Denník N

Zhrození politici hovoria o útoku na slobodu tlače a mafiánskom štáte (reakcie na vraždu novinára)

Miesto vraždy Jána Kuciaka vo Veľkej Mači. Foto N – Tomáš Benedikovič
Miesto vraždy Jána Kuciaka vo Veľkej Mači. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Fico zrušil svoj program v regiónoch aj oslavy MDŽ. Prezident Kiska vyzýva na zaistenie bezpečnosti slovenských novinárov.

Slovenskí politici reagovali na zavraždenie investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka vyhláseniami, v ktorých žiadajú dôsledné vyšetrenie zločinu.

Premiér Robert Fico zrušil svoju účasť na výjazdovom rokovaní vlády v Hnúšti aj večerné oslavy MDŽ Smeru. Jeho vláda vypísala odmenu milión eur za informácie, ktoré by viedli k chyteniu páchateľov.

Prezident vyzval na zaistenie bezpečnosti novinárov.

Šéfredaktori slovenských médií vydali vlastné vyhlásenie.

Prinášame vám reakcie politikov:

Andrej Kiska, prezident republiky

V prvom rade chcem vyjadriť úprimnú sústrasť príbuzným, priateľom, známym a kolegom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Som otrasený a zhrozený tým, že sa také niečo mohlo na Slovensku stať.

Chladnokrvná vražda mladých ľudí je otrasným činom, ktorý musí byť potrestaný. Musíme čo najrýchlejšie nájsť tých, čo to urobili, a zaistiť bezpečnosť novinárov. Využitím všetkých prostriedkov, ktoré na to máme.

Robert Fico (Smer), predseda vlády

Vražda dvoch mladých ľudí je ohavným činom za akýchkoľvek okolností a nesmie mať v našej spoločnosti miesto. Ak by sa ukázalo, že smrť investigatívneho reportéra súvisela s neho novinárskou prácou, išlo by o bezprecedentný útok na slobodu tlače a demokraciu na Slovensku.

Všetky slovenské vlády od roku 1998 rešpektovali úlohu médií v spoločnosti a vnímali slobodu tlače ako nezastupiteľnú súčasť demokratického zriadenia. Ani strana Smer počas svojej jednofarebnej vlády, napriek vecným výhradám ku kvalite žurnalistickej práce, neurobila žiadne opatrenia, ktoré by slobodu médií obmedzili.

Vláda Slovenskej republiky bude v rámci svojich právomocí maximálne nápomocná, aby orgány činné v trestnom konaní i ďalšie bezpečnostné zložky mohli v tomto prípade čo najefektívnejšie konať. Odmietame však politické zneužívanie tejto tragédie, ktoré takmer okamžite spustila slovenská opozícia.

Andrej Danko (SNS), predseda parlamentu

Je nepredstaviteľné, že v dnešnej dobe sme svedkami takýchto skutkov. Verím, že polícia bude neodkladne konať a nedá šancu páchateľovi. Takéto praktiky sú v našej spoločnosti neprípustné.

Robert Kaliňák (Smer), minister vnútra

Som nešťastný a zdrvený z toho, že bol zavraždený novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica. Ruším celý svoj plánovaný program a vraciam sa do Bratislavy. Ministerstvo vnútra a bezpečnostné zložky krajiny urobia všetko pre to, aby boli páchatelia tohto otrasného činu čo najskôr odhalení.

Marek Maďarič (Smer), minister kultúry

Okrem vyšetrenia vraždy investigatívneho novinára J. Kuciaka a jeho priateľky potrebuje spoločnosť aj uistenie, že polícia a prokuratúra budú venovať osobitnú pozornosť všetkým kauzám, o ktorých zavraždený novinár písal.

Je to totiž jediný spôsob, ako presvedčiť verejnosť, že žijeme v štáte, kde sú vážne podozrenia dôsledne vyšetrované a kde nie sú ohrození novinári, ktorí o týchto podozreniach píšu. Slobodné médiá a slobodní novinári sú jedným zo základov demokratickej spoločnosti.

Lucia Žitňanská (Most-Híd), ministerka spravodlivosti

Neviem nájsť slová, ktorými sa dá dostatočne odsúdiť tento čin. Už len to, že vôbec mohlo vzniknúť podozrenie, že vražda novinára súvisí s jeho prácou, je zlé. Je preto potrebné vyšetrovaniu venovať mimoriadnu pozornosť.

Ak by závery vyšetrovania naozaj potvrdili spojitosť smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to bezprecedentný útok proti slobode slova a prejavu, ktorý musí odsúdiť celá spoločnosť.

Richard Sulík (SaS), europoslanec a predseda strany

Hoci skutočný motív vraždy investigatívneho novinára Aktualít Jána Kuciaka a jeho partnerky zatiaľ zostáva nejasný, natíska sa dnes len jediné vysvetlenie: Sme svedkami toho najhrubšieho, najbeštiálnejšieho zastrašovania, a to nielen novinárov, ale všetkých občanov na Slovensku, ktorí bojujú proti organizovanému zločinu, proti rôznym kriminálnym klikám, ktoré si sprivatizovali spravodlivosť a chcú si zabezpečiť beztrestnosť.

Preto je v najvyššom záujme občanov Slovenskej republiky, aby páchateľ alebo páchatelia tohto ohavného činu boli vypátraní a postavení pred spravodlivý súd. Očakávame, že vyšetrovanie sa bude viesť s inou razanciou ako vyšetrovanie podvodov obskúrnych podnikateľov typu Ladislava B. či Mariána K. Očakávame, že policajti a prokurátori nebudú stáť na strane vrahov, ako sme toho boli svedkami po vražde Róberta Remiáša.

Pýtam sa spolu s občanmi: Stáva sa Slovensko opäť raz čiernou dierou Európy, kde podsvetie a nájomní vrahovia terorizujú spoločnosť? V žiadnom prípade takýto vývoj, ktorý tu bol v 90. rokoch minulého storočia, nesmieme dopustiť.

Lucia Nicholsonová (SaS), podpredsedníčka parlamentu

Nepoznáme motív, ale aj tak sa chcem spýtať: Čo urobila polícia s trestným oznámením novinára Kuciaka, ktoré podal hneď po tom, ako sa mu ten fúzatý skrblík Kočner vyhrážal? Čo ste urobili, minister Kaliňák, vy a vaše komando, aby sa ten novinár cítil v bezpečí a mohol sa venovať svojej práci investigatívneho novinára? Nič? Kočner je váš človek, tak ako aj Laci B. Že vraj predajné slovenské prostitútky… tak ste to povedali, premiér Fico, nie?

Veronika Remišová (OĽaNO), poslankyňa parlamentu

S veľkým zármutkom a hnevom som sa dozvedela správu, že zavraždili mladého a šikovného novinára Jána Kuciaka. Vždy, keď som s ním prišla do kontaktu, bol to vysoko profesionálny novinár, ktorý sa snažil hľadať pravdu.

Ak sa ukáže, že vražda súvisí s jeho prácou, je to vražda na úrovni Róberta Remiáša a minister vnútra musí odísť z politiky. Podľa môjho názoru je to aj dôsledok neustálych útokov predstaviteľov vládnej koalície vrátane predsedu parlamentu a predsedu vlády, ktorí namiesto poukazovania na konkrétne nesprávne informácie v médiách (ak sa také vyskytli) útočili na osoby novinárov vo všeobecnosti a dehonestovali ich.

Tak ako nemôže byť krajina slobodná a prosperujúca bez dobrých politikov, tak nemôže byť ani bez dobrých novinárov. Preto by sa žiadny politik, ktorý má rád našu krajinu, nemal snažiť o potláčanie slobodných médií. Robert Kaliňák na svojom poste nemá čo hľadať. Mal by odstúpiť a ministerstvo by nemal viesť nikto zo strany Smer.

Igor Matovič (OĽaNO), líder hnutia

Žijeme v mafiánskom štáte. Včera som čítal jeho ďalší vymakaný článok, ktorý som si odložil na víkend. Dnes čítam, že Jána Kuciaka, špičkového investigatívneho redaktora portálu Aktuality.sk, spolu s partnerkou zastrelili priamo v ich rodinnom dome.

Nebál sa hrýzť do najmocnejších tohto nášho malého skorumpovaného sveta – Kaliňáka, Kočnera, Brhela, Počiatka. Ak táto vražda neprebudí a nezomkne všetkých čestných ľudí na Slovensku, nezaslúžime si lepšiu budúcnosť.

Idem osloviť všetkých predsedov opozičných demokratických strán, aby sme urobili spoločný pochod za Jána Kuciaka a jeho partnerku a proti mafii, ktorá im vzala život.

Boris Kollár (Sme rodina), predseda hnutia

Vyjadrujem ľútosť a znepokojenie nad tým, čo sa stalo, a o čom informoval policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede k vražde novinára Jána Kuciaka s družkou – že ide o úkladnú vraždu a že najpravdepodobnejším motívom je novinárska investigatívna činnosť zavraždeného. Dúfam, že táto spoločnosť sa neposúva do stavu, keď budú novinári bežne vystavovaní takýmto postupom.

Antonio Tajani, predseda Európskeho parlamentu

Európska únia nemôže akceptovať, ak je novinár zabitý pre svoju prácu. Vyzývam slovenských predstaviteľov, aby zaistili dôsledné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka, aj s medzinárodnou pomocou, ak bude potrebná. Európsky parlament nebude odpočívať, kým nebude dosiahnutá spravodlivosť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie