Denník N

Investigatívneho reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerku zavraždili, vláda núka milión eur za odhalenie páchateľov

Vo Veľkej Mači zastrelili reportéra Aktualít Jána Kuciaka. Mal 27 rokov a venoval sa hlavne podozreniam z daňových podvodov.

Reportéra Aktualít Jána Kuciaka (27) a jeho priateľku Martinu Kušnírovú cez víkend zavraždili vo Veľkej Mači v jeho rodinnom dome. Kuciaka zavraždili výstrelom do hrude, Kušnírovú ranou do hlavy. Policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že najpravdepodobnejší motív vraždy je novinárova práca.

Posledný text mal Kuciak o Mariánovi Kočnerovi. Dlhodobo sa venoval hlavne podozreniam z daňových podvodov ľudí, ktorí sú blízko Smeru.

Kedy presne sa vražda stala, určí až pitva, jej čas je určený zatiaľ medzi štvrtkom a nedeľou, oznámil policajný prezident Gašpar. Policajná hliadka prišla do domu vo Veľkej Mači, kde pár žil, až v nedeľu, po tom, ako matka Kuciakovej partnerky volala na políciu, že sa nevie skontaktovať s dcérou. Keď hliadka prišla na miesto, videla cez okno ležať osobu na zemi.

Vražednú zbraň polícia nemá, generálny prokurátor Jaromír Čižnár povedal, že na mieste činu našli veci, z ktorých „majú veľmi malú, ale predsa nádej, že získajú biologický materiál“. Vražda sa podľa generálneho prokurátora stala už vo štvrtok a vyšetrovanie je preto v „závese“.

Kuciak si dom vo Veľkej Mači sám prerábal, s partnerkou boli zasnúbení. Starosta obce Štefan Lancz nepočul o tom, že by mal spory so susedmi. Novinár býval vo veľmi pokojnej ulici a starosta ani nevedel o tom, že sa tam nasťahoval.

Čižnár potvrdil, že na mieste činu našli náboje (nie nábojnice, ako pôvodne informovala Pravda). Pravda píše, že v prostredí vrážd na objednávku to býva varovanie, aby sa už nik ďalší v spornej veci neangažoval – podľa Čižnára sa však zatiaľ neukazuje, že by to mal byť odkaz. Stopy z miesta podľa Pravdy ukazujú, že sa žena snažila ujsť a skryť.

Ak sa potvrdí, že dôvodom vrážd bola práca novinára, tak to bude naznačovať, že sme „polomafiánsky štát, a naznačuje to niečo, čo treba veľmi rýchlo uťať“, povedal generálny prokurátor.

Gašpar odmieta zodpovednosť polície za to, že nevyšetrovala podozrenia, ktorými sa Kuciak aj ostatní novinári v súvislosti s podvodmi s DPH zaoberali. „Nemám náladu, aby sme sa dohadovali, či sme spravili všetko pre to, aby sa takáto udalosť nestala.“

Policajný prezident hovorí, že si to rád vydiskutuje v budúcnosti. „Keby bol novinár prišiel s prosbou, že sa niečo deje v jeho okolí, polícia by určite konala.“

Na odchod z funkcie Gašpar dôvod nevidí. „Keby som zistil, že som pochybil ja, rozhodne odstúpim, takto otázka nestojí.“ O odstúpení nehovorí ani minister vnútra Robert Kaliňák.

Ján Kuciak býval v dome s rovnou strechou, pred ktorým stojí strom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odmena milión eur

Vláda vyhlásila odmenu jeden milión eur za informácie vedúce k chyteniu páchateľa. Na vyšetrovanie vznikol špeciálny tím s ľuďmi z generálnej prokuratúry, špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra a SIS, oznámil premiér Robert Fico. Predseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák zrušili svoju účasť na výjazdovom zasadnutí vlády v Hnúšti a zrušili aj podujatie k MDŽ.

Podnety k vražde môžu ľudia telefonovať na číslo +421 915 967 793 alebo na číslo 158 aj anonymne. „Čokoľvek, čo môže pomôcť k dolapeniu páchateľov, môže byť veľmi cenné. Bez ohľadu na to, aký motív z toho vypadne,“ povedal Fico.

Premiér tiež vyzval opozíciu, aby nezneužívala vraždu na politický boj.

Líder OĽaNO Igor Matovič v reakcii na vraždu hovorí o mafiánskom štáte a spomenul aj ministra vnútra. „Nebál sa hrýzť do najmocnejších tohto nášho malého skorumpovaného sveta – Kaliňáka, Kočnera, Brhela, Počiatka,“ vyhlásil.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko zasa žiada koniec ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, „ak je pravda, že týždne bolo oznámenie novinára pohadzované v rámci policajných oddelení“.

Zdroj – Facebook

Novinári dostávajú policajnú ochranu

Niektorí novinári teraz dostanú policajnú ochranu. Policajný prezident o tom hovoril so šéfredaktorom Aktualít Petrom Bárdym, ale podrobnosti neuviedol. S redakciou bude polícia hovoriť a bude sa zaujímať o kauzy, ktoré mohli byť motívom vraždy.

Kuciak zverejnil svoj posledný text 9. februára, keď napísal o ďalších podozrivých prevodoch v komplexe Five Star Residence. Bytovka, ktorú začala preverovať polícia aj médiá po kauze Bašternák, mohla byť centrom viacerých daňových podvodov.

Aktuality našli v budove ďalšie podozrivé obchody, medzi piatimi firmami, v ktorých figuroval Marián Kočner.

Začiatkom februára písal Kuciak aj o IT firme Anext, ktorá sídli v budove oligarchu Jozefa Brhela. „Podľa Transparency International vyvoláva jej nová akcionárska štruktúra pochybnosti, či ide o skutočných vlastníkov alebo nastrčené osoby.“

Podal trestné oznámenie na Kočnera, vyšetrovanie viazlo

Kočner sa Kuciakovi aj vyhrážal, keď novinár vlani v septembri napísal, že predal svoj byt v rezidencii Bonaparte manažérovi Prvej stavebnej sporiteľne Erichovi Feixovi.

Keď novinár oslovil Kočnera, či zbavovanie sa majetku súvisí s jeho rozsiahlym policajným preverovaním, podnikateľ sa mu začal vyhrážať.

Povedal mu, že bude „hľadať špinu“ na jeho rodinu a zverejní ju. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Kočner.

Marián Kočner v pondelok pre RTVS odmietol spojenie s vraždou novinára Jána Kuciaka. „Je to absolútna hlúposť,“ tvrdil a presviedčal, že nešlo o vyhrážky.

Kuciak podal na Kočnera trestné oznámenie za vyhrážanie, 20. októbra sa k tomu vyjadril. „Ubehlo 44 dní, odkedy som podal na MK trestné oznámenie za vyhrážanie. A prípad zrejme ešte ani nemá konkrétny policajt,“ napísal na Facebooku.

Trestné oznámenie podal 7. septembra. Potom „generálna prokuratúra posunula vec na krajskú, že krajská posunula vec na okresnú a tak…“ Potom ho zavolali policajti na výsluch a tam sa ho len opýtali, kde prijal hovor – keďže na polícii v bratislavskom Starom Meste zistili, že hovor prijal v Ružinove, povedali mu, že to nemôžu vyšetrovať a musia to posunúť kolegom v Ružinove.

Polícia prípad uzavrela tak, že nejde o trestný čin. „Vec bola posúdená ako priestupkové konanie a nakoniec rozhodli, že nejde ani o priestupok,“ povedal Tibor Gašpar. Súčasťou podania bol vraj aj audio záznam. Postup polície teraz preverí dozorujúca prokuratúra.

„Redakcia Aktuality.sk odmieta akékoľvek formy zastrašovania našich reportérov. A to kýmkoľvek,“ napísal po publikovaní článku o vyhrážkach v reakcii na Kočnera šéfredaktor portálu Peter Bardy.

Keď sa na to v septembri 2017 pýtali novinári Roberta Kaliňáka, povedal: „Ktoré vyhrážky máte na mysli? Ja mám z toho vyjadrenia skôr pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. To je to, čo vy robíte, hľadanie špiny.“

V pondelkovom stanovisku minister napísal, že je nešťastný a zdrvený z toho, že bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. „Ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko pre to, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení,“ napísal.

Vraždu odsúdili politici, chystá sa pochod a zapaľovanie sviečok

Fico hovorí v súvislosti s vraždou novinára o ohavnom čine, odsúdil ju aj prezident Andrej Kiska, šéf Národnej rady Andrej Danko (SNS), ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) aj opoziční politici Lucia Ďuriš-Nicholsonová (SaS), Igor Matovič (Obyčajní ľudia) či Miroslav Beblavý (Spolu).

Pamiatku Jána Kuciaka a jeho priateľky si ľudia uctia na viacerých akciách po celom Slovensku.

V Bratislave to bude od 18.30 pred redakciou Aktualít na Prievozskej ulici a potom aj o 19.30 na bratislavskom Námestí SNP, zapália tam sviečky. Pamiatku novinára si o 18.00 uctia aj v Brne na Komenského námestí.

Na Facebooku už organizujú Pochod na pamiatku Jána Kuciaka na piatok 3. marca, pridávajú sa stovky ľudí.

Pochod za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu organizuje Peter Nagy, ktorý pracuje v SME, so svojou manželkou. Spolupracujú aj s organizátormi Veľkého protikorupčného pochodu.

Žiadajú aj vyšetrenie káuz Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie