Denník N

7 dobrých správ: V Lučenci majú prvú vodičku autobusu

Michaela Sviteková. Foto – sadlc.sk
Michaela Sviteková. Foto – sadlc.sk

Čínski vojaci vymenili zbrane za lopaty, v banskobystrickej nemocnici dostanú pacienti štartovací balíček a vo Zvolene otvoria kostolnú vežu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Čínski vojaci zalesňujú krajinu

Vojaci Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády sadia stromy. Ich cieľom je do konca roka zalesniť plochu 84-tisíc kilometrov štvorcových v severočínskej provincii, ktorá obklopuje Peking a je výrazne znečistená smogom. Podľa Asia Times na tom pracuje okolo 60-tisíc vojakov a policajtov.

Čína má podobné plány na nasledujúcich desať rokov. Do roku 2020 chce krajina zvýšiť zalesnenosť o najmenej dve percentá, do roku 2035 o ďalšie štyri.

„Firmy, organizácie a nadšenci, ktorí sa špecializujú na ekologickú prácu – všetci sú vítaní, aby sa zapojili do obrovského ekologického plánu,“ cituje Independent Čanga Ťien-lunga z Čínskej štátnej správy lesného hospodárstva.

2. Iránsky orchester dirigovala žena

Iránka Nezhat Amiri je dirigentkou viac ako 38 rokov. Pred publikum sa však s dirigentskou paličkou postavila menej ako desaťkrát.

„Od začiatku som plávala proti prúdu – nevystupovala som na verejnosti, spoločnosť mi nijako nepomohla, aby som rozvíjala svoje schopnosti, a vládnuci režim sa mi otočil chrbtom,“ povedala 57-ročná Amiri pre denník Guardian. „Ale stále to robím, ukazujem, že existujú cesty, vždy budú existovať.“

Amiri sa to minulý mesiac podarilo, keď vystúpila so 71-členným orchestrom v koncertnej sále v Teheráne, a tak prelomila spoločenské tabu v Iráne. Navyše tvorili spevácky zbor rovnako ako orchester takmer z polovice ženy, čo je v islamskej republike výnimočné.

3. Pacienti v Bystrici dostanú štartovací balíček

Pacienti pri príjme do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici dostanú takzvaný štartovací balíček. Ide o balík základných potrieb ako toaletný papier, jednorazový príbor a hygienické vreckovky.

„Základný balíček má pacientovi uľahčiť pobyt počas hospitalizácie a zvýšiť jeho komfort,“ povedala pre agentúru SITA generálna riaditeľka fakultnej nemocnice Miriam Lapuníková.

Nemocnica odštartovala tento projekt v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva a s úradom podpredsedu vlády. Nákup balíčkov financuje zatiaľ nemocnica zo svojej podnikateľskej činnosti.

Prvé základné balíčky dostali pacienti 21. februára. Do roku 2018 by nemocnica mala zakúpiť 36-tisíc balíčkov, čo predstavuje predpokladaný počet hospitalizácii do konca tohto roka.

Ak sa tento projekt osvedčí, aplikujú ho aj v iných nemocniciach.

Foto N – Tomáš Benedikovič

4. V Lučenci majú prvú vodičku

Michaela Sviteková jazdí na prímestskej linke v Lučenci. Denne najazdí viac ako dvesto kilometrov.

„Mne sa stále páčilo robiť niečo iné, nielen ženské, kde by mohli vyniknúť aj ženy, nielen chlapi,“ povedala pre RTVS.

V hromadnej doprave v okresoch Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca jazdí viac ako 220 vodičov. Sviteková je prvá a zároveň jediná žena. Pochvaľujú si ju cestujúci aj kolegovia.

Ďalšie dve ženy jazdia aj v autobusoch SAD Zvolen – jedná jazdí v Brezne, druhá v Žiari nad Hronom.

„Baví ma šoférovanie, autobusy, veľké stroje,“ povedala vodička autobusu Jana Ivanová z MHD v Žiari nad Hronom. „Keď som začínala a otvorila som dvere, jeden sa ma spýtal: ‚A šoférovať idete vy?‘ Stretávam sa však s pozitívnymi reakciami.“

Na Slovensku pracuje v pozícii vodičky MHD 54 žien. Záujem o túto prácu medzi ženami stále rastie aj pre dobré finančné ohodnotenie.

Michaela Sviteková. Foto – sadlc.sk

5. Otvoria zvolenskú vežu

Nadšenec veží a zvonov Ján Čierny chce sprístupniť verejnosti zvolenskú vežu zo 16. storočia. Doteraz bola otvorená len počas mimoriadnych podujatí.

„Boli sme v Bretónsku na dovolenke a pozerali sme z kostolnej veže na krásnu krajinu a more. Vtedy mi napadlo, že kostolnú vežu aj balkón na veži máme aj u nás na námestí vo Zvolene, a tam skrsla myšlienka urobiť niečo podobné aj u nás doma,“ povedal Čierny pre RTVS.

Rekonštrukciu podporila miestna farnosť aj mesto, ktoré prispelo finančnou podporou vo výške 20-tisíc eur.

Zatiaľ obnovili 27 z celkovo 91 schodov, vymenili zábradlie a kríž na veži. Ukázalo sa však, že schody sú zodraté a majú praskliny. Rekonštrukcia si preto vyžiada viac peňazí, ako sa pôvodne predpokladalo.

Mesto spolu s cirkevným zborom zorganizovalo zbierku na chýbajúce financie, aby vežu mohli v máji otvoriť pre verejnosť.

Rímskokatolícky kostol sv. Alžbety vo Zvolene. Foto – Wikimedia

6. Maďari chcú opravovať kaštieľ pri Trebišove

Maďarská vláda venuje viac ako päť miliónov eur na rekonštrukciu kaštieľa v obci Borša v okrese Trebišov. V kaštieli sa narodil František Rákoci II., ktorý bol sedmohradským kniežaťom a vodcom posledného protihabsburského povstania.

„Do konca júna bude vypracovaný realizačný projekt na rekonštrukciu,“ povedala pre Trend starostka obce Anna Tünde Vargová.

Rekonštrukcia kaštieľa zo 16. storočia prebehne v dvoch etapách. Počas prvej sa opraví strecha, vonkajšia fasáda a časť vnútorných priestorov.

„Realizačný projekt bude zahŕňať sedem pamätných izieb, dve konferenčné sály, sobášnu sieň, tri dobové dielničky a ďalšiu miestnosť na výstavy. V zadnej časti kaštieľa sa plánujú reštauračné priestory a priestory na ubytovanie,“ uviedla starostka.

Rákociho kaštieľ v Borši. Foto – Wikimedia

7. Módna značka Burberry podporila LGBT

Britská značka, ktorá sa preslávila kabátmi pre staršie dámy, podporila LGBT komunitu. Ku svojim klasickým pásom v čiernej, bielej a červenej farbe na pieskovom podklade pridala dúhový pruh. Takto chce vyjadriť podporu gayom, lesbám, bisexuálom aj transgender osobám.

„Moja posledná kolekcia pre Burberry je venovaná podpore niekoľkých najlepších a najpríkladnejších organizácií, ktoré podporujú LGBT mládež po celom svete. Nikdy nebol lepší čas povedať svetu, že v rôznorodosti je podstata našej sily a tvorivosti,“ povedal podľa BBC riaditeľ značky Christopher Bailey, ktorý ohlásil odchod zo svojho postu.

Výťažok z kolekcie módny dom venuje trom organizáciám, ktoré pomáhajú LGBT komunite.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie