Denník N

Sex môže aj bolieť, zažila to väčšina žien. Dôvodom môže byť zápal, nádor, ale aj úzkosť

Viera Žilinčanová: Plač, Slovenská národná galéria, SNG. Zdroj: www.webumenia.sk
Viera Žilinčanová: Plač, Slovenská národná galéria, SNG. Zdroj: www.webumenia.sk

Bolestivý sex často nie je spôsobený veľkým penisom, ale zápalom či psychickými problémami ženy. Problémy majú aj ženy po pôrode. Ak sa bolesť opakuje, treba ísť k lekárovi.

Eva mala rada sex. Mala stáleho partnera, ale po asi roku ich vzťahu sa na spoločný sex prestala tešiť a začala sa ho báť. Pri styku často cítila bolesť. Neriešila ju, skôr sa snažila sexu vyhýbať s ospravedlnením, že je unavená. Podobné skúsenosti ako Eva má veľa žien.

Medzinárodné štatistiky, ktoré zverejnil denník New York Times, tvrdia, že 75 percent žien zažilo aspoň raz v živote bolestivý pohlavný styk. Sedem až 22 percent zažíva bolesť pri sexe opakovane. Na Slovensku dáta nemáme, ale odhaduje sa, že bolesť pri sexe aspoň raz zažila väčšina žien, opakovane ju zažíva 15 až 20 percent.

Aj keď je bolestivý sex, odborne dyspareunia, medzi ženami rozšírený a patrí medzi častejšie sexuálne dysfunkcie, nehovorí sa o tom.

Ak sa to žena odváži povedať svojim blízkym, častá reakcia je, že má partner zrejme veľký penis. Vo väčšine prípadov to nie je pravda a opakovaná bolesť môže upozorňovať na zdravotné alebo psychické problémy. Môže ísť o zápaly, ale aj nezhubný nádor na vaječníkoch.

Bolestivý sex zažíva až 45 percent žien počas menopauzy a opakuje sa u 60 percent žien, ktoré prekonali rakovinu. Častejší je aj po pôrode alebo pri dojčení.

Vyhýbajú sa sexu alebo trpia

„Ak je to raz či dvakrát za život, iste z toho nikto nebude robiť problém. Iná vec je, že mnohé ženy majú bolestivý pohlavný styk pravidelne, a to aj za podmienky, že ho s milovaným partnerom samy chcú,“ hovorí primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne Peter Kaščák. Ak sa bolesť opakuje, mali by ženy vyhľadať pomoc, ale u lekára a nie na internete, radí.

Ale len zhruba osem percent žien skutočne vyhľadá pomoc, hovorí prednosta gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Ružinove Jozef Záhumenský. Preto by podľa neho mali lekári aktívne pátrať a pýtať sa žien, či nezistia príznaky.

Ak nechcú o tom hovoriť s lekárom, pomôcť by im mohol psychológ či sexuológ, lebo práve psychické problémy sú veľmi častým dôvodom, prečo ženy cítia bolesť. „Stále je to pre mnohých tabu a berú to ako prejav slabosti,“ hovorí klinická psychologička, terapeutka sexuálnych dysfunkcií Eva Bernátová.

Na druhej strane, ak bolesť nespôsobujú psychologické problémy, môže ich vyvolať neriešenie bolestivého sexu. Ženy sa začnú sexu vyhýbať a podľa Záhumenského to môže viesť až k averzii. Niekedy to prejde až do fóbického strachu zo sexuálneho styku, čo je už úzkostná porucha, ktorá ohrozuje aj partnerský a rodinný život.

Ak o tom ženy prestanú komunikovať s partnerom alebo odborníkom, môže to viesť až k depresii či úzkostiam, hovorí psychologička Bernátová.

„V niektorých prípadoch to môže negatívne ovplyvniť aj pracovnú oblasť, kde sa prestanú koncentrovať a podávať výkon. V medziľudských vzťahoch môže byť vlastná frustrácia prenášaná napríklad ako hnev na iných ľudí,“ dodáva.

Na druhej strane sú ženy, ktoré chcú aj napriek bolesti partnera uspokojiť, aby si ho udržali, a zo sexuálneho styku sa stane pre ne utrpenie, vraví Kaščák, ktorý má pacientky, ktoré za ním chodia v snahe vyriešiť otázku bolestí pri sexe.

„Pohlavný život je pre väčšinu ľudí súčasťou celkového pocitu zdravia, šťastia a pohody. Ak je bolestivý, často narúša psychiku ženy zásadne. To, samozrejme, neznamená, že je žena chorá psychiatricky, avšak úplný pocit zdravia sa stráca,“ dodáva.

Často je to o psychike

Jedným z častých dôvodov bolestí pri sexe sú psychické problémy, hovorí Jandová, ktorá pracuje na gynekologicko-pôrodníckej klinike Univerzitnej nemocnice Bratislava. „Keďže pracujem na gynekológii, s týmto problémom sa stretávam častejšie, avšak väčšinou ide o riešiteľné problémy.“ Najčastejšie prichádzajú za ňou ženy po pôrode. Ale bolesti často cítia aj mladé ženy na začiatku sexuálneho života, ženy v prechode a po menopauze.

„Významnú rolu tu môže hrať aj nie celkom primeraná sexuálna výchova s negatívnym vzťahom k sexu, sexuálne zneužívanie, problémy vo vzťahu s odmietaním pohlavného styku z dôvodu sexuálnej averzie,“ hovorí Jandová.

Príčinou však môžu byť aj partnerské problémy, osobnosť ženy, ak má pocity menejcennosti, nedostatok sebadôvery či psychické stavy a poruchy ako depresia a pocity úzkosti, menuje psychologička Bernátová.

Čo spôsobuje bolesť

Bolesť však často spôsobujú zdravotné problémy ženy. Gynekológ Záhumenský vysvetľuje, že rôzne bolesti môžu poukazovať na rôzne ochorenia. Bolesť môže byť vonkajšia, ktorá je najčastejšia, ale aj vnútorná, keď ju žena cíti v podbrušku.

Okrem toho sa bolesti môžu vyskytnúť na začiatku pohlavného styku, počas neho, počas orgazmu alebo po orgazme.

„Príčinou vonkajšej dyspareunie je najčastejšie akútny zápal pošvy, ktorý keď sa prelieči, stav sa upraví,“ hovorí Záhumenský. Akútny zápal pošvy prekoná 75 percent žien. Ak je bolesť chronická, môže ju spôsobovať úzky pošvový vchod u mladých dievčat alebo jazvy po stehoch u žien po pôrode a atrofia u starších žien. „So zvyšujúcim sa vekom klesá hladina estrogénov. Dôsledkom týchto zmien je suchšia, podráždená a svrbivá pošva so stenčenou stenou,“ hovorí Bernátová.

Ak sú bolesti vo vnútri, v podbrušku, môže ich spôsobovať zápal krčka maternice alebo zápal celej maternice. „Vyskytujú sa často počas celého pohlavného styku,“ hovorí Záhumenský.

Bolestivý orgazmus majú tehotné ženy, ale aj ženy, ktoré majú myóm (teda nezhubný nádor), alebo ženy s endometriózou v stene maternice. Endometrióza je časté ochorenie, pri ktorom sa čiastočky sliznice maternice nachádzajú mimo maternice napríklad v svalovine, vo vajíčkovode alebo v iných orgánoch v tele. Ochorenie sa okrem bolestí pri sexe prejavuje aj bolestivým krvácaním počas menštruácie.

Práve endometrióza je podľa Kaščáka spolu s psychickými problémami najčastejším dôvodom, prečo žena zažíva pri sexe bolesť.

Hlbokú bolesť pri sexe môžu cítiť aj ženy s cystou na vaječníku. A problémy môžu mať aj ženy, ktoré zažili komplikovaný a ťažký pôrod.

Sex po pôrode nemusí byť bez problémov

Aj keď nie sú všeobecné dáta, údaje o bolestiach pri sexe máme na Slovensku zmapované aspoň u žien po pôrode. Gynekológ Záhumenský robil štúdiu Kvalita života žien v popôrodnom období a podľa nej takmer každá piata žena počas prvých šiestich mesiacov po pôrode pociťuje istý stupeň bolesti počas pohlavného styku. „Našťastie sa tento stav do roka väčšinou upraví,“ hovorí Záhumenský.

Častou príčinou je podľa neho aj dojčenie, keď sú potlačené ženské pohlavné hormóny a nedochádza k dokonalej lubrikácii pošvy.

Väčší problém nastáva, ak mala žena ťažký pôrod, pri ktorom ju museli zašiť či už po nástrihu, alebo natrhnutí. „Hojenie potrebuje svoj čas na úrovni fyzickej, pre veľa žien je však rovnako bolestivé a vyžadujúce čas hojenie sa po psychickej stránke,“ hovorí dula a psychologička Hana Celušáková.

Ženy tak majú obavy zo svojho vzhľadu, jazva býva dlho bolestivá aj v situáciách ako chôdza, sed, preto v nich často predstava sexuálneho styku vyvoláva obavy z bolesti, pocity neistoty, majú narušený sebaobraz, hovorí Celušáková.

Ak však bolesti trvajú dlhšie ako šestonedelie, mali by ženy vyhľadať pomoc. „Pretože tu ide hlavne o ženu, aby sa vo svojom tele cítila dobre a mohla si vychutnať aj túto časť života,“ hovorí psychologička Celušáková.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie