Denník N

Figeľ alebo veritelia Váhostavu? Smer sa motá, o čom skôr rokovať

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vládni poslanci najprv začali jednať o zmenách pre živnostníkov, potom malo prioritu odvolanie Figeľa. Od utorka to má byť zase naopak.

Smer nemá jasno, čo chce docieliť skôr. Novelu Obchodného zákonníka, aby pomohli veriteľom Váhostavu, alebo odvolanie podpredsedu Národnej rady Jána Figeľa (KDH), ktorého vinia z nízkych cien diaľníc a problémov živnostníkov.

V Národnej rade najprv začalo rokovanie, týkajúce sa zmien pri reštrukturalizáciách podnikov, ktoré na tlačovej konferencii ohlásil premiér Robert Fico. Už vtedy vládna strana zmätkovala. Najprv sľúbila, že malí dodávatelia by mali získať 40 percent svojich pohľadávok, po necelom dni svoj návrh zmenila a začala hovoriť o minimálne päťdesiatich percentách.

Potom však Smer tento bod odsunul a rozhodol sa, že prioritu má odvolanie Figeľa. Parlament o ňom rokuje už tretí deň a hlasovať o ňom sa nebude ani dnes. Opozičný poslanec Alojz Hlina navrhol, aby o Figeľovi hlasovali v utorok ráno o deviatej, parlament však nebol uznášaniaschopný a jeho návrh neprijal.

Šéf parlamentu Pellegrini následne na tlačovej konferencii ohlásil, že v utorok sa opäť bude rokovať o zmenách v zákonoch, toto rozhodnutie privítal aj premiér Fico.

Pellegrini povedal, že sa tak rozhodol pre dlhú debatu k odvolávaniu, ktorá podľa neho „nepatrí ani do krčmy štvrtej cenovej kategórie.“

Aby sa zmeny v Obchodnom zákonníku týkali aj Váhostavu, musia byť prijaté do 30. apríla. Smer zákon schvaľuje na poslednú chvíľu a prezidentovi Kiskovi nezostane ani zákonná lehota 15 dní, aby ho posúdil a následne podpísal. Smer už teraz hovorí, že ak ho nepodpíše hneď, bude jeho vina, ak zmeny nebudú platiť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie