Denník N

Ledecká sa zapísala do histórie, po výhre na lyžiach triumfovala aj na snouborde

Foto – AP
Foto – AP

Kým Ledeckej víťazstvo na lyžiach bolo prekvapením, na snouborde bola Češka hlavnou favoritkou na výhru.

Češka Ester Ledecká vyhrala po lyžiarskom Super-G aj paralelný slalom snoubordistiek. Ako prvá športovkyňa v histórii získala na zimnej olympiáde zlato v dvoch odlišných športových odvetviach.

Kým Ledeckej víťazstvo na lyžiach bolo prekvapením, na snouborde bola Češka hlavnou favoritkou na výhru.

Jasná líderka Svetového pohára potvrdila svoju pozíciu už víťazstvom v kvalifikácii a následne presvedčivo vyhrala aj osemfinále, štvrťfinále, semifinále a takisto finále.

V ňom Ledecká porazila Nemku Selinu Jörgovú. Bronzovú medailu si v Snehovom parku Phoenix vyjazdila ďalšia Nemka Ramona Theresia Hofmeisterová. Jej súperka v malom finále Alena Zavarzinová z tímu OŠR v polovici jazdy spadla a prišla o šancu bojovať o pódium.

„Pravdupovediac, dnes som sa cítila najlepšie za uplynulý týždeň. Bola som sebavedomá a nervozitu som vôbec nepociťovala. Od kvalifikácie som mala pocit, že tu som doma. Aj keď nebolo vôbec jednoduché vymeniť lyže za snoubord. Musela som poriadne potrénovať a som rada, že to takto úžasne vyšlo,“ povedala pre portál idnes.cz dvojnásobná olympijská víťazka z Pjongčangu.

Ledecká sa zapísala do histórie už tým, že sa ako prvý športovec na ZOH postavila na štart na lyžiach aj snouborde.

„Mám z toho obrovskú radosť. Musím sa poďakovať všetkým, ktorí sa o mňa starajú, celému tímu. Ja už len jazdím z kopca,“ povedala Ledecká v rozhovore pre Českú televíziu.

Dvojnásobnú olympijskú šampiónku čaká po návrate z Pjongčangu privítanie na Staromestskom námestí v Prahe. „Dopočula som sa, že sa zídeme na Staromáku. Zatiaľ neviem kedy, ale určite tam budem, tak príďte!“ vyzvala Čechov.

Paralelný obrovský slalom – ženy: 1. Ester Ledecká (ČR); 2. Selina Jörgová; 3. Ramona Theresia Hofmeisterová (obe Nem.); 4. Alena Zavarzinová (OŠR); 5. Tomoka Takeučiová (Jap.); 6. Julie Zoggová (Švajč.); 7. Daniela Ulbingová; 8. Ina Meschiková (obe Rak.); 9. Carolin Langenhorstová (Nem.); 10. Milena Bykovová (OŠR)

Veľké finále: Ledecká – Jörgová (+0,46)

Malé finále: Hofmeisterová – Zavarzinová (+4,07)

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zimné olympijské hry

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie