Pitie ovocných čajov či čaju s citrónom zvyšuje riziko poškodenia zubov

Ak konzumujete kyslé nápoje – medzi nimi ovocné čaje a sladené nápoje – dvakrát denne medzi jedlami, budete mať až 11-násobne vyššiu šancu vzniku erózie zubov.

Kyslé ovocné čaje škodia našim zubom. Foto – TASR/AP

Obdobie zimných mesiacov sa často spája s popíjaním horúceho čaju. Okrem čierneho a zeleného čaju patrí medzi populárne voľby aj bylinkový výluh, ovocné čaje či zázvorový čaj s citrónom, ten najmä počas chrípkovej sezóny.

Aj keď majú čaje a bylinkové výluhy na naše zdravie pozitívne účinky, pitie ovocných a kyslých čajov predstavuje riziko pre naše zuby.

Podľa výsledkov výskumu britských vedcov, ktorý bol koncom februára uverejnený v žurnále British Dental Journal, predstavuje konzumácia kyslých horúcich tekutín a častá pomalá konzumácia ovocia riziko erózie zubov.

Zubná erózia zubný kaz

Pri zubnej erózii dochádza k poškodeniu zubov a spôsobujú ho kyseliny nebakteriálneho pôvodu. Tieto kyseliny pochádzajú z jedál a spôsobujú trvalú a nezvrátiteľnú stratu povrchovej vrstvy tvrdého zubného tkaniva. Výskyt erózie je však častý aj pri bulimikoch, ktorým zuby narúša ich vlastná žalúdočná kyselina. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Pridajte sa k predplatiteľom

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |