Denník N

SaS už nerieši drogy, už iba nadáva Smeru (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Choleva, Stach, Bezák a Korda vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Rodová rola je utváraná podľa rôznych sociálnych, kultúrnych, náboženských vplyvov a tradícií a je jednoznačne biologicky podmienená, teda pohlavím muža a ženy. Charakterizuje tradície, normy, zvyklosti postavenia mužov a žien v konkrétnej spoločnosti. Inak v moslimskej, inak v kresťanskej…  Istanbulský dohovor preto používa pojem rod (ako typ sociálnej roly) a rodovú rovnosť. A nie pohlavie a „pohlavnú rovnosť“.  A pokiaľ majú v koalícii aj v opozícii taký problém s textom dohovoru, že ho odmietajú ratifikovať, stačí oznámiť ministerke spravodlivosti, aby zbytočne nediskutovala a použili čl. 80 dohovoru – vypovedanie kedykoľvek prostredníctvom oznámenia generálnemu tajomníkovi Rady Európy. Dohovor nijako nespochybňuje rozdielnosť pohlaví, ani manželstvo muža a ženy, ani neumožňuje, aby si niekto vybral pohlavie. A opäť strašenie, boj, lebo „show must go on“.

Prešľap týždňa

Vyhlásený boj proti korupcii neprináša zlepšenia. Tak sa opäť treba porovnať – s umiestnením za Radičovej vlády. Áno, boli sme na tom zle aj vtedy. Ibaže umiestnenie v poradí krajín nie je možné porovnávať – meranie sa totiž zmenilo. Ale na účelné narábanie s jednotkami merania sme si už zvykli. Azda by bolo rozumnejšie sa zamyslieť, prečo prijaté legislatívne opatrenia neprinášajú výsledky.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť (dvoj)týždňa

Nasťa Kuzminová! V Pjongčangu bola naozaj úžasná a ako to už na Slovensku pri veľkých podujatiach býva – jeden skvelý športovec poslúži aj na zmazanie slabých výkonov iných olympionikov. Napríklad hokejistov, ktorí opäť raz vyhrali obligátne poučenie do budúcnosti. A u ktorých pred každým podujatím so slzou dojatia zaznamenávame každé ich pr…tie, aby po podujatí vstúpil do platnosti legendárny výrok niekdajšieho ruského premiéra Černomyrdina: „Mysleli sme to dobre a dopadlo to ako vždy.“

Podcenená udalosť

Rusi dopovali v curlingu a všetci sa s údivom pýtajú – načo? Akože načo? Zo zásady!

Prešľap týždňa

Podriadení predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej navrhli svoju zamestnávateľku na Cenu mesta Košíc, tá si ju v máji preberie z rúk primátora Košíc Richarda Rašiho, hoci má rozhodovať o jeho žiadosti vyhlásiť župné voľby za neplatné. Možno to do mája bude inak, no celá vec už teraz svedčí o tom, že (moje rodné) Košice ležia oveľa východnejšie, než som si doteraz myslel.

Citát týždňa        

Prezident by mal byť čo najstarší, aby bol pre štát čo najmenej nákladný. Nezabúdajme, že štát mu po konci funkcie platí nejaký dôchodok.“

Anton Hrnko, SNS

Žeby pokus o vtip? Neviem, ja som sa nezasmial. Pre mňa skôr vážny kandidát na titul cynická kravina roka.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Slovenská vláda, v ktorej majú sociálnodemokratická a centristická strana dohromady dvanásť z pätnástich kresiel, odmietla ratifikáciu Istanbulského dohovoru. Kleptokrati v nacionalistických kostýmoch s volebným výtlakom osem percent presadili svoje. A premiér pri tej príležitosti opäť raz neudržal svoje nutkanie kopnúť si do moslimov. A keď k tomu prirátame reakciu väčšiny parlamentnej opozície, tak to vyzerá, že na Slovensku máme len konzervatívne, konzervatívnejšie a fašistické strany. Teda, aby sme nezabudli, Progresívne Slovensko v čase písania tohto textu (deň po premiérovej tlačovke) malo na svojom webe ako najnovšiu správu výzvu na zverejnenie hodnotenia NATO a ostatným webovým výstupom strany Spolu bol článok o komunálnych voľbách.

Prešľap týždňa

SaS vstúpila do politiky ako strana, ktorá chce liberalizovať drogovú politiku. Medzičasom vo vedení zistili, že oveľa viac voličskej pozornosti získajú nadávaním na Smer. A tak keď sa na stole objavil zákon liberalizujúci drogovú politiku, odmietli ho a popri tom si zanadávali na Smer.

Citát týždňa 

„Andrej Danko neverí, že žije v štáte, v ktorom 30 percent mladých ľudí vyskúšalo drogu. Ja zas neverím, že žijem v štáte, kde je Andrej Danko predsedom parlamentu.“ 

Martin Shooty Šútovec

 

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente

Udalosť týždňa

Odštartoval Národný konvent o EÚ, séria podujatí, na ktorých sa naši najvyšší ústavní činitelia prihlásili k európskej orientácii Slovenska a ktoré budú pokračovať v regiónoch. Samozrejme, konvent nie je univerzálnym liekom na slabú a často pokrútenú informovanosť o EÚ, zato je to krok dobrým smerom. Cieľom je pripomenúť, prečo je dobré, že sme v EÚ, napríklad aj pripomenutím našej spoluzodpovednosti za jej stav, a zistiť, ako si to celé predstavujeme v budúcnosti. To je už náročnejšie, ako len hovoriť v heslách.

Prešľap týždňa

V okrese Poprad narazilo auto po šmyku do skupiny detí, z ktorých niektoré ostali ležať vážne zranené na ceste, vodič ušiel. V „diskusiách“ k tejto správe sme mali možnosť vidieť a čítať to najodpudivejšie, čo dokážu ľudia na internete vyprodukovať. „Bandy zasranov“ boli medzi tými najmiernejšími označeniami. Diskusia dosiahla takú primitívnu úroveň, že ju Polícia SR bola nútená ukončiť. Deti sa vracali zo školy domov po ceste, pri ktorej neexistuje chodník. To je inak v slušných krajinách riešiteľná situácia – existujú školské autobusy, alebo dokonca dezignovaný sprievodca, ktorý deti bezpečne odprevadí. My si však radšej dávkujeme rovnaký hejt ako v minulosti, kopírujeme presne tie isté situácie a vzorce, na ktoré pri historických oslavách každý rok znovu odprisahávame, že „nikdy viac“. Ak to nie je zrejmé, zrazené deti boli rómske.

​Citát týždňa

„Nie je nič lepšie ako Európska únia. Jednoducho nie je.“

Robert Fico

 

Radovan Choleva, politický konzultant

Udalosť týždňa

Najpozoruhodnejšou správou týždňa bol pád a následný vzostup biatlonistky Paulíny Fialkovej. Najprv v zmiešanej štafete naživo prežila to, čo sa väčšine športovcov prisní iba v tej najhoršej nočnej more – netrafila takmer žiaden terč a diskvalifikovali kvôli nej celý tím. Ruku na srdce, kto by sa po takomto hroznom zážitku postavil o dva dni znova na štart a rozbiehal tentoraz ženskú štafetu? Paulína to dokázala, a ešte aj so suverénne najlepším časom zo všetkých našich dievčat (o jednu minútu a 23 sekúnd lepším, ako mala Kuzminová). Keby mali toľko odvahy naši vládni politici, Slovensko by teraz nedebatovalo o tom, či prijať Istanbulský dohovor, ako si poradiť s mladými ľuďmi s jointom marihuany, či ako osádzať dvojjazyčné tabule… Ako napísal Rytmus na Instagrame, kľúčom k lepšiemu životu je prijať veci, ktorých sa bojíme.

Podcenená udalosť

Vládu treba tento týždeň aj pochváliť – schválila návrh zákona „zviera nie je vec“ z dielne ministerky poľnohospodárstva Gabriely Matečnej. Zvieratá už budú aj oficiálne brané ako vnímajúce a cítiace živé bytosti, čo významne zlepší vymáhanie práv v prípade ich týrania. Trvalo to desať rokov, kým sa úsilie Martina Poliačika, Zuzany Stanovej, Doroty Krákovej a ďalších pretavilo do tohto legislatívneho úspechu. Konečne sa potvrdí, že aj pes je len človek.

Mediálny prešľap

Eva Urbaníková, ktorá je niektorými ľuďmi označovaná za „spisovateľku“, sa zbavila svojho zadlženého vydavateľstva spôsobom, aký využil napríklad Ladislav Bašternák a ktorý ministerstvo spravodlivosti označilo za „špekulatívne zlúčenie firiem s cieľom zbaviť sa dlhov“. Vydávanie tzv. evitoviek, ktorých kvalita osciluje na úrovni sfušovaného leporela, prevzalo z neznámych dôvodov vydavateľstvo Mafra Slovakia. Verme však, že tieto náhodné zhluky slabík zmiznú z povrchu zemského rýchlejšie ako účtovné doklady ich autorky.

Citát týždňa

„Chýbalo mi isté sebavedomie.“

Radoslav Procházka

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Som si skoro istý, že väčšina ľudí ani netuší, čo to ten Istanbulský dohovor je za čudo. Spoločenstvá veriacich už niekoľko týždňov vedú masívnu kampaň za to, aby tento dokument náš parlament neratifikoval. Tvárou týchto protestov je charizmatický kňaz Marián Kuffa a treba povedať, že je to veľmi zdatný a presvedčivý rečník. Nechcem tu hodnotiť, či obavy veriacich sú opodstatnené. Zaujalo ma však vyhlásenie Roberta Fica, že tento dokument nikdy, ale nikdy nedovolí poslať do Národnej rady na ratifikáciu, a zároveň jedným dychom dodal, že tie dobré ustanovenia prenesieme do našej legislatívy. Pýtam sa, čo mu bráni v tom, aby podpis pod dohovorom odvolal a vyhol sa tak postoju, podľa ktorého si želá, aby bol sýty aj vlk a aj ovca zostala celá.

Prešľap týždňa

Keď ma pred niekoľkými rokmi prišli navštíviť kolegovia z jednej súkromnej českej televízie, tak som s hrôzou zistil, že sa im v batožine povaľujú malé balíčky marihuany. Nechceli mi veriť, že na Slovensku by sa za to mohli na niekoľko rokov dostať do väzenia. Odporučil som im všetko spláchnuť do záchoda. Moju radu neposlúchli a marihuanu si nechali. Po toľkých rokoch sa môžem priznať, že sa mi snívalo o tom, ako mi do bytu vtrhlo policajné komando a ja, spolu s mojimi priateľmi, putujem do väzenia. Hovorím to preto, že sa mi zdá celkom neadekvátne, aby sme za podobné malé priestupky aj naďalej trestali našich občanov.

Podcenená udalosť

Sýria je síce ďaleko, ale to, že tam boje stále neutíchajú, bude mať vplyv aj na naše životy. Napätie, ktoré sa tam hromadí, v sebe nesie potenciál vzniku veľkého vojnového konfliktu. Už teraz sa tam vedie zástupná vojna medzi USA a Ruskom, Sýriou a Tureckom a do konfliktu vstupuje aj Izrael. Treba sa modliť, aby sa situácia nakoniec predsa len upokojila.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie