Dominique získala zlato v zjazde na ZOH v Soči.

„Vyhrať kombináciu na zimnej olympiáde, to je niečo neuveriteľné. V dolnej časti slalomovej trate som sa obávala, že to nebude stačiť. Keď som sa potom pozrela na výsledkovú tabuľu, veľmi som sa tešila. Dnes jednoducho všetko klaplo. Je fantastické, že o životný úspech som sa v cieľových priestoroch mohla podeliť s Dominique, ktorá ma prišla povzbudiť,“ povedala Gisinová.

Vlhová bola po zjazde 13. so stratou 3 sekundy 21 stotín na vedúcu Američanku Lindsey Vonnovú. Vďaka druhému najlepšiemu času v slalome sa posunula na konečnú piatu priečku.

Vonnová krátko po štarte slalomu vypadla a súťaž nedokončila.

výsledky alpskej kombinácie žien:

1. Michelle Gisinová (Švajč.) 2:20,90 (1:40,14-40,76), 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,97 (1:41,35-40,52), 3. Wendy Holdenerová (Švajč.) +1,44 (1:42,11-40,23), 4. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,73, 5. Petra VLHOVÁ (SR) +2,09 (1:42,58-40,41), 6. Valerie Grenierová (Kan.) +2,54, 7. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +2,55, 8. Federica Brignoneová (Tal.) +2,63, 9. Denise Feierabendová (Švajč.) 43,04, 10. Marta Bassinová (Tal.) +3,34…18. Barbara KANTOROVÁ (SR) +9,04 (1:45,58-44,36)

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petra Vlhová

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie