Denník N

O čom písal zavraždený novinár Kuciak: Pátral vo verejných databázach, polovica z jeho posledných textov je o Kočnerovi

Miesto vraždy Jána Kuciaka vo Veľkej Mači. Foto N – Tomáš Benedikovič
Miesto vraždy Jána Kuciaka vo Veľkej Mači. Foto N – Tomáš Benedikovič

Za posledný rok opísal Ján Kuciak množstvo podozrivých špekulatívnych prevodov spojených s firmami Mariána Kočnera, písal veľa aj o bielych koňoch, významných podnikateľoch prepojených so Smerom a aj o Panama Papers.

Ján Kuciak začal písať pre Aktuality.sk v roku 2015, bol súčasťou investigatívneho tímu. Jeho prvou kauzou bola séria textov o slovenských prepojeniach v škandále s tunelovaním ukrajinskej štátnej firmy Ukrspecexport, ktorá mala na Ukrajine monopol na obchod so zbraňami a s vojenskou technikou.

Neskôr sa podrobne venoval veľkým štátnym IT zákazkám, špeciálne firme Anext, spájanej s exministrom Smeru Jánom Počiatkom. Kuciak na prelome rokov 2015 a 2016 opísal, ako Anext zarábal napríklad na ministerstve školstva, štatistickom úrade či v Železničnej spoločnosti. K Anextu sa vrátil ešte aj začiatkom februára tohto roka.

Počiatkovo meno sa objavovalo aj v jeho článkoch o premene horského strediska Donovaly, kde sa stretávali politici a biznismeni vrátane špičiek vládnej strany.

Desiatky článkov o Kočnerovi

Posledný rok sa Kuciak najviac venoval podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, ktorého meno sa objavilo aj na mafiánskych zoznamoch. Z približne päťdesiatky reportérových textov od začiatku roka 2017 sa Kočnera týkala takmer polovica (52 textov, 23 bolo o Kočnerovi).

V januári 2017 Kuciak napísal, že Kočnerovo meno sa vynorilo pri prevodoch okolo Technopolu. Kočnera spolu so synom bývalého prezidenta Michala Kováča už v 90. rokoch trestne stíhali v súvislosti s podvodom na spoločnosti Technopol a. s. Nový prípad s tým však nesúvisel.

Po rýchlych prevodoch na konci roka 2016 mali podľa Kuciakovho článku ľudia s väzbami na Kočnera získať majetok v hodnote 20 miliónov eur.

Kuciak sa však v priebehu roka 2017 venoval aj aktuálnemu sporu medzi Kočnerom a televíziou Markíza, v ktorej podnikateľ z mafiánskych zoznamov žiada vyplatenie zmeniek za desiatky miliónov eur, ktoré mal ešte v roku 2000 podpísať bývalý riaditeľ Markízy Pavol Rusko.

Markíza pravosť zmeniek spochybňuje, Rusko potvrdzuje. Bývalý riaditeľ Markízy sa pri Kočnerovi v posledných rokoch objavuje často: Rusko sa napríklad ako šéf azylového centra Maják nádeje pokúsil o zámenu jej budovy za byty v komplexe Five Star Residence.

Vyhrážky a ako vtedy reagoval Kaliňák

V polovici roka 2017 Kuciak opisoval, ako Kočner cez komplikované prevody za pomoci banky, schránkových firiem, peňazí z daňových vratiek a rôznych pohľadávok ovládol golfový areál v Báči. Štát mohol v tejto kauze prísť na vratkách o štyri milióny eur.

Reportér Aktualít písal aj o tom, ako nakoniec prokurátor Kočnera obvinil pre špekulatívne obchody na Donovaloch. Keď v septembri 2017 Kuciak napísal, že sa Kočner zbavil svojho bytu v komplexe Bonaparte, podnikateľ sa mu otvorene vyhrážal.

Povedal mu, že bude „hľadať špinu“ na jeho rodinu a zverejní ju. „Začnem sa špeciálne venovať vám, vašej osobe, vašej matke, vášmu otcovi a vašim súrodencom,“ povedal Kočner Kuciakovi. Byt v komplexe Bonaparte vraj predával 18 mesiacov, ako dodal Kočner, „konečne sa našiel záujemca, ktorému nevadia vaše drísty a fabulácie“.

Keď sa Kuciakov kolega z Aktualít pýtal na tieto vyhrážky Roberta Kaliňáka, minister vnútra zaútočil na redakciu. „Mám z toho vyjadrenia pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. Hľadanie špiny je to, čo robíte vy,“ povedal Kaliňák.

„Pri jednej akcii, ktorú ste vy zásadne podporovali a robili z toho aj priame prenosy, účastníci hovorili, aby obesili niektorých politikov. Myslím, že v porovnaní s týmto je to niekde úplne inde.“

Kaliňák teraz na vraždu Kuciaka reagoval, že je nešťastný a zdrvený, zrušil preto program a venuje sa iba tomuto prípadu.

Aj posledný Kuciakov text sa týkal Kočnerových obchodov a bytovky Five Star Residence, ktorá je s jeho menom spojená. Medzi piatimi rôznymi firmami Mariána Kočnera bolo prevedených minimálne dvakrát 19 bytov, čo podľa novinára vyvolávalo podozrenia na špekulácie s daňami.

O bielych koňoch z Pentagónu

Kuciak patril k slovenským novinárom, ktorí sa venovali aj uniknutým dokumentom o firmách v daňových rajoch, takzvaných Panama Papers. Cez podobné firmy podľa zistení portálu Aktuality.sk chcel robiť biznis aj Ficov priateľ, podnikateľ Miroslav Výboh.

Medzi známe Kuciakove kauzy patrila aj séria článkov o tom, ako si pochybní podnikatelia za pár stoviek najímali biele kone do čela svojich firiem. Hľadali ich medzi bezdomovcami, alkoholikmi či narkomanmi z neslávnej známej bytovky Pentagón v bratislavskej Vrakuni.

Kuciak písal veľa o podnikateľoch, ktorých meno sa spájalo so Smerom. Nebol to len Výboh, ale aj známy nitriansky podnikateľ Miroslav Bödör – majiteľ bezpečnostnej služby Bonul a švagor policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Kuciak napríklad opísal fingované súťaže v rezortoch hospodárstva a pôdohospodárstva, v ktorých firmy blízke Bödörovi súťažili samy so sebou.

Ako reportér sa podrobne venoval aj kauzám okolo podnikateľa Ladislava Bašternáka. Navštívil napríklad staré ošarpané domy, ktoré fungovali ako sídla Bašternákových bývalých firiem.

Odborník na verejné databázy

Kuciak študoval žurnalistiku na nitrianskej Univerzite Konštantína Filozofa (UKF). Už počas školy občas spolupracoval s časopisom .týždeň a denníkom SME, v štvrtom ročníku začal pracovať pre Hospodárske noviny. Najprv na analytickom oddelení, neskôr na klasickom domácom spravodajstve.

„Novinárčina v Hospodárskych novinách, ktorej som sa venoval popri magisterskom štúdiu, bola pre mňa frustrujúca. Často sa mi stávalo, že som išiel do práce ráno o pol šiestej a vrátil som sa pred polnocou, lebo sme nestíhali s článkami,“ spomínal v časopise študentov UKF s názvom Občas nečas.

„Nebavilo ma robiť denné spravodajstvo spôsobom, že si vypočujem štyri strany, napíšem článok, riešim zalamovanie, vyberiem obrázky, prípadne idem ešte niečo rýchlo nafotiť s fotografom. Zdalo sa mi to povrchné, rýchle a zbytočné.“

To bol dôvod, prečo prešiel do investigatívneho tímu portálu Aktuality.sk, známy bol tým, že využíval otvorené zdroje a verejné databázy – v tejto oblasti sa medzi slovenskými novinármi stal expertom.

„Veľa vecí si vieme zohnať cez úrady, databázy, infožiadosti, cez vestník verejného obstarávania a podobne. Základom práce je dať si dokopy všetky materiály a hľadať v nich súvislosti. Ešte nemám dlhú prax a veľkú časť mojej práce tvorí štúdium starých backgroundov, teda rešeršovanie,“ vysvetľoval študentskému časopisu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bödörovci

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie