Denník N

Pitie ovocných čajov či čaju s citrónom zvyšuje riziko poškodenia zubov

Kyslé ovocné čaje škodia našim zubom. Foto – TASR/AP
Kyslé ovocné čaje škodia našim zubom. Foto – TASR/AP

Ak konzumujete kyslé nápoje – medzi nimi ovocné čaje a sladené nápoje – dvakrát denne medzi jedlami, budete mať až 11-násobne vyššiu šancu vzniku erózie zubov.

Obdobie zimných mesiacov sa často spája s popíjaním horúceho čaju. Okrem čierneho a zeleného čaju patrí medzi populárne voľby aj bylinkový výluh, ovocné čaje či zázvorový čaj s citrónom, ten najmä počas chrípkovej sezóny.

Aj keď majú čaje a bylinkové výluhy na naše zdravie pozitívne účinky, pitie ovocných a kyslých čajov predstavuje riziko pre naše zuby.

Podľa výsledkov výskumu britských vedcov, ktorý bol koncom februára uverejnený v žurnále British Dental Journal, predstavuje konzumácia kyslých horúcich tekutín a častá pomalá konzumácia ovocia riziko erózie zubov.

Zubná erózia zubný kaz

Pri zubnej erózii dochádza k poškodeniu zubov a spôsobujú ho kyseliny nebakteriálneho pôvodu. Tieto kyseliny pochádzajú z jedál a spôsobujú trvalú a nezvrátiteľnú stratu povrchovej vrstvy tvrdého zubného tkaniva. Výskyt erózie je však častý aj pri bulimikoch, ktorým zuby narúša ich vlastná žalúdočná kyselina. 

Na začiatku sa zubná erózia prejaví zmenou sfarbenia zubov a zmenami ich povrchu. Ak erózia pokračuje, dochádza až k odkrytiu zuboviny.

Veľkým problémom tohto typu poškodenia zubov je skutočnosť, že v začiatkoch nie je sprevádzané bolesťou. Z toho dôvodu je problematické včas ho diagnostikovať.

Stavba zuba: A – korunka, B – koreň; 1 – sklovina, 2 – zubovina, 3 – dreň, 4 – ďasná, 5 – cement, 6 – kosť, 7 – cieva, 8 – nerv. Foto – Wikimedia/cc

Nie iba čo, ale aj ako jeme

Nový výskum stavia na predošlej štúdii, v ktorej výskumníci porovnávali stravu 300 ľudí trpiacich eróziou zubov so stravou ľudí so zdravými zubami. Vzťah medzi eróziou a stravou však nebol jednoznačný a niektorí ľudia eróziou netrpeli ani v prípade, že ich strava obsahovala pomerne veľa zdrojov kyslých jedál a nápojov.

Ukázalo sa, že kľúčovým faktorom pri vzniku tohto poškodenia zubov je nielen typ stravy, ale aj spôsob jej konzumácie. Ako autori uverejnili v štúdii, ak napríklad konzumujeme kyslé nápoje – medzi nimi ovocné čaje a sladené nápoje – dvakrát denne medzi jedlami, budeme mať až 11-násobne vyššiu šancu vzniku erózie zubov. Ak si tieto nápoje doprajeme počas konzumácie jedla, toto riziko sa dvojnásobne zníži.

Ak sa navyše počas pitia týchto nápojov alebo konzumácie ovocia s jedlom v ústach hráte (prelievanie tekutiny v ústach pred prehltnutím či obhrýzanie ovocia namiesto rýchlej konzumácie), zvyšujete tým kontakt zubov s kyselinami, čím stúpa riziko vzniku zubnej erózie.

Riziko podľa výsledkov novej štúdie predstavujú nielen kyslé tekutiny, ale aj tuhá strava, napríklad kyslé uhorky, octom dochutené pokrmy či octové čipsy. Rovnako sa ukázalo, že nesladené a sladené nápoje mali na zuby rovnaký erozívny účinok.

Možná prevencia

Ako sa vyjadrila Saoirse O’Toole, hlavná autorka štúdie, v správe univerzity, „to, že je kyslá strava spojená so zubnou eróziou, je známy fakt. Naša štúdia však ukázala aj na vplyv spôsobu, ako kyslé pokrmy konzumujeme“.

V predošlom výskume sa pokúšali bojovať so zubnou eróziou s využitím vápnika alebo fluoridu. Tieto metódy – rovnako ako konzumácia mlieka a syra –, ktoré zvyšujú pH v ústnej dutine, dokázali zmierniť prebiehajúcu eróziu. Nejde však o riešenie zubnej erózie.

„Vzhľadom na rozmach zubnej erózie je dôležité, aby sme sa zamerali na prevenciu. Kľúčom v odďaľovaní erózie zubov môže byť práve zníženie príjmu kyslej stravy a tekutín,“ odporučila O’Toole.

Dostupné z doi: 10.1038/sj.bdj.2018.127

Teraz najčítanejšie