Denník N

Vo Ficovom svete Slováci ženám neubližujú

Robert Fico a MDŽ v podaní Smeru, konkrétne v roku 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a MDŽ v podaní Smeru, konkrétne v roku 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa premiéra násilie na ženách páchajú iba imigranti, a tých sem aj tak nepustí.

Ako azda každé politické hnutie a spoločenské snaženie má i boj za rovnoprávnosť žien svoje extrémy a nebezpečné, trápne či aspoň zábavné výstrelky. Médiá o nich informujú, falošné správy na sociálnych sieťach a konšpiračné weby ich nafúknu a presvedčia nás, že tieto extrémy sú všeobecným trendom, ktorý niekto môže nanútiť aj nám.

Nečudo, ak potom pre mnohých znejú presvedčivo i vyslovene paranoidné predstavy, že po prijatí Istanbulského dohovoru ženy na Slovensku prestanú dojčiť, muži voči nim nebudú môcť byť galantní a navyše sa zakážu folklórne tance. Niečo také aspoň naznačovali poslanci SNS na svojej štvrtkovej tlačovke.

V SNS sa združuje zvláštna sorta ľudí, vieme si predstaviť, že mnohí z nich podobným nezmyslom skutočne veria. Rovnako ako Andrej Danko verí, že Putinovo Rusko šíri vo svete mier a že bozkávanie kapitánskych výložiek v očiach verejnosti urobí skutočného vojaka z človeka, ktorý vojenskú službu protekčne odflákal.

To však neplatí pre Roberta Fica. Je pragmatický a bezzásadový, dobre vie, že ide o nezmysly a nič podobné zo samotného Istanbulského dohovoru nevyplýva. Rovnako ako by sme sa po jeho ratifikácii nestali krajinou homosexuálov a transvestitov a ako odmietnutie rodových stereotypov neznamená, že stratíme schopnosť rozlišovať medzi mužmi a ženami.

Ak teda premiér zo seba robí bojovníka proti dohovoru, je to rovnaká účelová póza ako jeho nočná zmena vo fabrike. Robí to, lebo si chce udržať koalíciu a vie, že sa to jeho voličom páči. Najmä ak tlačovku o dohovore opäť využije na strašenie migrantmi a presviedča nás, že bez nich by tu žiadne násilie na ženách nebolo.

Skutočnosť je však taká, že na Slovensku násilie na ženách páchajú v prvom až desiatom rade domáci, praví a nefalšovaní Slováci. Asi nebude prehnané predpokladať, že medzi nimi budú bohato a dokonca nadpriemerne zastúpení práve konzervatívni a rôzne stereotypy úprimne vyznávajúci voliči strán typu Smer a SNS.

Aj preto nie je príliš presvedčivé premiérovo tvrdenie, že dohovor síce neratifikujeme, ale preberieme z neho do slovenských zákonov všetko užitočné. Načo by nám to bolo, keď násilie na ženách páchajú len imigranti a práve Fico tvrdí, že sem aj tak žiadnych nepustíme?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Istanbulský dohovor

Komentáre

Teraz najčítanejšie