Denník N

Kuzminová po návrate na Slovensko: Mám to tu komu odovzdať, keď raz skončím

Kuzminová neuviedla, či po sezóne ukončí kariéru. Sústredí sa na preteky Svetového pohára, ktoré ju čakajú už o pár dní.

Anastasia Kuzminová je späť na Slovensku. Z Pjongčangu cestovala do Bratislavy 27 hodín, krátko po príchode ochotne odpovedala na otázky novinárov a následne nasadla za volant auta, aby ho odšoférovala domov do Banskej Bystrice.

Aj to potvrdzuje, že Kuzminová je maximalistkou – v živote aj v športe. V Pjongčangu sa neuspokojila s dvomi striebornými medailami a v posledných individuálnych pretekoch získala zlato.

„Keď som pri dvoch druhých miestach stála na stupni víťazov, zakaždým som sa pozrela hore a videla som, ako je naša vlajka tesne pod vrcholom. Tak som ju chcela dostať úplne hore,“ povedala.

Kuzminová má po hrách v Pjongčangu z individuálnych disciplín celkovo tri zlaté a tri strieborné olympijské medaily, čo je medzi biatlonistkami rekordom.

Ďalšie preteky už o pár dní

Po olympiáde si Kuzminová dlho neoddýchne, keďže už o dva týždne ju čakajú preteky Svetového pohára, v ktorom má šancu zabojovať o celkové víťazstvo. Aktuálne je na druhej priečke, na Fínku Kaisu Mäkäräinenovú stráca 15 bodov.

„Škoda, že sa do výsledkov Svetového pohára neráta olympiáda,“ vravela Kuzminová. „Pre mňa je však dobrým signálom to, že počas všetkých mojich súťaží som mala najrýchlejšie bežecké časy. Som odhodlaná zabojovať o celkové víťazstvo.“

Aktuálne poradie Svetového pohára. Zdroj – biathlonworld.com

Vo Svetovom pohári sú na programe ešte tri podujatia a celkovo sedem individuálnych pretekov. Víťazka každých pretekov získa do celkového hodnotenia 60 bodov.

V dňoch 9. a 11. marca sú na programe preteky vo fínskom Kontiolahti. O týždeň neskôr, v dňoch 15. a 18. marca, budú biatlonistky súťažiť v Holmenkollene a sezónu v Svetovom pohári uzavrú troje pretekov od 23. do 25. marca v ruskom Ťumeni – rodnom meste Anastasie Kuzminovej.

Zostávajúce individuálne preteky žien v aktuálnej sezóne Svetového pohára.

Hovoriť o konci je predčasné

Keďže 33-ročná slovenská biatlonistka počas olympiády naznačila koniec kariéry, nie je vylúčené, že ju uzavrie už tento rok práve vo svojom rodisku. Kuzminová však podobné úvahy označila za predčasné.

„Moje ciele nie sú postavené na tom, aby som bola úspešná len v Ťumeni. V každých pretekoch sa musím snažiť, aby som získala čo najviac bodov,“ dodala.

Mám to tu komu odovzdať

Kuzminová pri návrate na Slovensko vyzdvihla aj výkony ostatných slovenských biatlonistiek na olympiáde v Pjongčangu. „To sú tie dievčatá, ktorým to budem môcť pokojne odovzdať, keď raz skončím s biatlonom,“ povedala o sestrách Fialkových a Terézii Poliakovej.

„Chcela by som pochváliť naše dievčatá, ktoré už sú v biatlone a vďaka ktorým sa podaril veľmi pekný výsledok v štafete. Myslím si, že dnes nejde len o moje medaily, ale aj piate miesto je veľmi kvalitné a je to krásny výsledok,“ povedala Kuzminová.

Kuzminová pred novinármi pri návrate na Slovensko. Foto N – Peter Kováč

„Som veľmi rada aj za Paulínu Fialkovú, že po nepríjemnej situácii, ktorá nastala v zmiešanej štafete, ukázala, že je silná športovkyňa. Vzchopila sa a ukázala, čo je v nej.

Takisto som neskutočne rada, že Tereza Poliaková predviedla svoj najlepší výkon práve v štafete. Počas celej sezóny mala problémy sa zaradiť medzi najlepších, ale tu išla neskutočne. A takisto Ivona Fialková finišovala na krásnej pozícii,“ uzavrela Kuzminová.

Svojim nasledovníčkam, ktoré len začínajú s biatlonom, odkázala, aby sa nebáli a verili si. „Nech idú do toho s vedomím, že šport prináša krásne zážitky, no býva aj smolný. Ale práve tá smola nás posúva dopredu a učí nás aj v živote prekonávať nepríjemné situácie. Učí nás to byť silnejší.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie