Denník N

Do brexitu ostáva trinásť mesiacov, nová britská strana ho chce zablokovať

Stranu tento týždeň predstavili Sandra Khadhouriová, James Clarke a James Torrance. Foto – TASR/AP
Stranu tento týždeň predstavili Sandra Khadhouriová, James Clarke a James Torrance. Foto – TASR/AP

Opakované referendum o brexite podporuje 58 percent Britov, vláda je proti.

S politikou nemajú veľa skúseností, inšpirovali sa francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a chcú zastaviť brexit. Francúzske médiá o Renew Britain (Obnovme/oživme Britániu) píšu ako o malom bratovi En Marche či o anglických macronovcoch.

Macronovo hnutie Britov otvorene podporuje a pomáha im aj pri štarte strany. Vznikla už minulý rok, no médiám ju podrobnejšie tento týždeň predstavili traja ľudia – bývalá novinárka a odborníčka na strategickú komunikáciu, ktorá pracovala v NATO aj OSN, účtovník a startupový konzultant.

Ich cieľom je prilákať ľudí, ktorí ľutujú, že v roku 2016 hlasovali za brexit, a tých, ktorí s odchodom z EÚ nesúhlasia. Podporu chcú hľadať aj medzi voličmi, ktorí majú pocit, že „tradičné strany“ na nich zabudli.

Vláda druhé referendum nechce

Do marca 2019, keď by Británia mala odísť z EÚ, ostáva 13 mesiacov. Renew Britain brexit považuje za najväčšiu chybu od druhej svetovej vojny.

Zastaviť ho však nebude jednoduché. Hoci sú vyjednávania o brexite komplikované, málokto dnes verí, že by sa britský odchod z EÚ ešte dal zastaviť bez toho, aby v Británii vzniklo ešte viac chaosu.

Renew Britain dnes nemá v britskom parlamente žiadnych poslancov, a ak do marca 2019 neprídu predčasné voľby, ani nebude mať šancu získať ich. Hnutie preto prišlo s inou taktikou – chce ovplyvniť poslancov z volebných obvodov, ktoré sú za členstvo v Únii, a presvedčiť ich, aby presadzovali zotrvanie v EÚ.

Ak by sa to strane podarilo, bola by to pre ňu dokonca šanca na dvojnásobný úspech. Zablokovanie odchodu z EÚ by takmer určite položilo Mayovej vládu. Renew Britain by tak mohla kandidovať v predčasných voľbách a využiť v nich práve úspešnú kampaň za zrušenie brexitu.

Šance na to sú však veľmi malé. Aj Theresa Mayová trvá na tom, že referendum sa opakovať nebude a Británia 29. marca 2019 opustí Európsku úniu.

„Ľudia vo Veľkej Británii majú pocit, že ak o niečom rozhodnú, vláda by nemala urobiť otočku a povedať im, že rozhodli zle,“ povedala Mayová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý pred referendom kampaňoval za brexit, hovorí, že opakované hlasovanie by bolo obrovskou chybou. Prinieslo by podľa neho „ďalší rok chaosu, hádok a poškodilo by to celú krajinu“.

Mladí nechcú odísť z Únie

V Británii aj napriek tomu stále mnoho ľudí verí, že brexit sa ešte dá zvrátiť. V poslednom čase sa veľa hovorilo o kampani Best for Britain, ktorej viac ako 450-tisíc eur venoval aj George Soros.

Prieskumy ukazujú, že Briti sú za to, aby sa znovu hlasovalo o brexite, keď bude známe, aké podmienky sa vláde s Úniou podarilo vyjednať. 58 percent Britov (ak sa nepočítajú nerozhodnutí) je podľa prieskumu pre denník Guardian za, väčšinou ide o voličov Labouristickej strany a o mladšiu generáciu.

Zároveň 51 percent opýtaných Britov v prieskume povedalo, že by hlasovalo za zotrvanie v EÚ. Ide o rovnakú skupinu ľudí – mladých voličov labouristov a liberálnych demokratov. Rozdiel je však na úrovni štatistickej chyby a na základe týchto prieskumov sa nedá hovoriť o tom, že by väčšina Britov chcela ostať v Únii.

V referende o brexite bolo za odchod 51,9 percenta Britov.

Veľké mená nemajú

Renew Britain zatiaľ zozbierala viac ako 200 ľudí, ktorí za ňu budú kandidovať v lokálnych a neskôr aj v celoštátnych voľbách. Prvýkrát by sa politici z novej strany mali na kandidátkach objaviť už v májových regionálnych voľbách v Anglicku.

Cielia najmä na mladšiu generáciu. Konkrétne na ľudí, ktorí sa po referende o brexite cítia ako „politickí bezdomovci“ a strany, ktoré sú v parlamente, považujú za „slabé, rozdelené a odtrhnuté od reality“, vraví jedna z líderok strany Sandra Khadouriová podľa denníka Evening Standard.

Renew na svojej stránke okrem brexitu medzi priority zaraďuje aj reštart ekonomiky a zníženie nerovnosti.

Strane s rozbehom pomáhajú aj členovia Macronovej strany, videom ho podporila napríklad poslankyňa Amélie de Montchalinová. “Pred štyrmi mesiacmi som pracovala ako ekonómka pre parížsku firmu, dnes som vo francúzskom parlamente. Ak sa to podarilo vo Francúzsku, môže sa to stať aj v Británii,” hovorí vo videu.

Renew by podobne ako En Marche chcelo prilákať ľudí mimo politiky, zo súkromnej sféry a mimovládnych organizácií.

Zatiaľ nemá žiadne veľké mená, no jeden z lídrov strany James Clarke tvrdí, že to nie je problém. “Renew nie je kult osobnosti, ani prostriedok na to, aby si nejaký politik naplnil svoje ambície,” povedal pre AFP.

Clarke už do parlamentu v minulosti kandidoval ako nezávislý, no neuspel.

Zakladatelia Renew tvrdía, že od Macronovcov si pýtajú rady a inšpirovali sa nimi, no myslia si, že možnosti voličov v Británii sú také zlé, že podobné hnutie by vzniklo aj bez úspechu Macrona vo Francúzsku.

Renew Britain chystá, takisto podľa vzoru Macrona, turné po Británii s názvom Listen to Britain (Počúvajme Britániu).

Počas neho sa chce rozprávať s potenciálnymi voličmi a potom spísať svoj program.
Okrem zastavenia brexitu by sa v ňom podľa Euractivu mali objaviť aj požiadavky na zvýšenie minimálnej mzdy, zlepšenie infraštruktúry mimo Londýna, dostupnejšie bývanie a lepšie zvládanie migrácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie