Denník N

Zavraždili novinára. Myslite na to, keď im budete najbližšie nadávať

Mnohí to zjavne ešte nechápu: novinári boli a sú prví, ktorí aj vo vašom mene volajú po potrestaní krívd.

Autor je riaditeľom Nadácie Zastavme korupciu

Zavraždili novinára.

Novinára. Preto sa má krajina odieť do čierneho? Áno, preto. To najdôležitejšie, čo mal November ’89 priniesť do našich životov, bola sloboda a spravodlivosť. Slobodu máme a každý si ju užíva po svojom. Niekto cestuje, niekto sedí doma, niekto sa snaží žiť podľa pravidiel, iný ich porušuje. Máme aj spravodlivosť? Nájdu sa isto takí, ktorých za každé, hoc aj malé porušenie zákona stihol trest. A tak to má byť. Ale to ešte nie je spravodlivosť. Lebo nájdu sa aj takí, ktorí kradnú, klamú, podvádzajú vo veľkom a ešte aj svoje bohatstvo a prehnitosť vystavujú na obdiv. Na tých sú strážcovia zákona krátki. Pokým to tak je, nemožno jednotlivcovi vyčítať pocit, že žije v nespravodlivej krajine. Lebo základným princípom spravodlivosti je, že zákon platí pre všetkých rovnako.

Zavraždili novinára.

Novinára. Mladého muža, ktorý písal o nespravodlivosti v podobe nevyšetrených a nepotrestaných daňových podvodov. Nebol jediný. Slovensko je bohatá krajina, lebo v nej žije veľké množstvo novinárov s vysokým zmyslom pre spravodlivosť a česť. Slovensko je bohatá, ale nespravodlivá krajina, pretože títo novinári dlhé roky počúvajú na svoju adresu hlavne nadávky. Aj od tých, ktorí teraz na sociálnych sieťach vyjadrujú zdesenie z vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky. Mnohí to zjavne ešte nechápu: novinári boli a sú prví, ktorí aj vo vašom mene volajú po potrestaní krívd. A boli a sú poslední, ktorí budú bojovať za našu slobodu, keď ostatní to už dávno vzdali.

Zavraždili novinára.

Zavraždili. Ešte predtým jeho a jeho kolegov opľuli, zosmiešnili, ignorovali, ponížili. Kto? Tí, ktorí majú zabezpečovať spravodlivosť v spoločnosti. Ale nerobia to dostatočne. Všetci to vidíme, všetci to zažívame a oni to vedia, že my vieme. Preto z frustrácie nadávajú novinárom, ktorí im neschopnosť v nastoľovaní spravodlivosti vyhadzujú na oči. Mnohí politici si myslia, že keď oslabia dôveru v novinárov, tá ich porastie. No nepripúšťajú si, že znevažovaním novinárov dvíhajú sebavedomie aj všetkým tým kočnerom, kmotríkom a výbohom. A potom sú v šoku, keď si novinách prečítajú šokujúcu správu: Zavraždili novinára.

Tam, kde sa oslabuje dôvera medzi ľuďmi, ktorí bojujú za spravodlivosť, rastie sebadôvera grázlov a podvodníkov. Myslite na to, pán premiér, keď budete mať najbližšie chuť nadávať novinárom a ľuďom z neziskoviek. Áno, sú aj nepoctiví, leniví, zaujatí novinári. Tak ako existujú nepoctiví pekári. A nikto im za to nenadáva v priamom prenose. Keby aj nadával a pekár by pre nedostatok zákazníkov zavrel krám, doplatíme na to iba vyššou cenou rožkov. Keď začnú zanikať nestranné médiá a poctiví odvážni novinári prídu o prácu, všetci na to doplatíme postupnou stratou slobody. A o spravodlivosti budeme len snívať, ako sme o nej snívali pred rokom ’89.

Zavraždili. Novinára. Ešte je čas urobiť niečo pre to, aby táto hrozná udalosť ostala ojedinelou v dejinách Slovenska. Ešte stále máme slobodu, aby sme mohli bojovať za spravodlivosť. Ale máme aj odvahu? Príležitosť prejaviť ju sa naskytne takmer každý deň.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie