Denník N

Rozpočtová rada zverejnila online model, môžete sa zmeniť na reformátorov daní aj odvodov

Zdroj – RRZ
Zdroj – RRZ

Systém vám online preráta, ako by sa zmenili príjmy ľudí, domácností aj rozpočtu, keby malo prejsť to, čo ste navrhli.

Rozpočtová rada zverejnila na webe model, ktorý umožní každému, kto má záujem, zahrať sa na reformátora daní, odvodov aj sociálnych dávok.

Ak zmeníte napríklad sadzbu dane z príjmu, výšku sociálnych odvodov alebo detských prídavkov, systém preráta, ako sa zvýšia alebo klesnú príjmy jednotlivca, domácnosti aj rozpočtu oproti tomu, ako to je dnes.

Rozpočtová rada vyvíjala model tri roky. Jeho základné nastavenie zodpovedá zákonom platným v roku 2018 a odhadovaným príjmom podľa aktuálnej daňovej prognózy IFP.

V modeli môžete meniť daň z príjmov fyzických osôb, napríklad jej základnú a zvýšenú sadzbu, nezdaniteľné minimum či daňový bonus.

Zmeniť môžete aj výšku sociálnych odvodov pre zamestnancov, dohodárov aj ich zamestnávateľov alebo pre živnostníkov. Rovnako aj vymeriavacie základy. To isté platí aj o zdravotných odvodov.

Zasiahnuť môžete aj do rodinnej politiky štátu. Môžete zvýšiť alebo znížiť príspevok pri narodení dieťaťa, prídavok na dieťa, ako aj rodičovský príspevok. Kompletne môžete zmeniť aj pomoc v hmotnej núdzi.

„Tento typ analýzy je dôležitý pre pochopenie spôsobu, ako vplývajú zmeny v legislatíve na verejné financie a na príjmy domácností,“ píšu autori modelu priamo na jeho webovej stránke.

Ak stlačíte ikonku „počítaj“, systém za zhruba 15 sekúnd preráta zmeny, ktoré ste navrhli.

Jednotlivci aj domácnosti sú rozdelení do desiatich skupín – decilov – podľa výšky ich hrubého mesačného príjmu, resp. disponibilného príjmu. Systém vyráta, o koľko sa im v priemere znížia alebo zvýšia príjmy a aké je percento osôb s vyššou, nižšou alebo nezmenenou daňovou povinnosťou. Rovnako preráta aj vplyv navrhovaných zmien na rozpočtové príjmy.

Súčasťou výsledkov je aj simulácia toho, ako by sa zmenila príjmová nerovnosť. Výsledky sú znázornené vždy aj v niekoľkých grafoch.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie