Denník N

Rusi testujú v Sýrii najmodernejšiu stealth stíhačku Su-57. Neohrozuje nás, tvrdí Pentagon

Najmodernejšia ruská stealth stíhačka Su-57. Zatiaľ ešte len v testovacej fáze. Foto – Suchoj
Najmodernejšia ruská stealth stíhačka Su-57. Zatiaľ ešte len v testovacej fáze. Foto – Suchoj

Nasadenie ruskej stíhačky piatej generácie je podľa expertov reklamou na nový stroj, ale aj snahou predviesť sa, že majú vzdušný priestor pod kontrolou.

Odkedy ruská armáda vstúpila do vojny v Sýrii na strane Baššára Asada, veľa sa hovorí aj o jej vedľajšom zámere. Otestovať si svoju novú vojenskú techniku priamo v teréne a poprípade jej aj urobiť reklamu pre svojich klientov.

Najnovšie izraelský satelit potvrdil to, o čom sa špekulovalo už dlhšie. Rusi začali v Sýrii lietať aj so svojím najnovším strojom – stealth stíhacím lietadlom Suchoj Su-57. Ide o prvé ruské lietadlo piatej generácie.

Izraelský satelitný operátor iSi nafotil dve také lietadlá na ruskej leteckej základni Chmejmím v Sýrii. „Podľa všetkého ešte nie sú plne funkčné a Rusko, zdá sa, využíva Sýriu ako ihrisko na testovanie svojho lietadla,“ napísal izraelský denník Haarec.

Na tej istej základni ich ako prvý zbadal aj sýrsky pozorovateľ Wael Husajni.

https://twitter.com/WaelAlHussaini/status/966456661308248065?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fmeduza.io%2Fnews%2F2018%2F02%2F22%2Fna-baze-hmeymim-v-sirii-zametili-istrebiteli-pyatogo-pokoleniya-su-57

Napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin ešte koncom minulého roka hovoril o tom, že ruské jednotky pomaly odchádzajú zo Sýrie, Rusko v poslednom období svoju prítomnosť v Sýrii ešte posilnilo viacerými bojovými lietadlami a stíhačkami. Okrem stíhačiek Su-57 mali pribudnúť aj Su-35 a Su-25. Na mieste tiež majú výzvedné lietadlo A-50U. Nedávno Rusom zostrelili stroj Su-25 a mnohí ruskí žoldnieri údajne zahynuli alebo utrpeli zranenia po nevydarenom útoku na rafinériu.

Čím je teda lietadlo Su-57, pôvodne označované ako T-50, zaujímavé?

Prvý ruský stealth

Ide o prvé lietadlo typu stealth so zníženým radarovým odrazom, takže je ťažšie zachytiteľné radarom. Malo by prekonávať nadzvukovú rýchlosť aj bez prídavného spaľovania a je mimoriadne obratné. Maximálna rýchlosť lietadla je 2600 kilometrov za hodinu a dolet by malo mať 5500 kilometrov.

Jednomiestna stealth stíhačka Su-57

Dĺžka: 19,8 metra

Rozpätie: 19,8 m

Výška: 4,74

Hmotnosť: 18 ton

Zásoba paliva: 10300 kg

Maximálna rýchlosť: 2600 km/h

Dolet: 5500 km

Dostup: 20 000 m

Prvé práce na lietadle sa podľa ruského servera Meduza začali v roku 2002. Oficiálne by prvých 12 lietadiel mali uviesť do prevádzky na budúci rok a postupne by mali nahradiť staršie typy Su-27 a Mig-29. Experti ich prirovnávajú najmä k americkým strojom F-22 a F-35, sú však skeptickí v tom, či dosiahnu až takej úrovne.

Podľa ruského denníka Vedomosti má Rusko zatiaľ hotových desať exemplárov novej stíhačky.

„Nasadenie týchto nových lietadiel spolu s lietajúcim radarom A-50U môže naznačiť nielen želanie otestovať najnovšie lietadlo v bojových podmienkach, ale aj demonštráciu ruských úmyslov v súvislosti s operáciou sýrskych vládnych jednotiek na predmestí Damasku vo východnej Ghúte,“ napísali Vedomosti.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch označila Rusko sa spoluvinníka masakra v oblasti, ktorý si za týždeň vyžiadal vyše 500 obetí. Po tlaku svetových lídrov nakoniec Moskva podporila rezolúciu v Bezpečnostnej rade o 30-dňovom prímerí, ktoré sa hneď v prvých hodinách porušovalo.

Snaha vyrovnať sa Američanom

Podľa ruského servera RBK ide pri prvom nasadení Su-57 do veľkej miery o PR ruských zbrojárov a reakciu na to, že Američania majú v regióne stealth stíhačky. Hlavným trhom pre ruské stroje by mala byť India.

Su-57 vyrába Suchoj na zákazku ruskej armády v rámci programu PAK FA (Perspektivnij aviacionnyj kompleks frontovoj aviacii). Na palube lietadla je rádiolokátor, ktorý má byť schopný sledovať 32 vzdušných a 4 pozemné ciele naraz. Cena programu sa odhaduje na 60 miliárd rubľov.

Suchoj na svojej stránke opisuje stroj ako multifunkčného bojovníka 5. generácie, ktorý má zničiť všetky typy vzdušných cieľov v bitkách na diaľku aj v blízkosti, či poraziť pozemného nepriateľa tým, že prekoná nepriateľskú vzdušnú obranu a monitoruje vzdušný priestor vo veľkých vzdialenostiach.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ jeho nasadenie v Sýrii nekomentovalo. Hlavným rivalom ruskej novinky sú podľa ruských expertov americké stíhačky F-22 a F-35.

Pentagon tvrdí, že stroje, ktoré majú byť spolu s čínskym J-20 odpoveďou na ich stealth lietadlá, nepredstavujú problém. „Nepovažujeme tieto lietadlá za hrozbu pre naše operácie v Sýrii,“ citoval Business Insider hovorcu amerického ministerstva obrany.

V minulosti podľa servera The Aviationist testovali Rusi v Sýrii vylepšené bojové lietadlá MiG-29SMT či špionážne lietadlo vo vývoji Tu-214R. Podľa servera chce Moskva nasadením nových lietadiel dať najavo, že má vo vzdušnom priestore v Sýrii prevahu. Napriek riziku, že ide o riskantné prostredie, kde ich lietadlá s americkými už viackrát na seba takmer narazili. Výrobu Su-57 podľa Aviationistu tiež sprevádza malý záujem o export a naťahovanie jeho dokončenia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie