Denník N

Slovenských novinárov bili, zapaľovali im autá, na vraždu si však doteraz nikto netrúfol

Zhorené auto novinára Milana Majka v roku 2016. Foto - hasiči
Zhorené auto novinára Milana Majka v roku 2016. Foto – hasiči

Posledné fyzické útoky na novinárov boli u nás v 90. rokoch minulého storočia. Vyhrážky zažívali doteraz.

Vražda reportéra webu aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je zatiaľ najvážnejším útokom na novinárov v novodobých dejinách Slovenska.

Počas pondelka sa objavovali vyhlásenia, že na Slovensko sa týmto činom vrátili 90. roky, čo úplne nesedí. Vtedy novinárov bili a podpaľovali im autá, žiadneho však nezavraždili.

Rozbité a podpálené autá, zlomená ruka, agresívny Mečiar

Útoky na novinárov kvôli ich práci sa začali v polovici 90. rokov za vlády HZDS, SNS, ZRS. Za vlády Vladimíra Mečiara napríklad sledovali a odpočúvali vtedajšieho novinára TV Nova Eugena Kordu. Kordu na odposluchy upozornil rádioamatér, ktorému sa zasa podarilo odpočúvať sledovačku SIS. Korda bol vtedy hlavne v Česku mimoriadne populárny a neustále kritizoval režim na Slovenku. Po odposluchoch mu niekto rozbil auto, a preto rodinu radšej presťahoval do Česka.

V 90. rokoch na internáte v Bratislave zbili novinára Toma Nicholsona. Aj on sa domnieval, že útok na neho súvisel so Slovenskou informačnou službou.

Za mečiarizmu zbili aj Arpáda Soltésza, ktorý písal o mafii aj SIS. “Polámal mi rebrá a tvár rozbil na kašu. Viem, kto si to objednal, nikto to však nevyšetroval,“ opisoval pre aktuality.sk. Niekoľko dní sa potom musel ukrývať v hoteli.

SIS sa vyhrážala aj vtedajšiemu novinárovi SME Petrovi Tóthovi, ktorý písal o únose Michala Kováča mladšieho a neskôr aj o vražde spojky kľúčového svedka únosu Róberta Remiáša. Tótha tajná služba dlhodobo sledovala a neskôr mu podpálili auto.

Novinára Štefana Hríba, ktorý vtedy viedol týždenník Domino fórum, zasa v centre Bratislavy napadol a zbil dav Mečiarových prívržencov.

Novinárku Slobodnej Európy Ľubu Lesnú v roku 1999 napadol bývalý riaditeľ mečiarovsky orientovanej televízie VTV Vladislav Kríž. Pri útoku jej zlomil ruku.

Útoky na novinárov mal na svedomí aj Mečiar osobne. V roku 1997 vybehol na vtedajšieho redaktora TV Markíza Dušana Valka so slovami: „Že sa mi nehanbíte postaviť pred oči, sopliak jeden. Takú vám buchnem, že vás ani Pán Boh nespozná!“ O dva roky neskôr na pohrebe zavraždeného exministra Jána Duckého zasa Mečiar slovne aj fyzicky napadol redaktora TV Prima Vladimíra Mišauera, ktorý ho fotografoval. Expremiér neskôr fyzicky a slovne zaútočil aj na redaktora TV Joj Ľuboslava Choluja. Chytil ho pod krkom a kričal naňho: „Ešte raz sa ma to opýtaš, takú ti j….m, že sa nespamätáš!“

Opäť horiace auto a roky nezvestný Rýpal

K vážnym útokom na novinárov dochádzalo aj po páde Mečiara. V roku 2007 napríklad niekto podpálil fasádu domu košickej novinárky týždenníka Plus 7 dní Nade Šindlerovej. Tá často písala o východoslovenskom podsvetí, ale aj o kauzách okolo nebankoviek.

Na prácu novinárov nevplývajú len vyhrážky či fyzické násilie. Novinárku Janu Teleki stíhali kvôli satirickej básni v regionálnom týždenníku 16 rokov.

V roku 2008 niekto podpálil auto novinárovi TV Joj Lacovi Ďurkovičovi. Ten sa dlhodobo venoval extrémizmu, ale aj mafii.

Medzi posledné prípady patrí úmyselne podpálené auto novinára zo Serede Miloša Majka z leta 2016. Páchateľa polícia našla a ukázalo sa, že ho niekto najal. Majko na portáli seredonline.sk písal hlavne o prešľapoch samosprávy, ale aj o prípadoch, ktoré sa týkali tamojšej mafie.

Fyzicky v poslednej dobe napadli novinárku z Markízy Kristínu Kövešovú, ktorá sa venuje najmä pouličným gangom.

Zrejme jediným prípadom, keď by mohlo ísť o vraždu novinára, je prípad Pavla Rýpala. Reportér, ktorý sa venoval aj témam podsvetia, zmizol bez stopy v apríli 2008. Pred tým pracoval na investigatívnych témach v Plus 7 dní, v Markíze, aj v STV.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie