Denník N

Keď sa stretne dcéra vraha so synom obete. RTVS uvedie film, ktorý treba vidieť

Heliodor Píka odovzdáva v apríli 1944 bojovú zástavu 2. čsl. paradesantnej brigáde. O päť rokov ho komunistický prokurátor Karel Vaš vo vykonštruovanom procese poslal na smrť. Foto - Wikipedia
Heliodor Píka odovzdáva v apríli 1944 bojovú zástavu 2. čsl. paradesantnej brigáde. O päť rokov ho komunistický prokurátor Karel Vaš vo vykonštruovanom procese poslal na smrť. Foto – Wikipedia

Heliodor Píka je najznámejšou obeťou komunistického prokurátora Karla Vaša. Dokument zachytáva stretnutie ich potomkov.

Na výročie Víťazného februára odvysiela Dvojka (RTVS) dokument Krištáľový fantóm (premiéra v nedeľu 25. 2. na Dvojke o 14:00, repríza v pondelok 12:45) o osudoch Galiny Vašovej (67) a Milana Píku (95). Pokúsili sa spolu stretnúť niekoľkokrát, nakoniec sa im to podarilo až v Bratislave. Kľúčové stretnutie zachytil režisér, ktorý pred niekoľkými rokmi nakrútil film o komunistickom prokurátorovi Karolovi Vašovi. Ten vo vykonštruovaných procesoch poslal na smrť desiatky ľudí.

Kedysi som sa stretol s presláveným anatómom Lekárskej fakulty v Plzni Jaroslavom Kosom. Je už pár rokov po smrti, ale keď začínal na anatomickom ústave v Plzni, priviezli mu telo s odporúčaním „na vedecké účely a na výučbu študentov“. Bolo to 21. júna 1949. Mŕtvolu so strangulačnou ryhou okolo krku priviezli rovno z Borskej väznice a na nohe mala nápis H. Píka.

Mladému lekárovi hneď došlo, že ide o popraveného Heliodora Píku, preto telo zabalzamoval a ukryl. V roku 1968 telo začal hľadať, ale márne. Ukázalo sa, že ho zo strachu nechal iný lekár spopolniť. Nikto však nevie kde. Nedozvedel sa to ani syn popraveného Milan Píka, ktorý po rokoch strávených v komunistickom väzení musel odísť na Slovensko a doteraz žije v Bratislave.

Heliodor Píka je najznámejšou obeťou komunistického prokurátora Karla Vaša. Tento pôvodne československý vojak a usvedčený agent sovietskej NKVD sa dožil 96 rokov. Nikdy nebol potrestaný. A nikdy svoje činy neoľutoval. Do konca života tvrdil, že má čisté svedomie aj ruky. Hovorí to aj v pôsobivom dokumente Vrahom z povolania – Utrpenie sudca Karla Vaša, ktorý natočil režisér Pavel Paleček. Práve Paleček je aj autorom nového filmu Krištálový fantóm, v ktorom rozpráva osud dvoch detí, dcéry vraha a syna obete.

Paleček pôvodne ďalší dokument neplánoval, ale keď mal v Bratislave premiéru prvý film, poslala mu pani Galina v noci správu, aby pri projekcii prečítal jej ospravedlňujúce slová. Tým sa to začalo. Pre túto ženu je celý údel mimoriadne zložitý. Veľká časť rodiny jej má za zlé, že špiní pamiatku svojho otca. S podobnými pocitmi sa vyrovnávajú mnohí potomkovia vrahov, predovšetkým nacistov. Keď Rainer Höss začal zbierať záznamy o zločinoch svojho deda Rudolfa Hössa, Rainerov otec ho zavrhol ako zradcu a prestal sa s ním stýkať – rovnako tak brat, tety i bratranci. Pritom Rainerov otec býval ako dieťa v Osvienčime len 150 metrov od komínov krematória.

Pre československé povojnové dejiny je Karel Vaš kľúčová postava. Preto všetkým čitateľom odporúčam prvý dokument Vrahom z povolania, ktorý je dostupný na portáli Českej televízie. Nový snímok Krištáľový fantóm sa nezameriava len na životy oboch protagonistov Galiny Vašovej a Milana Píku, ale nepriamo opisuje dramatické osudy Československa v čase totality. Hlavne sa však zameriava na spôsob, ako sa vyrovnať s tým, kto sú naši rodičia – či už ide o úspešných, alebo odsúdeniahodných ľudí, ktorí potomkov milujú alebo zanedbávajú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie