Denník N

Súdia Kotlebovho poslanca Mazureka pre rasistické reči, demonštrovať zaňho prišli stovky ľudí

Text o pojednávaní z 26. februára 2018 – Milan Mazurek súdený pre rasistické reči odmietol na súde vypovedať.

Stovky kotlebovcov počas pojednávania s obžalovaným poslancom Milanom Mazurekom skandovali pod oknami súdu „Miňo, sme s tebou“ a dožadovali sa slobody slova. Spokojný Mazurek sa usmieval. Buzerant a špina boli tie najslušnejšie nadávky, ktorými odprevádzal dav rozvášnený Marianom Kotlebom špeciálneho prokurátora chráneného kordónom kukláčov.

Pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici sa v pondelok začalo prvé pojednávanie s Milanom Mazurekom. Na súde bolo plno, štyridsať miest v pojednávacej miestnosti bolo obsadených, ďalších záujemcov už policajti nepúšťali.

„Toto celé len kvôli pravde,“ prehodil Mazurek, ktorý čelí obžalobe z hanobenia rasy, národa a presvedčenia, a pokračoval v rozdávaní úsmevov prívržencom na chodbe súdu.

Špeciálny prokurátor čítal obžalobu, citoval Mazurekove hanlivé výroky na adresu Rómov a Kotlebov poslanec si pukal bez záujmu kĺby na ruke.

„Využívam svoje právo a nebudem vypovedať,“ povedal po vystúpení svojich obhajcov, ktorí obžalobu označili za nedôvodnú a dôkazy za nezákonné.

Mazureka vytrhol z nudy až neobvyklý ruch pod oknami súdu. „Miňo, sme s tebou,“ skandovalo niekoľko stoviek kotlebovcov.

„Pamätám si množstvá policajtov a lietajúce vrtuľníky, keď súdili Černáka, ale toto nie,“ zaspomínal najstarší novinár Jozef Habočík, ktorý sa špecializuje na súdne pojednávania.

Píšťaly, rapkáče, megafóny, ozvučenie. Happening pred súdom pokračoval pokrikmi „slobodu slova, chceme právny štát, verní sebe svorne napred“, pozdravmi „Žitňanskej a Kiskovi a ďalším vlastizradcom“ a nakoniec sa z reproduktorov ozvala hymnická pieseň Kto za pravdu horí.

Spokojný Mazurek oznámil sudcovi, že je nevinný, cez štvrťhodinovú prestávku vyšiel von a pozdravil svojich.

Pojednávanie pokračuje v utorok ráno výsluchom znalca z oblasti politológie Maxa Steuera. Znalec odpovedal na otázku, či Mazurekove vyjadrenia v rozhlasovom vysielaní mohli vyvolať nenávisť. Jeho odpoveď je, že vo frustrovanej spoločnosti, akou je slovenská, áno.

Pondelkové pojednávanie sa skončilo tak, že špeciálneho prokurátora museli sprevádzať kukláči, kotlebovci naňho hanlivo pokrikovali.

Na obranu Mazureka burcoval aj Marian Kotleba. foto N – Daniel Vražda

Ako v ZOO

Mazurek sa v októbri 2016 pohodlne usadil za rozhlasový mikrofón lokálneho žilinského rádia Frontinus. Prekvapený moderátor skonštatoval, že pôvodne mal prísť Marian Kotleba a že o zmene v rádiu nevedeli, ale pokračoval.

Nereagoval, keď člen parlamentného výboru pre ľudské práva Mazurek hovoril o „celej komunite cigánskych asociálov“. Nechal ho rozprávať zážitky zo základnej školy, kde keď sa vraj otvorili dvere na osobitnej škole oproti, „bolo to ako v zoologickej záhrade“. Nezareagoval ani vtedy, keď Mazurek uvoľnene rozprával o tom, ako by mal štát zasiahnuť a že Cigáni si z plodenia detí nebudú môcť robiť biznis.

„To musíme zastaviť,“ zdôrazňoval Mazurek v rádiu a pokračoval, že peniaze z eurofondov investujeme do ľudí, ktorí „nikdy pre národ neurobili nič a nič nám neprinesú ani v budúcnosti“.

Polícia Milana Mazureka obvinila z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a špeciálny prokurátor ho obžaloval. Špecializovaný trestný súd odsúdil Mazureka na pokutu päťtisíc eur. Poslanec aj prokurátor podali odpor a súd nariadil pojednávanie, ktoré sa začalo v pondelok.

Rádio Frontinus dostalo za Mazureka pokutu od licenčnej Rady pre vysielanie a retransmisiu 15-tisíc eur.

Mazurekovi podporovatelia a súdený poslanec. Foto N – Daniel Vražda

Kto je Mazurek?

Milan Mazurek zo Spišskej Belej pri Kežmarku sa objavil na Kotlebovej kandidátke do parlamentu, keď mal 22 rokov, ako manažér e-shopu. Štrnáste miesto mu vzhľadom na dovtedajší volebný výtlak extrémistov nezaručovalo poslanecké kreslo ani mu ho pôvodne nezaručilo.

Do parlamentu sa dostal až po tom, keď sa vzdal jeho kolega Andrej Medvecký mandátu a namiesto poslaneckých rozpráv vysvetľoval súdu, prečo zbili muža tmavej pleti tak, že sa musel mesiac liečiť.

Milana Mazureka, člena ľudskoprávneho výboru, predstavil bloger Ján Benčík. Najprv na manifestácii proti imigrantom v Bratislave, keď extaticky vykrikoval na vystrašených utečencov „j..em vášho Alaha“.

Bojovník za práva bielych Slovákov naznačil aj svoje riešenie utečeneckého problému. Dobil by ich ako psov, zmlátil domodra, vykúpal v slznom plyne a následne by tieto „zvieratá“ vyhostil do púšte, odkiaľ prišli.

Domácim Rómom sa povenoval na internete ešte pred voľbami. „Milí špinaví paraziti, ktorí už dlho vyciciavate slovanskú pôdu, kde sme vás nechali žiť. Píšte si, že do tej špinavej osady plnej incestných a zaostalých poloopíc prídeme. A po voľbách s vami narobíme poriadky tak, aby už ani jednému z vás degenerovaných, špinavých parazitov nikdy v živote nenapadlo urobiť niečo podobné.“

Mazurek pred sudcom poprel, že išlo o jeho profil. Vyhlásil, že to, čo bolo napísané, sa neviaže k jeho osobe.

V decembri 2015 napísal na facebookovom profile výrok, ktorým sa stal azda najznámejším. Zaujal dokonca aj políciu.

„Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o šiestich miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá.“

Polícia výroky preverovala, ale dopracovala sa k záveru, že nedošlo k popieraniu holokaustu. Neskôr sa s tým stotožnila aj generálna prokuratúra.

Mazureka verejne odkryl až Martin Čupka na diskusii o extrémizme v Kežmarku. Mazureka požiadal pred desiatkami ľudí, aby mu do očí povedal, že nikdy nepopieral holokaust. Teda ak je chlap. Mazurek neodpovedal. Poznajú sa od detstva, vyrastali spolu v Spišskej Belej.

Podľa slov mladého muža Mazurek označoval plynové komory za výmysel, Hitlerjugend bola dobrá organizácia, wehrmacht dobrí, odvážni chlapci a vraj neustále dookola obhajoval Hitlera a tretiu ríšu.

Mazurek spomínané vyjadrenia označil za lož. Čupka si za svojimi tvrdeniami stojí.

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Milan Mazurek

Slovensko

Teraz najčítanejšie