Denník N

Biatlonistky v štafete prekvapujúco obsadili piate miesto

Paulína Fialková. Foto - tasr
Paulína Fialková. Foto – tasr

Vyhrali Bielorusky pred Švédkami a Francúzkami.

Slovenská ženská biatlonová štafeta v zložení Anastasia Kuzminová, Terézia Poliaková a sestry Paulína a Ivona Fialkové obsadila piate miesto na olympiáde v Pjongčangu.

Vyhrali Bielorusky pred Švédkami a Francúzkami.

Slovensko na prvý úsek poslalo Paulínu Fialkovú, ktorá spravila jednu chybu, druhá Anastasia Kuzminová ich spravila päť, tretia Terézia Poliaková dve a finišmanka Ivona Fialková tiež dve.

Slovenky mali po Bieloruskách najlepšie streľbu.

Pre Anastasiu Kuzminovú to boli posledné olympijské preteky v kariére, v piatok prilieta na Slovensko, kde večer absolvuje tlačovú konferenciu.

Od slovenského tímu neboli vysoké očakávania, Ivor Lehoťan, viceprezident Medzinárodnej biatlonovej únie, pre RTVS hovoril, že úspechom bude ôsme miesto.

Paulína Fialková: Som hrdá, aký sme národ

Paulína Fialková ešte počas pretekov pre RTVS v živom vysielaní povedala, že je vďačná za všetky pozitívne reakcie po jej utorkovej streľbe v zmiešanej štafete. Tá slovenskej biatlonistke nevyšla, keď v prvej položke netrafila sedem z ôsmich výstrelov. „Všetky (reakcie) som si prečítala. Prvýkrát som bola hrdá, že som Slovenka, a na to, aký sme národ,“ povedala.

Anastasiu Kuzminovú veľmi mrzelo trestné kolo, ktoré musela absolvovať. „Snažila som sa to vynahradiť na trati, videla som možnosť nechať dievčatám veľký náskok,“ povedala pre RTVS.

„Bola to moja najlepšia tohtoročná štafeta, v ktorých som sa doteraz dosť trápila. Som rada, že to vyšlo a nenabrala som stratu,“ povedala po pretekoch Poliaková.

„Dnes som bežela na Paulíniných lyžiach. Strelnica bola náročná, fúkalo, hlavne, keď sme prichádzali. Keď som ale išla popod tunel, povedala som si, že to musím streliť, lebo som sa necítila dobre na trati.“

Ivona Fialková povedala, že po zmiešanej štafete sa spustila nezastaviteľná vlna. „Veľa sme sa o tom nerozprávali, napätie sa dalo krájať. O to krajší je to teraz pocit,“ povedala pre RTVS.

„Dnes to bolo o streľbe, som hrdá na každú z nás. Mala som veľkú trému, keď išla sestra, potom opadla a znova prišla, keď som sa dostala na trať. Povedala som si, že dnes nepripúšťam trestné kolo, podarilo sa to, som šťastná a spokojná.“

Foto – olympic.org

Štafety žien na 4 × 6 km:

1. Bielorusko (Nadežda Skardinová, Iryna Kriuková, Dzinara Alimbekavová, Darja Domračevová) 1:12:03,4 (0 tr. okr.+9 dobíj.), 2. Švédsko (Linn Perssonová, Mona Brorssonová, Anna Magnussonová, Hanna Öbergová) +10,7 (0+12), 3. Francúzsko (Anais Chevalierová, Marie Dorin Habertová, Justine Braisazová, Anais Bescondová) +17,6 (0+14), 4. Nórsko +29,7 (3+12), 5. SLOVENSKO (Paulína FIALKOVÁ, Anastasia KUZMINOVÁ, Terézia POLIAKOVÁ, Ivona FIALKOVÁ) +38,4 (1+9), 6. Švajčiarsko +43,5 (0+16), 7. Poľsko +43,6 (1+14), 8. Nemecko +53,9 (3+11), 9. Taliansko +1:04,1 (4+13), 10. Kanada +1:33,4 (1+11)

Priebeh pretekov

  • P. Fialková (strelecká bilancia 0+1, 0+0) s jedným dobíjaním v úvodnej streľbe veľa nestratila a v hustom snežení, s vetrom a trojstupňovým mrazom sa veľmi rýchlo prepracovala vpred, „stojku“ zvládla perfektne a zaradila sa na 4. priečku. Z favoritiek zlyhala Nemka Preussová s trestným okruhom a hneď jej naskočilo minútové manko.
  • Do druhého úseku P. Fialková so 6. najrýchlejším bežeckým časom poslala Kuzminovú (0+1, 1+3) na 3. priečke, 18,8 sekundy za prvým Talianskom, 12. boli Nemky (+1:00,6). Po „ležke“ už Kuzminová viedla 15,3 sekundy pred Nórkou Eckhoffovou, Talianka Wiererová až dvakrát musela krúžiť na trestnom okruhu a prepadla sa na 13. miesto. Počas streľby stojmo sa zdvihol vietor, bežecky najrýchlejšia Kuzminová sa snažila trpezlivo počkať, kým v nárazoch utíchne, no pri veľmi dlhom mierení až za 1:45,7 min musela ísť raz na trestný okruh. Z prvého miesta klesla na ôsme (+20,8), no napriek tomu veľa nestratila aj preto, že konkurencia sa tiež veľmi natrápila.
  • Na tretí úsek Poliaková (0+1, 0+1) vybehla tretia, 16,1 s za vedúcimi Fínkami a 14,2 s za Taliankami, riešiť zložitú situáciu museli neustále sa trápiace Nemky na 12. mieste (+1:34,8). Na strelnici vznikol veterný rébus, s ktorým si s jedným dobíjaním výborne poradila Poliaková spolu s Taliankou Gontierovou a ocitli sa na vedúcom poste. Po slabšom behu a opatrnej „stojke“ s jedným dobíjaním Poliaková opäť poskočila na 3. priečku (+14,0), na medzičase sa prvých šesť tiesnilo v rozpätí 30 sekúnd, pri odovzdávke s 1. Poľskom, 2. Francúzsko (+8,3), 3. Talianskom (+12,7), 4. Bieloruskom (+17,1)) a 5. Slovenskom (+19,0).
  • Záverečný úsek priniesol dramatické predstavenie. I. Fialková (0+0, 0+2) si počínala strelecky suverénne, Bielorusky posunula po „ležke“ Domračevová na 1. miesto, po „stojke“ na ňom aj zostala s tesným náskokom 6,4 s pred Bescondovou a 10,9 s pred Öbergovou. I. Fialková dobíjala dvakrát na štvrtý terč a patrilo jej piate miesto (+23,3). Vo finiši vládla Domračevová, ktorá si olympijskú zbierku medailí navýšila v kariére na 4-0-1, a Bielorusko sa tak radovalo z premiérového zlata v štafetách. Veľký výkon sprevádzal I. Fialkovú s konečným piatym miestom pre Slovensko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie