Denník N

Zlato z Pjongčangu má aj bývalá príslušníčka KGB (štyri bizarné príbehy z olympiády)

Zimnej olympiáde v Pjongčangu možno vyčítať množstvo nedostatkov, no treba uznať, že o zaujímavé príbehy nebola núdza.

Darja Domračevová (Bielorusko, biatlon)

Darja Domračevová bola biatlonovou legendou ešte pred Pjongčangom. K zlatým trom medailám zo Soči pridala tento rok aj bronz a nečakane aj zlato v ženskej štafete. Má tak unikátnu zbierku piatich medailí z rôznych disciplín.

Obdobie medzi dvomi olympiádami však pre bieloruskú športovkyňu nebolo jednoduché. V júli 2015 jej diagnostikovali mononukleózu, pre ktorú vynechala celú sezónu. Už vtedy sa šepkalo, že randí s najlepším biatlonistom všetkých čias. Ole Einar Bjørndalen to nečakane potvrdil v apríli 2016 a zároveň prezradil, že s partnerkou čakajú dieťa.

Dcérka Xenia sa im narodila začiatkom októbra a netrvalo ani mesiac, kým sa Domračevová vrátila k tréningu. Vtedy už médiami kolovala informácia, že biatlonistka pôsobila v KGB, dokonca dosiahla hodnosť poručíčky. V Bielorusku je to však normálne.

Novinár Ales Putilo pre ruský server Meduza povedal, že každý šéf KGB zároveň vedie biatlonovú federáciu. „Na tom, že je Domračevová súčasťou KGB, nie je nič prekvapujúce. Neznamená to, že členovia reprezentačného tímu sú zároveň špiónmi. Počas kariéry sú jednoducho zamestnancami štátu a zabezpečuje ich KGB.“

„Podobne, ako majú v Nórsku štipendium od nórskeho olympijského výboru, ja som ho dostávala od ministerstva vnútra,“ vysvetlila Domračevová a zdôraznila, že pre KGB nikdy nevykonávala žiadne politické úlohy.

Hovorca bieloruskej KGB Dzmitryj Pabiaržyn pred dvomi rokmi potvrdil, že biatlonová hviezda už nie je súčasťou tajnej služby. Odišla z nej po úspešnej olympiáde v Soči.

Domračevová však nie je len výborná biatlonistka, uživila by sa zrejme aj ako filmárka. Pred olympiádou vo Vancouveri nahrala stovky hodín materiálu, z ktorého neskôr zostrihala 50-minútový film.

Foto – TASR/AP

Ester Ledecká (ČR, snoubording, alpské lyžovanie)

Azda o nikom sa v priebehu olympiády nepísalo toľko ako o Češke Ester Ledeckej. Nielenže ako prvá pokúšala šťastie v dvoch rôznych športoch, ona v oboch z nich získala zlatú medailu. Najmä na lyžiarsku zo super-G sa bude spomínať ešte roky. Dvadsaťdvaročná športovkyňa vyhlásila, že chce naďalej súťažiť na lyžiach aj na snouborde: „Pokiaľ ma to bude baviť, budem sa venovať obom disciplínam. Verím, že sa tým aj dobre uživím.“

Podobne všestranný bol asi len Američan Walter Winans, ktorý na štokholmskej olympiáde v roku 1912 získal dve medaily – striebornú v streľbe a zlatú v sochárstve. Áno, čítate správne, do roku 1948 sa medaily udeľovali aj vo viacerých umeleckých disciplínach. Okrem sochárstva aj v architektúre, literatúre, hudbe či maľovaní.

Ledecká prišla aj na svoju druhú víťaznú tlačovku s lyžiarskymi okuliarmi na očiach. V prvom prípade nimi ospravedlňovala, že nie je namaľovaná, druhý raz tiež ponúkla svojské vysvetlenie. „Každý nemusí vedieť, kam pozerám. Je o mne celkom známe, že zazerám na všetko možné. Som jednoducho trochu ‚mimoň‘, to len, aby vám to neprišlo neslušné,“ povedala.

Viaceré príhody, ktorými členovia jej tímu zásobujú novinárov, dokazujú, že Ester Ledecká „mimoň“ naozaj je. Spať chodí už „po večerníčku“, neustále sa stráca, jej životnou láskou je lyžiar Marcel Hirscher, ktorý o tom ani nevie a navyše je zadaný. I keď – spevák Bryan Adams má predsa len prednosť: „Hirschera mám skôr ako zadné vrátka, ktoré nebude treba otvoriť, pretože Bryan povie áno a budeme spolu až do smrti.“

Tomáš Poláček, redaktor magazínu Reportér, vlani napísal reportáž, ako strávil s lyžiarkou a jej tímom pár dní v Taliansku. Pred pretekmi sa toho veľa od Ester nedozvedel, ignorovala ho rovnako ako celý okolitý svet. Pri žrebovaní štartových čísel sa zasnívala až tak, že si neuvedomila, že miestne školáčky predvádzajú nacvičenú choreografiu.

„V prvej chvíli si myslí, že vedľa nej začali tancovať ostatné pretekárky, a pretože im nechce kaziť predstavenie, pridá sa niekoľkými krúživými kreáciami, ale postupne jej dochádza, že ide o detské číslo, a preto sa v rámci možností rytmickým krokom pokúša z móla vycúvať,“ spomína Poláček.

Po pretekoch už bola Ester zhovorčivejšia: „Maléry sa mi stávajú tak často, že už z nich dokážem vykorčuľovať. Viete, ja sa celkom rada smejem, ale zaujímavé je, že najčastejšie sama zo seba. Nikto smiešnejší v mojom okolí totiž nie je.“

Zdá sa, že na podobné maléry sú u Ledeckých už zvyknutí. V Pjongčangu prišla na finálovú jazdu s nesprávnym číslom a narobila svojmu tímu ďalšie starosti. „Takéto krízy zvládajú dobre. Mamka s fyzioterapeutom sa vybrali hľadať číslo k nám na hotel a nakoniec sa našlo v nejakom batohu. Ja mám tých batohov strašne veľa a všetky sú červené,“ povedala Ledecká. Po medailovom ceremoniáli ešte stihla prezradiť, že otec jej stále nezložil sľúbenú pesničku: „Dúfam, že nehovoril len tak do vetra.“

Ester Ledecká. Foto – TASR/AP

Hanna Öbergová (Švédsko, biatlon)

Nestáva sa často, aby sa tlačová konferencia s olympijskou víťazkou začínala otázkou „kto ste?“. Po senzačnej výhre švédskej biatlonistky Hanny Öbergovej to inak nešlo. Keď jej meno zadáte do internetového vyhľadávača, vyskočia na vás fotky populárnej švédskej fitnesky, tvár novej biatlonovej hviezdy sa objaví až oveľa nižšie.

Hanna Öbergová preto novinárom poslušne odpovedala: „Mám dvadsaťdva rokov, v minulej sezóne som debutovala v Svetovom pohári a na majstrovstvách sveta, rok predtým som získala dve zlaté medaily na juniorskom šampionáte a odvtedy som v pretekoch štyri nuly nenastrieľala.“ To, že pred malou chvíľou senzačne vyhrala najťažšiu spomedzi biatlonových disciplín, individuálne preteky na 15 kilometrov, už pripomínať nemusela.

Len vlani začala Öbergová nakúkať do Svetového pohára, stala sa nováčikom roka a párkrát sa ocitla v elitnej desiatke. V Pjongčangu však upútala výbornou streľbou a po dobrých bežeckých výkonoch sa dostala do najlepšej desiatky v každých z individuálnych pretekov. Keď už sa zdalo, že ako čerstvá olympijská víťazka nemá čím prekvapiť, vytiahla čistou streľbou švédsku ženskú štafetu na nečakanú striebornú priečku.

Ďalší mladý Švéd Sebastian Samuelsson skončil v stíhacích pretekoch druhý a spolu s kolegami ovládol aj mužskú štafetu. Za týmto pozoruhodným vzostupom odborníci vidia prácu nemeckého trénera Wolfganga Pichlera.

Toho by ste však v Pjongčangu hľadali márne. V minulosti spolupracoval s diskvalifikovanými ruskými biatlonistkami a nedostal tak od olympijského výboru akreditáciu. Vyhlásil, že je obeťou komplotu, no ani po odvolaní ho do dejiska olympiády nepustili. „Veľa pre nás znamená. Dáva nám dosť do tela, ale bez neho by som na tom nikdy nebola bežecky tak dobre ako teraz,“ povedala Öbergová.

Öbergová (uprostred). Foto – TASR

Alina Zagitovová (Rusko, krasokorčuľovanie)

Olympijskí športovci z Ruska sa na prvú zlatú medailu poriadne načakali. Až dva dni pred koncom olympiády ju vybojovala najmladšia členka výpravy, 15-ročná krasokorčuliarka Alina Zagitovová. V histórii sa medzi jednotlivcami objavili iba dve mladšie víťazky, tiež krasokorčuliarky.

V Pjongčangu sa očakával tesný súboj medzi Zagitovovou a jej tréningovou partnerkou Jevgeniou Medvedevovou. Dlhý program oboch pretekárok rozhodcovia odmenili rovnakým počtom bodov, rozhodovalo hodnotenie krátkeho programu. V ňom bola úspešnejšia Zagitovová, ktorá všetky náročné prvky zaradila do druhej polovice jazdy. Športovkyne vtedy bývajú unavenejšie, skoky sú hodnotené vyšším skóre.

Americká krasokorčuliarka Tara Lipinská mladú víťazku v rozhovore pre agentúru TASS pochválila, povedala o nej, že už desať rokov korčuľuje, akoby bola profesionálka, a prirovnala ju k americkému vizionárovi Elonovi Muskovi: „Zagitovová je Elon Musk krasokorčuľovania. Dáva si ciele, ktoré nikdy nikto nedosiahol, a potom to dokáže. Všetko robí lepšie a rýchlejšie než ktokoľvek iný na svete.“

S výsledkom sa však nestotožňovali všetci fanúšikovia. Na sociálnych sieťach sa púšťali do hodnotení, prevládal názor, že Zagitovová je síce lepšia skokanka, ale jej jazda nebola taká plynulá a elegantná ako tá Medvedevovej.

Denník USA Today dokonca napísal, že „vyhrala nesprávna Ruska“. Kritiku si neodpustila ani americká krasokorčuliarka Ashley Wagnerová: „Iba márnila čas na začiatku a potom to v druhej polovici odskákala. Chápem, že to systém umožňuje, no krasokorčuľovanie je o niečom inom.“

Zdá sa, že kamarátstvo dvoch Rusiek to neovplyvnilo. Skúsenejšia Medvedevová dokonca mladšej kolegyni pomáhala s rozhovormi. „Ďakujeme nášmu pánovi prezidentovi Putinovi za ohromné úsilie, ktoré vynaložil, aby sme tu mohli štartovať,“ povedali po pretekoch ruskej televízii.

S ruským prezidentom Zagitovovú spája ešte jedna zaujímavosť. Pre oficiálny olympijský web uviedla, že krstné meno dostala podľa gymnastky Aliny Kabajevovej, Putinovej údajnej priateľky. „Rodičia mi meno nedali hneď, až keď som mala jeden rok. V televízii sledovali gymnastiku a práve súťažila Alina Kabajevová. Pozreli sa jeden na druhého a rozhodli sa dať mi toto meno – Alina.“

Zagitovová. Foto – TASR/AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie