Denník N

Rusi testujú v Sýrii najmodernejšiu stealth stíhačku Su-57. Neohrozuje nás, tvrdí Pentagon

Najmodernejšia ruská stealth stíhačka Su-57. Zatiaľ ešte len v testovacej fáze. Foto – Suchoj
Najmodernejšia ruská stealth stíhačka Su-57. Zatiaľ ešte len v testovacej fáze. Foto – Suchoj

Nasadenie ruskej stíhačky piatej generácie je podľa expertov reklamou na nový stroj, ale aj snahou predviesť sa, že majú vzdušný priestor pod kontrolou.

Odkedy ruská armáda vstúpila do vojny v Sýrii na strane Baššára Asada, veľa sa hovorí aj o jej vedľajšom zámere. Otestovať si svoju novú vojenskú techniku priamo v teréne a poprípade jej aj urobiť reklamu pre svojich klientov.

Najnovšie izraelský satelit potvrdil to, o čom sa špekulovalo už dlhšie. Rusi začali v Sýrii lietať aj so svojím najnovším strojom – stealth stíhacím lietadlom Suchoj Su-57. Ide o prvé ruské lietadlo piatej generácie.

Izraelský satelitný operátor iSi nafotil dve také lietadlá na ruskej leteckej základni Chmejmím v Sýrii. „Podľa všetkého ešte nie sú plne funkčné a Rusko, zdá sa, využíva Sýriu ako ihrisko na testovanie svojho lietadla,“ napísal izraelský denník Haarec.

Na tej istej základni ich ako prvý zbadal aj sýrsky pozorovateľ Wael Husajni.

Napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin ešte koncom minulého roka hovoril o tom, že ruské jednotky pomaly odchádzajú zo Sýrie, Rusko v poslednom období svoju prítomnosť v Sýrii ešte posilnilo viacerými bojovými lietadlami a stíhačkami. Okrem stíhačiek Su-57 mali pribudnúť aj Su-35 a Su-25. Na mieste tiež majú výzvedné lietadlo A-50U. Nedávno Rusom zostrelili stroj Su-25 a mnohí ruskí žoldnieri údajne zahynuli alebo utrpeli zranenia po nevydarenom útoku na rafinériu.

Čím je teda lietadlo Su-57, pôvodne označované ako T-50, zaujímavé?

Prvý ruský stealth

Ide o prvé lietadlo typu stealth so zníženým radarovým odrazom, takže je ťažšie zachytiteľné radarom. Malo by prekonávať nadzvukovú rýchlosť aj bez prídavného spaľovania a je mimoriadne obratné. Maximálna rýchlosť lietadla je 2600 kilometrov za hodinu a dolet by malo mať 5500 kilometrov.

Jednomiestna stealth stíhačka Su-57

Dĺžka: 19,8 metra

Rozpätie: 19,8 m

Výška: 4,74

Hmotnosť: 18 ton

Zásoba paliva: 10300 kg

Maximálna rýchlosť: 2600 km/h

Dolet: 5500 km

Dostup: 20 000 m

Prvé práce na lietadle sa podľa ruského servera Meduza začali v roku 2002. Oficiálne by prvých 12 lietadiel mali uviesť do prevádzky na budúci rok a postupne by mali nahradiť staršie typy Su-27 a Mig-29. Experti ich prirovnávajú najmä k americkým strojom F-22 a F-35, sú však skeptickí v tom, či dosiahnu až takej úrovne.

Podľa ruského denníka Vedomosti má Rusko zatiaľ hotových desať exemplárov novej stíhačky.

„Nasadenie týchto nových lietadiel spolu s lietajúcim radarom A-50U môže naznačiť nielen želanie otestovať najnovšie lietadlo v bojových podmienkach, ale aj demonštráciu ruských úmyslov v súvislosti s operáciou sýrskych vládnych jednotiek na predmestí Damasku vo východnej Ghúte,“ napísali Vedomosti.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch označila Rusko sa spoluvinníka masakra v oblasti, ktorý si za týždeň vyžiadal vyše 500 obetí. Po tlaku svetových lídrov nakoniec Moskva podporila rezolúciu v Bezpečnostnej rade o 30-dňovom prímerí, ktoré sa hneď v prvých hodinách porušovalo.

Snaha vyrovnať sa Američanom

Podľa ruského servera RBK ide pri prvom nasadení Su-57 do veľkej miery o PR ruských zbrojárov a reakciu na to, že Američania majú v regióne stealth stíhačky. Hlavným trhom pre ruské stroje by mala byť India.

Su-57 vyrába Suchoj na zákazku ruskej armády v rámci programu PAK FA (Perspektivnij aviacionnyj kompleks frontovoj aviacii). Na palube lietadla je rádiolokátor, ktorý má byť schopný sledovať 32 vzdušných a 4 pozemné ciele naraz. Cena programu sa odhaduje na 60 miliárd rubľov.

Suchoj na svojej stránke opisuje stroj ako multifunkčného bojovníka 5. generácie, ktorý má zničiť všetky typy vzdušných cieľov v bitkách na diaľku aj v blízkosti, či poraziť pozemného nepriateľa tým, že prekoná nepriateľskú vzdušnú obranu a monitoruje vzdušný priestor vo veľkých vzdialenostiach.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ jeho nasadenie v Sýrii nekomentovalo. Hlavným rivalom ruskej novinky sú podľa ruských expertov americké stíhačky F-22 a F-35.

Pentagon tvrdí, že stroje, ktoré majú byť spolu s čínskym J-20 odpoveďou na ich stealth lietadlá, nepredstavujú problém. „Nepovažujeme tieto lietadlá za hrozbu pre naše operácie v Sýrii,“ citoval Business Insider hovorcu amerického ministerstva obrany.

V minulosti podľa servera The Aviationist testovali Rusi v Sýrii vylepšené bojové lietadlá MiG-29SMT či špionážne lietadlo vo vývoji Tu-214R. Podľa servera chce Moskva nasadením nových lietadiel dať najavo, že má vo vzdušnom priestore v Sýrii prevahu. Napriek riziku, že ide o riskantné prostredie, kde ich lietadlá s americkými už viackrát na seba takmer narazili. Výrobu Su-57 podľa Aviationistu tiež sprevádza malý záujem o export a naťahovanie jeho dokončenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie