Denník N

Investigatívneho reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerku zavraždili, vláda núka milión eur za odhalenie páchateľov

Vo Veľkej Mači zastrelili reportéra Aktualít Jána Kuciaka. Mal 27 rokov a venoval sa hlavne podozreniam z daňových podvodov.

Reportéra Aktualít Jána Kuciaka (27) a jeho priateľku Martinu Kušnírovú cez víkend zavraždili vo Veľkej Mači v jeho rodinnom dome. Kuciaka zavraždili výstrelom do hrude, Kušnírovú ranou do hlavy. Policajný prezident Tibor Gašpar povedal, že najpravdepodobnejší motív vraždy je novinárova práca.

Posledný text mal Kuciak o Mariánovi Kočnerovi. Dlhodobo sa venoval hlavne podozreniam z daňových podvodov ľudí, ktorí sú blízko Smeru.

Kedy presne sa vražda stala, určí až pitva, jej čas je určený zatiaľ medzi štvrtkom a nedeľou, oznámil policajný prezident Gašpar. Policajná hliadka prišla do domu vo Veľkej Mači, kde pár žil, až v nedeľu, po tom, ako matka Kuciakovej partnerky volala na políciu, že sa nevie skontaktovať s dcérou. Keď hliadka prišla na miesto, videla cez okno ležať osobu na zemi.

Vražednú zbraň polícia nemá, generálny prokurátor Jaromír Čižnár povedal, že na mieste činu našli veci, z ktorých „majú veľmi malú, ale predsa nádej, že získajú biologický materiál“. Vražda sa podľa generálneho prokurátora stala už vo štvrtok a vyšetrovanie je preto v „závese“.

Kuciak si dom vo Veľkej Mači sám prerábal, s partnerkou boli zasnúbení. Starosta obce Štefan Lancz nepočul o tom, že by mal spory so susedmi. Novinár býval vo veľmi pokojnej ulici a starosta ani nevedel o tom, že sa tam nasťahoval.

Čižnár potvrdil, že na mieste činu našli náboje (nie nábojnice, ako pôvodne informovala Pravda). Pravda píše, že v prostredí vrážd na objednávku to býva varovanie, aby sa už nik ďalší v spornej veci neangažoval – podľa Čižnára sa však zatiaľ neukazuje, že by to mal byť odkaz. Stopy z miesta podľa Pravdy ukazujú, že sa žena snažila ujsť a skryť.

Ak sa potvrdí, že dôvodom vrážd bola práca novinára, tak to bude naznačovať, že sme „polomafiánsky štát, a naznačuje to niečo, čo treba veľmi rýchlo uťať“, povedal generálny prokurátor.

Gašpar odmieta zodpovednosť polície za to, že nevyšetrovala podozrenia, ktorými sa Kuciak aj ostatní novinári v súvislosti s podvodmi s DPH zaoberali. „Nemám náladu, aby sme sa dohadovali, či sme spravili všetko pre to, aby sa takáto udalosť nestala.“

Policajný prezident hovorí, že si to rád vydiskutuje v budúcnosti. „Keby bol novinár prišiel s prosbou, že sa niečo deje v jeho okolí, polícia by určite konala.“

Na odchod z funkcie Gašpar dôvod nevidí. „Keby som zistil, že som pochybil ja, rozhodne odstúpim, takto otázka nestojí.“ O odstúpení nehovorí ani minister vnútra Robert Kaliňák.

Ján Kuciak býval v dome s rovnou strechou, pred ktorým stojí strom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odmena milión eur

Vláda vyhlásila odmenu jeden milión eur za informácie vedúce k chyteniu páchateľa. Na vyšetrovanie vznikol špeciálny tím s ľuďmi z generálnej prokuratúry, špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra a SIS, oznámil premiér Robert Fico. Predseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák zrušili svoju účasť na výjazdovom zasadnutí vlády v Hnúšti a zrušili aj podujatie k MDŽ.

Podnety k vražde môžu ľudia telefonovať na číslo +421 915 967 793 alebo na číslo 158 aj anonymne. „Čokoľvek, čo môže pomôcť k dolapeniu páchateľov, môže byť veľmi cenné. Bez ohľadu na to, aký motív z toho vypadne,“ povedal Fico.

Premiér tiež vyzval opozíciu, aby nezneužívala vraždu na politický boj.

Líder OĽaNO Igor Matovič v reakcii na vraždu hovorí o mafiánskom štáte a spomenul aj ministra vnútra. „Nebál sa hrýzť do najmocnejších tohto nášho malého skorumpovaného sveta – Kaliňáka, Kočnera, Brhela, Počiatka,“ vyhlásil.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko zasa žiada koniec ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, „ak je pravda, že týždne bolo oznámenie novinára pohadzované v rámci policajných oddelení“.

Zdroj – Facebook

Novinári dostávajú policajnú ochranu

Niektorí novinári teraz dostanú policajnú ochranu. Policajný prezident o tom hovoril so šéfredaktorom Aktualít Petrom Bárdym, ale podrobnosti neuviedol. S redakciou bude polícia hovoriť a bude sa zaujímať o kauzy, ktoré mohli byť motívom vraždy.

Kuciak zverejnil svoj posledný text 9. februára, keď napísal o ďalších podozrivých prevodoch v komplexe Five Star Residence. Bytovka, ktorú začala preverovať polícia aj médiá po kauze Bašternák, mohla byť centrom viacerých daňových podvodov.

Aktuality našli v budove ďalšie podozrivé obchody, medzi piatimi firmami, v ktorých figuroval Marián Kočner.

Začiatkom februára písal Kuciak aj o IT firme Anext, ktorá sídli v budove oligarchu Jozefa Brhela. „Podľa Transparency International vyvoláva jej nová akcionárska štruktúra pochybnosti, či ide o skutočných vlastníkov alebo nastrčené osoby.“

Podal trestné oznámenie na Kočnera, vyšetrovanie viazlo

Kočner sa Kuciakovi aj vyhrážal, keď novinár vlani v septembri napísal, že predal svoj byt v rezidencii Bonaparte manažérovi Prvej stavebnej sporiteľne Erichovi Feixovi.

Keď novinár oslovil Kočnera, či zbavovanie sa majetku súvisí s jeho rozsiahlym policajným preverovaním, podnikateľ sa mu začal vyhrážať.

Povedal mu, že bude „hľadať špinu“ na jeho rodinu a zverejní ju. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Kočner.

Marián Kočner v pondelok pre RTVS odmietol spojenie s vraždou novinára Jána Kuciaka. „Je to absolútna hlúposť,“ tvrdil a presviedčal, že nešlo o vyhrážky.

Kuciak podal na Kočnera trestné oznámenie za vyhrážanie, 20. októbra sa k tomu vyjadril. „Ubehlo 44 dní, odkedy som podal na MK trestné oznámenie za vyhrážanie. A prípad zrejme ešte ani nemá konkrétny policajt,“ napísal na Facebooku.

Trestné oznámenie podal 7. septembra. Potom „generálna prokuratúra posunula vec na krajskú, že krajská posunula vec na okresnú a tak…“ Potom ho zavolali policajti na výsluch a tam sa ho len opýtali, kde prijal hovor – keďže na polícii v bratislavskom Starom Meste zistili, že hovor prijal v Ružinove, povedali mu, že to nemôžu vyšetrovať a musia to posunúť kolegom v Ružinove.

Polícia prípad uzavrela tak, že nejde o trestný čin. „Vec bola posúdená ako priestupkové konanie a nakoniec rozhodli, že nejde ani o priestupok,“ povedal Tibor Gašpar. Súčasťou podania bol vraj aj audio záznam. Postup polície teraz preverí dozorujúca prokuratúra.

„Redakcia Aktuality.sk odmieta akékoľvek formy zastrašovania našich reportérov. A to kýmkoľvek,“ napísal po publikovaní článku o vyhrážkach v reakcii na Kočnera šéfredaktor portálu Peter Bardy.

Keď sa na to v septembri 2017 pýtali novinári Roberta Kaliňáka, povedal: „Ktoré vyhrážky máte na mysli? Ja mám z toho vyjadrenia skôr pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. To je to, čo vy robíte, hľadanie špiny.“

V pondelkovom stanovisku minister napísal, že je nešťastný a zdrvený z toho, že bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. „Ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko pre to, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení,“ napísal.

Vraždu odsúdili politici, chystá sa pochod a zapaľovanie sviečok

Fico hovorí v súvislosti s vraždou novinára o ohavnom čine, odsúdil ju aj prezident Andrej Kiska, šéf Národnej rady Andrej Danko (SNS), ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) aj opoziční politici Lucia Ďuriš-Nicholsonová (SaS), Igor Matovič (Obyčajní ľudia) či Miroslav Beblavý (Spolu).

Pamiatku Jána Kuciaka a jeho priateľky si ľudia uctia na viacerých akciách po celom Slovensku.

V Bratislave to bude od 18.30 pred redakciou Aktualít na Prievozskej ulici a potom aj o 19.30 na bratislavskom Námestí SNP, zapália tam sviečky. Pamiatku novinára si o 18.00 uctia aj v Brne na Komenského námestí.

Na Facebooku už organizujú Pochod na pamiatku Jána Kuciaka na piatok 3. marca, pridávajú sa stovky ľudí.

Pochod za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu organizuje Peter Nagy, ktorý pracuje v SME, so svojou manželkou. Spolupracujú aj s organizátormi Veľkého protikorupčného pochodu.

Žiadajú aj vyšetrenie káuz Mariána Kočnera a Ladislava Bašternáka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie