Denník N

V strednej Európe novinára nezavraždili 26 rokov, najhoršie je to v Rusku a Turecku

V strednej Európe naposledy pre jeho prácu zabili novinára v roku 1992, stalo sa to v Česku.

Zavraždiť novinára v súvislosti s jeho prácou je v Európskej únii výnimočné. V takom kontexte sa treba pozerať aj na vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky. Aj podľa šéfa polície Tibora Gašpara je totiž najpravdepodobnejším motívom úkladnej vraždy práve práca tohto novinára.

Najrizikovejšie je toto povolanie v Rusku. Podľa Medzinárodnej federácie novinárov zahynulo od roku 1990 v tejto krajine pre svoju prácu alebo pri jej výkone 127 novinárov. Najznámejší je prípad kritičky režimu Anny Politkovskej, ktorú zabili v roku 2006.

Nebezpečná je práca novinára v Turecku, veľmi rizikové to bolo v 90. rokoch v bývalej Juhoslávii počas vojny či momentálne aj na Ukrajine.

Asi polovica krajín Európskej únie vraždu, aká sa stala na Slovensku (ak sa potvrdí motív), za posledných 28 rokov nezažila. V Strednej Európe je to zrejme prvý podobný prípad za 26 rokov.

V Česku v roku 1992

Novinára v tomto období nezavraždili v Maďarsku, Rakúsku, Nemecku, Taliansku či vo Švajčiarsku. V Poľsku v roku 2015 zabili lokálneho investigatívneho novinára Łukasza Masiaka, no podľa poľských úradov išlo o spor o ženu a nesúviselo to s jeho prácou (aj keď v štatistkách organizácií ako Medzinárodná federácia novinárov sa stále vyskytuje).

“Páchateľ nebol odsúdený za vraždu, ale za bitku, ktorá spôsobila smrť. Dostal sedem rokov väzenia. Súd uznal, že išlo o spoločenský konflikt a nesúviselo to s jeho prácou,” odpísala pre Denník N Urszula Adamczyková, šéfredaktorka portálu Nasza Mława, ktorý Masiak založil.

 

V Česku (vo vtedajšom Československu) došlo zrejme k jedinému podobnému prípadu ešte v roku 1992. Ako píše ČTK, v apríli toho roka zabili novinára Václava Dvořáka, útočník ho zastrelil v jeho dome. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania za vraždou stál kontroverzný podnikateľ František Mrázek. Dvořák o ňom zbieral informácie, ktoré dával ďalším novinárom, čo ich uverejňovali v médiách.

Vlani šokoval celú Európu prípad maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Tá 16. októbra nasadla do prenajatého Peugeotu 108 a auto len kilometer od jej domu explodovalo.

Daphne Caruanová Galiziová. Foto – tasr/ap

Vyšetrovanie ukázalo, že bombu odpálili SMS správou na mobil, ktorý bol pripevnený k výbušnine. Explózia bola taká silná, že časti novinárkinho tela hľadali v poli ešte štyri dni.

Viac ako všetky noviny dokopy

Daphne Caruanová Galiziová bola v krajine veľmi známa. Mala 53 rokov a dlhodobo sa venovala investigatívnej práci. Jej blog mával podľa Politico v silný deň aj 400-tisíc zhliadnutí, čo je viac ako náklad všetkých tlačených novín v tejto 440-tisícovej ostrovnej krajine.

Písala o rôznych škandáloch – o korupcii politikov (vrátane ministrov či premiérovej manželky), neonacistoch či o tom, ako si Rusi kupovali maltské pasy.

Vyhrážali sa jej veľakrát. Už v roku 1995 jej podpálili vchodové dvere na rodinnom dome, o pár rokov neskôr jej zapálili pneumatiky na dvore. Raz našla svoju kóliu s podrezaným hrdlom. Inokedy vládna strana premiéra Josepha Muscata zaradila tvár novinárky na predvolebný bilbord medzi opozičných politikov.

„Verím tomu, že všetci tí, ktorí sa jej vyhrážali, sú spoluzodpovední za to, čo sa stalo. Ak sa vyhrážaš takto drsne novinárovi, vnucuješ tým zlé myšlienky zlým ľuďom,“ povedal pre France 24 generálny tajomník Európskej federácie novinárov Ricardo Gutiérrez.

V decembri obvinili  z vraždy troch mužov. Ide o troch kriminálnikov s pestrým registrom trestov, všetci starší ako 50 rokov, dvaja z nich sú bratia. Podľa všetkého však ide iba o vykonávateľov vraždy. Kto si ju objednal, je stále nejasné.

Novinárka v ponorke

Novinárku zavraždili vlani aj v Dánsku, veľmi krutým spôsobom. Kim Wallová bola 30-ročná švédska novinárka na voľnej nohe, ktorá písala aj pre Guardian či iné svetové médiá. Zaujímal ju švédsky vynálezca Peter Madsen, ktorý skonštruoval vlastnú ponorku.

Novinárka ho na nej navštívila a tam ju pravdepodobne zavraždil. Časti jej tela nachádzali neskôr vo vode.

Madsen všetko popieral, potom povedal, že zomrela po nehode a on jej doprial námornícky pohreb hodením tela do vody. Súd s ním sa začne v marci.

Šéfredaktor v Chorvátsku

Veľkú vraždu novinára zažilo v roku 2008 aj Chorvátsko. Bomba odpálená na diaľku zabila v Záhrebe šéfredaktora vtedy vplyvného týždenníka Nacional Iva Pukanića.

Za vraždu odsúdili šiestich ľudí z prostredia organizovaného zločinu v Chorvátsku a v Srbsku, dostali od 15 do 40 rokov.

Útok úplne iného typu zažilo Francúzsko, keď džihádisti v januári 2015 zastrelili v redakcii satirického magazínu Charlie Hebdo jedenásť ľudí. Magazín si často robil žarty napríklad z proroka Mohameda.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie