Denník N

Prijatie Istanbulského dohovoru by neohrozilo naše tradície, ale preferencie Smeru a SNS

Robert Fico a vyhlásenie k Istanbulskému dohovoru. Foto - TASR
Robert Fico a vyhlásenie k Istanbulskému dohovoru. Foto – TASR

Pred vybraným publikom sa Fico môže správať ako moderný ľavicový politik, dobre však vie, že väčšina jeho voličov o nič také nestojí.

Andrej Danko ocenil, že jeho koaličný partner pochopil nebezpečenstvo Istanbulského dohovoru proti násiliu na ženách. Ficovi a Smeru je však dohovor ukradnutý. Premiérov názor naň sa mení podľa toho, kto ho počúva a čo mu práve vyhovuje.

Keď hovorí k emancipovanému ženskému publiku alebo potrebuje budiť dojem európskeho sociálneho demokrata, dohovor vychvaľuje. Je dokonca schopný jeho prijatie vydávať za vlastnú zásluhu a vypustiť z úst také desivé slovné spojenia, ako je „rodová rovnosť“ bez toho, aby sa ihneď prežehnal. Kým ide len o plané reči, premiérova prispôsobivosť nepozná hranice.

Reči samozrejme nenasledujú činy, tie je totiž ťažšie odvolať či zatajiť. Preto Robert Fico nepresadil ratifikáciu vychvaľovaného dohovoru, ani keď vládol sám a mohol to ľahko urobiť. Jediná vec, čo ohľadne dohovoru pochopil, a na čom mu záleží, je totiž to, že by jeho prijatie ohrozilo preferencie Smeru. Občas pred vybraným poslucháčstvom sa síce môže správať ako moderný ľavicový politik, dobre však vie, že drvivá väčšina jeho voličov o nič také nestojí.

Na tlačovke, na ktorej sa dušoval, že za jeho vlády dohovor neprejde, hovoril Fico práve k nim. K voličom, ktorí z ľavicovej politiky berú len sociálny populizmus, kultúrne sú však skôr konzervatívni a podobne ako voliči SNS uvažujú podľa tých stereotypov, proti ktorým dohovor bojuje.

Spor o dohovor opäť ukazuje, ako má Fico ďaleko k normálnej európskej ľavici. Aj premiér, nielen jeho voliči, tí sú totiž sčasti takí, akí sú, lebo si ich Fico a ďalší populisti takto vychovali. Prijatie dohovoru by neohrozilo slovenské tradície, ale preferencie Smeru a SNS.

Jeho neprijatie naopak ďalej poškodí preferencie Mosta-Híd. Konzervatívnych maďarských voličov tým nezíska, tí majú svoju SMK. Ak by však strane Bélu Bugára ešte zostali nejakí liberálni slovenskí voliči, budú mať ďalší dobrý dôvod nabudúce voliť niekoho iného.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Istanbulský dohovor

Smer

Komentáre

Teraz najčítanejšie